• Homepage
  • |
  • Yiruma – River Flows In You leren spelen op de piano?

Yiruma - River Flows In You leren spelen op de piano?


Geschreven door pianodocent Ruben Weverling 

Als je piano speelt, dan ben je waarschijnlijk bekend met het nummer River Flows In You. Het stuk voor de piano is het best verkochte nummer van de Zuid-Koreaanse componist en pianist Yiruma.

River Flows In You, geschreven in A majeur, is meer gestructureerd zoals een popsong dan als een klassieke piano-compositie. Hierdoor is het enorm populair bij zowel het publiek dat van pop houdt als fans van klassieke muziek. We noemen dit ook wel ‘new age’ of ‘hedendaags klassiek’. 

Dit soort muziek is ook populair als soundtrack van films en tv-shows.

River Flows In You op de piano


Wil je River Flows In You leren spelen op de piano? 

In onderstaande demo video, speel ik het hele stuk voor. Mocht je het hele stuk willen spelen en de bijbehorende bladmuziek willen downloaden, kun je lid worden van Pianoflix.

Binnen ons aanbod vind je de volledige les van Yiruma - River Flows In You

Yiruma's River Flows In You bestaat uit terugkerende patronen en herhalingen, en is daarom zeer geschikt om op de piano te leren spelen. Dit prachtige pianostuk verbeeldt een stromende rivier met zijn zachte en spontane noten. 

Het grootste deel van de melodie wordt gespeeld met de rechterhand. De linkerhand speelt tegelijkertijd een stabiel ritme met enkele noten.

Het klinkt misschien ingewikkeld, maar River Flows In You is eigenlijk best makkelijk te spelen op de piano. Hierdoor is het toegankelijk voor pianisten die net beginnen. Ook mensen met wat meer ervaring kunnen er echter veel van opsteken. Het is namelijk belangrijk dat je een goed gevoel krijgt voor het tempo.

Net als pianostukken die het minimalisme volgen (zoals Italiaanse pianist Ludovico Einaudi), is meer niet altijd beter. River Flows In You begint met een voorzichtige kleine melodie, waarin terughoudendheid en zachte tonen belangrijk zijn.

Vervolgens wordt de melodie verder ontwikkeld, waardoor met meer vertrouwen gespeeld kan worden. De dynamiek neemt toe naarmate het tempo sneller wordt. Het eindigt echter weer in een rustig punt, waardoor je op de piano terug moet komen naar de kalmte van het begin.

Wie is pianist Yiruma?


Yiruma, wiens echte naam Lee Ru-ma is, is een Zuid-Koreaans componist en pianist.

Hij is geboren in 1978. Op vijfjarige leeftijd begon hij al met pianospelen. Al snel bleek dat hij ontzettend veel talent had. Daarom verhuisde hij op zijn tiende naar Londen om naar school te kunnen gaan op de Purcell School of Music.

Nadat hij zijn school had afgerond, ging Yiruma studeren aan King’s College in Londen. Hier volgde hij een opleiding compositie. Als student bracht hij al zijn eerste album uit, genaamd Love Scene.

In 2001 werd echter zijn meest populaire album uitgebracht: First Love. De pianohit River Flows In You is hierop te vinden.

Yiruma wordt qua stijl vaak vergeleken met de Italiaanse componist en pianist Ludovico Einaudi.

River Flows in You in de Twilight films


River Flows In You wordt gespeeld in de film Twilight (2008)

Sinds Bella en Edward de aandacht van de wereld vestigden op deze prachtige pianomelodie, is het een van de meest populaire hedendaagse klassieke stukken op Spotify geworden.

Ook heeft het mer dan 150 miljoen weergaven op YouTube.

River Flows In You wordt vaak in de war gehaald met Bella's Lullaby, een ander eenvoudig pianostuk dat een soundtrack is voor Twilight. Dit stuk is geschreven door Carter Burwell.

In de film speelt Edward het voor Bella. Leuk feitje: acteur Robert Pattinson speelt het nummer helemaal zelf in de film! In zijn jeugd heeft hij namelijk piano leren spelen.

Wat betekent de titel van River Flows in You?


De titel 'River Flows In You' is nogal mysterieus in het Engels. Letterlijk vertaald betekent het ‘Rivier vloeit door je heen’. Als je goed luistert naar de piano, kunnen de klanken je doen denken aan een glanzende rivier of een beekje waar het water soepel doorheen vloeit.

Toch heeft Yiruma aangegeven dat het voor iedereen iets anders kan betekenen. Dus of het nu gaat om het vinden van je innerlijke muziek, verliefd worden, of het gevoel dat je wanhopig op zoek moet naar een badkamer, de betekenis achter het stuk is aan jou om te bepalen.

"Een soort Netflix voor piano & keyboard"

Leer 160+ bekende liedjes, in je eigen tempo en véél voordeliger dan pianoles.

5-sterren

Uitstekend beoordeeld op Trustpilot.