• Homepage
  • |
  • Wat kost pianoles: privé, muziekschool en online pianoles?

Wat kost pianoles: privé, muziekschool en online pianoles?


Geschreven door pianodocent Ruben Weverling 

Piano kunnen spelen geeft veel voldoening, mits je de juiste kennis en vaardigheden bezit. Het is daarom voor iedere beginner aan te raden om lessen te nemen. Niet alleen leer je op de les de nodige theorie maar ook leg je een goede basis om je gehoor en souplesse te trainen.

Helaas hangt er wel een prijskaartje aan pianolessen, het is in veel gevallen geen goedkope hobby. Je hebt grofweg de keuze uit privé pianolessen, les bij een muziekschool of online pianoles.

De prijs van deze opties verschilt - daarom is er niet één antwoord te geven op de vraag "wat kost pianoles". In dit artikel geven we je een overzicht van de keuzes en het kostenplaatje.

Privéles


De meeste mensen denken bij pianoles aan de privélessen die je kunt krijgen van een pianoleraar bij jou in de buurt. Dat kan bij jou thuis zijn of juist bij de pianoleraar thuis of in de studio.

Pianoles kosten bij een privéleraar


Natuurlijk verschillen de tarieven van een pianoles per leraar. Dit ligt aan de ervaring van de leraar, de stad waarin je woont en de beschikbaarheid van pianoleraren bij jou in de buurt.

Een student van het conservatorium kan bijvoorbeeld € 20 per uur vragen om leservaring op te doen, terwijl een zeer ervaren pianoleraar meer dan het dubbele hiervan kan kosten.

Laten we ervan uitgaan dat je weinig tot geen ervaring hebt met piano spelen. In dat geval heb je niet per se een professionele piano leraar nodig. Je zult gemiddeld zo’n €30 per les kwijt zijn.

Met één les per week betaal je dus €120 per maand, wat neerkomt op €1560 per jaar.

Voordelen en nadelen van privé pianoles


Een groot voordeel van privéles is dat je een stok achter de deur hebt om te oefenen. Je kunt je oefeningen niet overslaan zonder er op aangesproken te worden. Hierdoor bouw je discipline op. Bij het leren van pianospelen heb je daar flink wat van nodig. Het zal soms beklemmend voelen als alle aandacht op je voortgang gericht is. Uiteindelijk zullen de resultaten het echter waard zijn!

Ook kan een privéleraar meer aandacht schenken aan de problemen waar jij persoonlijk tegenaan loopt. In een groepsles kun je hierdoor gaan achterlopen, maar bij privélessen wordt alle tijd genomen om je verder te helpen. Hierdoor kun je meer leren in minder tijd.

Bij een privéleraar is het bovendien mogelijk om je eigen wensen aan te geven. Wil je piano leren spelen door middel van popmuziek? Of wil je meer de klassieke kant op gaan door met Für Elise van Beethoven te beginnen? In overleg met je privéleraar is veel mogelijk.

Een groot nadeel van privéles is natuurlijk de prijs. Dit is veruit de duurste manier om piano te leren spelen. Dit komt doordat je persoonlijke aandacht krijgt tijdens een les. Een pianoleraar zal al zijn of haar tijd aan jou wijden. Hierdoor betaal je logischerwijs meer dan bij andere soorten pianolessen.

Een ander nadeel is het feit dat je geen flexibiliteit hebt. Je spreekt vaste tijden af met je leraar, waar meestal niet mee geschoven kan worden. Ook moet je tussen lessen door zelf tijd maken om te oefenen. Heb je een drukke week op werk, of is het examentijd? Dan gaat je pianoles gewoon door. Het is mogelijk dat je nog steeds moet betalen voor een uur, ook als je de les moet overslaan.

Muziekschool


Kosten pianoles muziekschool


Op een muziekschool kun je lagere prijzen verwachten dan bij privé pianolessen.

Veel muziekscholen krijgen subsidie van de overheid om goed onderwijs te geven tegen een relatief lage prijs. Dit is mooi meegenomen! Het is namelijk een goede manier om piano te leren spelen.

Meestal betaal je bij een muziekschool een bepaald bedrag per jaar. Dit ligt over het algemeen tussen de €750-€1500. Dit betekent dat je gemiddeld zo’n €60-120 per maand kwijt zult zijn.

Voor- en nadelen van pianoles op een muziekschool


Op een muziekschool kun je er vaak voor kiezen om privéles te krijgen van een professionele pianoleraar. Ook krijg je de mogelijkheid om lessen te volgen in een groep met andere leerlingen.

Klassikaal leren kan ontzettend behulpzaam zijn. Je leert van anderen, en komt in contact met verschillende leerstijlen. Op deze manier wordt piano leren een interactieve ervaring.

Een ander voordeel van de muziekschool, is dat je zeker weet dat je een bevoegde pianoleraar krijgt. Deze is door een selectieprocedure gegaan om zijn of haar baan te krijgen. Daarom kun je er gerust van uitgaan dat je leraar goed met beginnende pianospelers om kan gaan.

Ook op de muziekschool zul je discipline moeten leren opbouwen. Je krijgt huiswerk waar je zelf verantwoordelijk voor bent. Loop je achter op je oefeningen? Dan zal dit nadelig zijn voor de lessen die je krijgt. Het is dus belangrijk om genoeg tijd vrij te kunnen maken om thuis piano of keyboard te spelen. Zo weet je zeker dat je alle profijt uit je lessen op de muziekschool haalt.

Een nadeel van muziekschool is dat lessen vaak maar 30 minuten duren. Hoewel je een leraar hebt, zul je dus toch veel zelfstandig moeten werken. Tijdens een les zullen de belangrijkste zaken met je doorgenomen worden, maar deze moet je in je eigen tijd zelf leren toe te passen. Een les van 30 minuten vliegt namelijk zo voorbij! Wil je langere lessen? Dan betaal je al snel een hoger bedrag.

Een ander nadeel van de muziekschool is dat je, net zoals bij privélessen, geen flexibiliteit hebt. Vooral bij groepslessen geldt dat er niet op je gewacht kan worden. Ben je te laat of kom je niet opdagen? Dan moet je zelf de gemiste stof inhalen. Ook zul je niet je geld terugkrijgen bij ziekte of andere oorzaken van een gemiste les.

Online pianoles


De derde en laatste keuze is het volgen van online pianoles. Tegenwoordig zijn er veel aanbieders van online pianocursussen en staan er zelfs duizenden pianolessen gratis op YouTube.

Kosten online pianolessen


Online pianoles is veruit de goedkoopste optie. Dit is ook waarom het zo’n ontzettend populaire manier is geworden voor het leren van pianospelen. Door piano apps en online leeromgevingen kun je lessen volgen op je telefoon, tablet of computer.

Het gaat hier meestal om een maandelijks abonnement, waarbij de kosten variëren van zo’n €10 tot €30 per maandDit is afhankelijk van de app of website dat je kiest. Als we uitgaan van €15 per maand, ben je dus €180 per jaar kwijt. Nogmaals, dit verschilt per online pianoles aanbieder.

Voor- en nadelen van online pianoles


Het grootste voordeel van online pianolessen is uiteraard de prijs. Voor een fractie van het bedrag voor fysieke lessen kun je piano leren te spelen. Hierdoor is het een laagdrempelige manier van een instrument leren te bespelen. De lage instapprijs maakt online pianoles een geweldige uitkomst voor mensen die zich geen traditionele pianolessen kunnen veroorloven.

Daarnaast heb je ontzettend veel flexibiliteit bij het inplannen van je lessen. Heb je op een dag veel tijd? Dan kun je wel 2 of 3 lessen achter elkaar volgen. Is het ontzettend druk op werk? Dan stel je je pianoles even uit tot een rustiger moment. Hierdoor voelt het leren niet als een verplichting, maar als iets waar je vrijwillig aan werkt.

Ook kun je online ontzettend veel tips en trucs leren over het spelen van piano. Je kunt op elk moment de les er weer bij pakken als geheugensteuntje. Vond je een les te moeilijk? Dan kun je hem gewoon herhalen. Ook dit heeft met de flexibiliteit van online pianolessen te maken. Je bepaalt zelf het tempo.

Een nadeel hiervan is natuurlijk dat je geen stok achter de deur hebt. Een piano app zal je niet streng toespreken als je een paar weken niet hebt gespeeld. Je moet daarom flink wat motivatie en discipline hebben om online piano te leren spelen. Weet je dat je problemen hebt met concentratie en geduld? Dan is een privé pianoles of les bij een muziekschool misschien toch een beter idee.

Veel apps nemen je oefeningen op, zodat ze kunnen laten zien waar je spel verbeterd kan worden. Het is echter niet mogelijk om specifieke feedback te ontvangen. Met een leraar krijg je advies dat op jou persoonlijk is gericht en heb je de mogelijkheid om je vragen te stellen.

Online pianoles bij Pianoflix?


Pianoflix biedt geen online pianolessen aan. Wel geven we je ontzettend leuk lesmateriaal in de vorm van video tutorials. Door ons grote aanbod kun je veel liedjes op de piano leren spelen. De voorwaarde is dus wel dat je al een beetje piano kunt spelen - anders kun je de uitleg niet volgen.

Een abonnement op Pianoflix is goed te combineren met je pianolessen (of het nu privé, bij de muziekschool of online lessen zijn). Door kennis van de piano te hebben, zul je de tutorials een stuk sneller onder de knie hebben. En ze bieden een leuke afwisseling binnen je lesstof.

Conclusie


Pianolessen verschillen enorm in prijs. Hier zit echter wel een reden achter. Als je belang hecht aan persoonlijke begeleiding, zul je daar iets meer voor moeten betalen. Wil je liever zo min mogelijk betalen? Dan zul je zelf de discipline moeten opbrengen om de lessen online te volgen.

Uiteindelijk is het helemaal aan jou om te bepalen welk soort pianoles het beste bij jou past. Elke soort les heeft zijn eigen voor- en nadelen en met elk van deze lessen kun je piano leren spelen!

"Een soort Netflix voor piano & keyboard"

Leer 160+ bekende liedjes, in je eigen tempo en véél voordeliger dan pianoles.

5-sterren

Uitstekend beoordeeld op Trustpilot.