• Homepage
  • |
  • Zelf piano leren spelen, wat zijn precies je mogelijkheden?

Zelf piano leren spelen, wat zijn precies je mogelijkheden?


Geschreven door pianodocent Ruben Weverling

Het wordt steeds gebruikelijker om achter de piano te kruipen en jezelf te leren spelen.

Op het internet zijn talloze bronnen van informatie te vinden die je kunt gebruiken. Toch is het niet altijd voor iedereen even makkelijk. We leren nou eenmaal allemaal op een andere manier.

Om erachter te komen welke manier van zelfstudie jou het beste ligt, is het belangrijk om bekend te zijn met de opties die je hebt. Daarom gaan we hier uitgebreid in op de verschillende mogelijkheden van zelf piano leren spelen.

Piano apps


Door de toename van technologie kunnen we nu aan de hand van onze smartphone of tablet piano leren spelen! Dit is voor veel nieuwe pianisten een geweldige uitkomst, aangezien je hier stapsgewijs door de stof heen gaat. Voor beginners is deze structuur zeer prettig, omdat je helemaal bij het begin bent. Door middel van spellen en oefeningen verhoog je je niveau, waarna de stof steeds moeilijker wordt.

Net als bij traditionele pianolessen is dit dus een natuurlijke manier van jezelf verbeteren.

Piano apps maken gebruik van technologie om je feedback te kunnen geven. Je kunt bijvoorbeeld met je microfoon je oefeningen opnemen, zodat de app je kan vertellen waar verbetering nodig is. Ook geeft het je visuele hulpmiddelen om je gemakkelijker te voelen op de piano.

Als je nog geen noten kunt lezen, kun je bijvoorbeeld aan de hand van een video zien welke toetsen gebruikt moeten worden.

Er zijn veel verschillende piano apps op de markt. Sommige leren je alleen bekende liedjes te spelen, terwijl anderen je ook voorzien van lessen over akkoorden, toonladders, etc. Hierdoor kun je uiteindelijk leren zelfstandig te spelen. Ook met piano apps kun je dus verschillende kanten op.

Doe daarom altijd goed onderzoek voordat je begint piano te leren spelen met een app.

Pianoboeken


Pianoboeken zijn wellicht een verouderde manier van piano leren spelen, maar ze zouden niet onderschat moeten worden. Er zijn namelijk geweldige boeken geschreven over het instrument, die nog steeds gebruikt worden door muziekleraren. Beginners kunnen hier dus veel van opsteken.

Wel heb je minder visuele hulpstukken, zoals je bij video tutorials of apps krijgt.

Ook zijn pianoboeken een goede manier om muziektheorie te leren. Tekst op papier maakt het makkelijker om op een traditionele manier te ‘studeren’, waardoor je veel kennis kunt opdoen. Voor beginners is veel van deze informatie echter niet meteen essentieel voor het leren van piano spelen.

Wil je bijvoorbeeld eerst bekend raken met het instrument, voordat je noten leert lezen? Dan is een pianoboek niet de beste stap om te beginnen. Als je je op een later moment meer wilt verdiepen in de theoretische kant van pianospelen, kan een pianoboek echter zeer nuttig zijn.

YouTube video’s


YouTube video’s worden steeds populairder onder nieuwe pianisten. Ze zijn in grote mate beschikbaar, gratis en laagdrempelig. Je kunt dus eerst verschillende kanalen uitproberen voordat je een besluit een echte les te volgen. Spreekt de tutorial je niet aan? Dan sla je het gewoon over. Deze vrijheid zorgt ervoor dat veel mensen het volgen van YouTube video’s om piano te leren spelen een aantrekkelijke keuze vinden.

En we kunnen ze geen ongelijk geven. Er staan geweldige YouTube video’s online die veel kunnen bijdragen aan het leerproces van beginners. Of ze nou een specifiek nummer willen kunnen spelen, of akkoorden willen leren; het draagt allemaal bij aan een comfortabeler gevoel op de piano. Als je je beter op je gemak voelt op het instrument, zul je namelijk makkelijker nieuwe dingen kunnen leren. Zelfs voor mensen die traditionele pianolessen volgen, kunnen we het volgen van leuke YouTube video’s zeer nuttig zijn.

Piano leren via YouTube video’s brengt wel enkele complicaties met zich mee. Veel kanalen hebben namelijk niet een duidelijke structuur, waardoor het lastig kan zijn om stapsgewijs te leren spelen. In plaats daarvan kom je veel verschillende soorten lessen tegen, die elkaar overlappen of juist informatie weglaten. Dit kan in de toekomst tot wat verwarring zorgen. Het is dus aan jezelf om een lesstructuur op te zetten die je kunt volgen.

Online piano cursussen


Online cursussen lijken het meest op traditionele pianoles bij een privéleraar of op een muziekschool. Hier loopt een instructeur stap voor stap met je door de stof door. Dit is een prettige manier van leren voor mensen die iets meer uitleg en voorbeelden willen ontvangen.

Sommige cursussen zijn geschikt voor beginners, terwijl anderen op een iets hoger niveau instappen. Ga daarom op zoek naar een cursus die past bij jouw level van spelen. Om je op weg te helpen, hebben we hier enkele aanraders voor je op een rijtje gezet:

  • Piano Spelen met Cor: Cor Bakker is een bekende pianist die vaak op tv verschijnt. Samen met collega’s in de professionele muziekwereld biedt hij pianolessen aan. Of je nou beginner bent, of de draad graag weer wilt oppakken; er is een lessenpakket voor jou beschikbaar. Je leert er niet alleen liedjes spelen, want je krijgt ook een goede basis van de theorie achter het pianospelen. De cursus bestaat uit een videoreeks die je zo vaak kunt kijken als je wilt.
  • Pianoles Online: Bij Pianoles Online kunnen beginners terecht die puur voor hun eigen verrijking piano willen leren spelen. Hier leer je door middel van moderne popnummers spelen op gehoor. Er komt geen noot bij kijken! Ben je dus geïnteresseerd in het leren van je favoriete nummers op de piano? Dan kan een theoretische les er al snel voor zorgen dat je je motivatie verliest. Pianoles Online houdt het simpel en plezierig.
  • Pianoles van René: Deze cursus wordt gegeven door René Knops, een professionele pianoleraar met 17 jaar ervaring. Hij weet dus precies waar leerlingen tegenaan lopen bij het bespelen van het instrument. Daarom biedt hij op verschillende manieren pianoles aan: niet alleen kun je video’s volgen op je eigen gemak, maar ook kun je in contact komen met de community van pianoliefhebbers die René heeft opgebouwd. Zowel beginnende als gevorderde pianisten kunnen hier terecht.
  • Online Pianocursus van Muziekschool.nl: Muziekschool.nl is een online platform waarop je meerdere instrumenten kunt leren bespelen. De piano mag natuurlijk niet missen. Door middel van 50 pianolessen op video en ontzettend veel extra’s kun je een ontzettend sterke basis neerleggen bij het spelen van piano. Het leren van noten is optioneel, dus je kunt het zo theoretisch maken als je zelf wilt. Ook kun je gebruikmaken van de 80+ video tutorials van leuke liedjes om te leren spelen.
  • Online Muziek Academie: De stap-voor-stap methode van de Online Muziek Academie zorgt ervoor dat je in een korte tijd al ontzettend veel kunt leren. Niet alleen leer je hier moderne en populaire nummers spelen, maar ook krijg je een uitgebreid overzicht van de belangrijkste muziektheorie. Hierdoor kun je akkoorden, patronen en toonladders herkennen én spelen. Voor pianisten van elk niveau is er iets te leren, dus ook voor beginners. Binnen 8 weken kun je de cursus voltooien.

Tips voor zelfstudie bij piano leren spelen


Zelfs als je besluit hoe je piano wilt leren spelen, kan het nog steeds lastig zijn om te bepalen waar je precies begint. Daarom geven we je hier tips voor de ultieme beginner die net besloten heeft om dit muzikale avontuur aan te gaan.

Piano of keyboard?


Dit is een geheel persoonlijke keuze. Sommige mensen vinden een piano prettig, omdat dit een authentiek gevoel kan geven bij het spelen. Een keyboard kan aan de andere kant weer makkelijker meegenomen worden, en heeft leuke extra functies.

Heb je al een piano in huis staan? Zorg er dan voor dat deze gestemd is. Dit kan verwarring voorkomen als je noten er niet zo uitkomen als bij je lesmateriaal. Ga je voor een keyboard? Zorg dan dat je er een aanschaft die 88 toetsen heeft. Zoveel toetsen heeft een piano namelijk.

Wen aan de toetsen


Voordat je begint met je zelfstudie, is het een goed idee om te wennen aan je piano of keyboard. Hierdoor leer je de noten herkennen voordat je gaat oefenen. Dit kan het begin een stuk soepeler laten verlopen.

Een goede houding


Tijdens het concentreren is het makkelijk om een gebogen houding aan te nemen achter de piano. Dit kan het spelen ontzettend ongemakkelijk maken. Leer jezelf dus meteen een goede houding aan te nemen, zelfs voordat je gaat oefenen. Je armen zouden ongeveer in een hoek van 90 graden gebogen moeten zijn. Tijdens de lessen zelf zul je aan de positionering van je handen gaan werken.

Voor- en nadelen van zelf piano leren spelen


Overweeg je om misschien toch pianoles te volgen bij een privéleraar of op een muziekschool? Ook dat is namelijk een goede manier om te beginnen. Hier noteren we de voor- en nadelen van zelfstudie om de keuze makkelijker voor je te maken.

Voordelen


  • Het is goedkoper: Zelfstudie kost maar een fractie van het bedrag van fysieke pianolessen. Het kan zelfs gratis zijn, bijvoorbeeld door YouTube video’s te volgen. Dit geeft iedereen de mogelijkheid om piano te leren spelen.
  • Het is flexibel: Heb je een druk leven? Dan kan een wekelijkse pianoles al te veel tijd innemen. Daarbij komt ook nog het huiswerk kijken dat je leraar je heeft opgelegd. Bij zelfstudie bepaal je je eigen schema. Je kunt piano op je eigen tempo leren, of dit nou een tandje sneller of langzamer is.
  • Het is zelf in te vullen: Heb je geen interesse in bepaalde theoretische stoffen of pianotechnieken? Dan kun je deze bij zelfstudie gewoon overslaan. Ook als je alleen maar leuke liedjes wilt leren spelen, kun je namelijk via zelfstudie ontzettend ver komen. Voor veel mensen die niet per se terug de schoolbanken in willen, maar simpelweg meer met muziek bezig willen zijn, is dit een geweldige optie.
  • Zoveel oefenen als je wilt: Heb je moeite met een bepaald akkoord of lied? Dan kun je een video of level op een app zo veel mogelijk terugspelen als je wilt. Bij fysieke pianolessen is er een groter gevoel van haast, omdat je flink wat betaalt voor een les. Bij zelfstudie kun je echter uren blijven oefenen op een bepaalde techniek helemaal onder de knie te krijgen.

Nadelen


  • Minder feedback: Hoewel je alleen achter de piano zit, is het ontzettend handig om interactie te kunnen hebben met een leraar tijdens het spelen. Deze kan je persoonlijke feedback geven om je kunsten te verbeteren. Bij zelfstudie is dit ook mogelijk (bijvoorbeeld op een piano-app), maar hier zul je in algemene zin feedback ontvangen.
  • Geen stok achter de deur: Bij zelfstudie loop je het risico dat je je motivatie kwijtraakt door de drukte van het leven. Een fysieke leraar zal er echter voor zorgen dat je je aan de afspraken houdt. Heb je aangegeven dat je bij de volgende les een bepaald akkoord kunt spelen? Dan moet je daar ook degelijk tijd aan besteden in je vrije tijd. Zelf de discipline vasthouden om piano te leren spelen, is voor sommige beginners lastig.
  • Stabiel tempo: Bij zelfstudie kan het voorkomen dat je een week zeer ambitieus piano speelt, maar vervolgens 2 weken vergeet te oefenen. Hierdoor vergeet je dingen die je eerder hebt geleerd. Bij fysieke pianoles heb je vaste tijden waarop je piano leert spelen, waardoor je niet uit ritme valt – letterlijk en figuurlijk.

Conclusie


Hoe je het ook doet, piano leren spelen zal je leven verrijken. Muziek is een groot onderdeel van ons leven. Hoe meer we er mee doen, hoe meer we ervan kunnen genieten. Zelf muziek leren spelen is daarom ontzettend leuk avontuur.

Zelfstudie is een goede manier om aan de slag te gaan. Hoewel je zelf de discipline zult moeten opbrengen om te blijven oefenen, zijn er ontzettend veel manieren om je gemotiveerd te houden. Er zijn geen goede of slechte manieren om piano te leren spelen. De manier die het best voor jou werkt, is bij voorbaat een goede manier. Ontdek daarom waar jij het meeste van geniet, en je zult al snel piano leren spelen!

Leer de mooiste liedjes op piano en keyboard

Stream onbeperkt voor slechts €14,95 per maand.

trustpilot rating

Uitstekend beoordeeld op Trustpilot.

  • Leer in je eigen tempo.
    Jij bepaalt het tempo en repertoire. Kijk wanneer het uitkomt en zo vaak je wilt.
  • Kijk overal en altijd.
    Stream de lesvideo's onbeperkt op je computer, tablet of smartphone.