• Homepage
  • |
  • Vanaf welke leeftijd kun je het best starten met pianoles?

Vanaf welke leeftijd kun je het best starten met pianoles?


Geschreven door pianodocent Ruben Weverling 

Denk je erover na om pianolessen te nemen, maar twijfel je of niet al te oud bent? Of ben je juist voor een kind aan het oriënteren op pianolessen en benieuwd wat de minimale leeftijd is?

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: het is nooit te laat om piano te leren spelen. Elke leeftijdsgroep heeft zijn eigen voor- en nadelen bij het nemen van pianolessen. Natuurlijk kunnen kinderen makkelijker leren, maar dat maakt het zeker niet onmogelijk voor volwassenen.

Benieuwd naar de (leuke!) uitdagingen die jou te wachten staan bij het nemen van pianolessen? 

De ideale leeftijd voor pianoles


De beste leeftijd om te beginnen met pianoles, is tussen de 6 en 9 jaar oud.

Kinderen van deze leeftijd zijn ontzettend vatbaar voor het leren van nieuwe vaardigheden. Zoals bij het leren van een taal, pikken jonge kinderen razendsnel nieuwe informatie op. Hierdoor kan snel een goede muzikale basis gelegd worden voor de toekomst.

Kinderen van oudere leeftijd (rond de 10 jaar oud) zullen makkelijker muziek leren lezen en akkoorden leren spelen. Toch is het leggen van die basis op jongere leeftijd erg voordelig.

Het belangrijkste is dat je kind het leuk vindt om piano te spelen - en het gedurende een langere periode leuk genoeg blijft vinden om te oefenen. Daarom is motivatie een groot onderdeel van pianolessen op een jonge leeftijd. Het spelen van bekende piano liedjes kan het leren van pianospelen bijvoorbeeld interessant houden.

Zorg ook dat je een gestemde piano of keyboard in de woonkamer hebt staan. Je zult merken dat jonge kinderen zich snel aangetrokken voelen tot de toetsen, wanneer ze in 't zicht staan.

Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen pianoles krijgen?


Dit hangt heel erg van de leerling af. Zelfs kinderen onder de 5 zouden in principe pianoles kunnen krijgen. Mozart begon tenslotte al op zijn derde met spelen! Om erachter te komen of jouw kind klaar is voor pianoles, kun je jezelf de volgende vragen stellen.

  • Kent je kind het verschil tussen links en rechts?
  • Kan je kind tot 4 tellen (voor de maat)?
  • Kan hij of zij zich een half uur lang concentreren?
  • Is je kind te motiveren om elke dag even kort te oefenen?

Ook hierbij geldt dat je kind het leuk moet vinden om piano te spelen. Op een jonge leeftijd is dit het belangrijkste middel voor succes. Motiveer je kinderen dus met leuke liedjes op de piano.

Piano leren spelen als tiener


Tieners kunnen ontzettend profiteren van muzieklessen. Het bevordert de ontwikkeling van het brein. Hierdoor kunnen ze een beter oor krijgen voor muziek, en zelfs makkelijker talen leren spreken.

Ook zal het in sommige opzichten sneller gaan voor een tiener dan een jong kind om piano te spelen. Ze hebben een beter geheugen, waardoor meer informatie tegelijkertijd opgeslagen kan worden. Daarnaast hebben ze ook wat grotere handen inmiddels, wat ook goed van pas komt.

Toch bestaat bij tieners ironisch genoeg de grootste kans dat ze stoppen met pianolessen. Er zijn nou eenmaal veel afleidingen op die leeftijd: sport, sociale activiteiten en... social media. 

Een goede manier om dit tegen te gaan, is door je tiener moderne nummers te laten spelen. Liedjes van hun favoriete artiesten zijn veel aantrekkelijker dan het werk van Chopin. Zo zijn ze gemotiveerd om steeds nieuwe nummers te leren spelen. Dit maakt pianoles leuk en uitdagend.

Piano leren spelen als volwassene


Zelfs als je weinig tot geen muzikale training hebt gehad, kun je als volwassene nog steeds pianoles nemen. Op latere leeftijd ben je er misschien aan gewend om ‘goed’ in dingen te zijn. Piano leren spelen kan daarom een beetje ongemakkelijk aanvoelen. Laat dit je niet tegenhouden!

Houd in gedachten dat je niet een professionele pianist hoeft te worden om te kunnen genieten van het instrument. Het is nooit te laat om nieuwe vaardigheden te leren.

Pianolessen als volwassene kunnen af en toe een beetje frustrerend zijn. Het kost tijd en moeite om te verbeteren. Je krijgt er dus een gratis les in geduld bij. Geef niet op! Wees niet te streng voor jezelf, en probeer het zo plezierig mogelijk te maken. Je zult je weer als een kind voelen als je eindelijk dat akkoord kunt spelen zonder te kijken.

Ook hier geldt dat motivatie ontzettend belangrijk is. Houd de pianolessen leuk voor jezelf door je favoriete nummers te leren spelen. Daag jezelf uit door voor een publiek te spelen. Volg samen met een vriend of vriendin de lessen, zodat jullie elkaar kunnen motiveren.

Zolang je plezier hebt, zal het leren van pianospelen stukken vlotter gaan.

Kun je te oud zijn voor pianoles?


Sommige mensen dromen al hun hele leven lang van pianospelen, maar zijn er gewoon nooit aan toegekomen. Waarom dan niet nu? Zolang je vingers nog werken, is het nooit te laat om piano te leren spelen. Het kan zelfs bevorderend zijn voor de stimulatie van je brein. Hierdoor gaat je geheugen beter werken, en wordt het makkelijker om nieuwe informatie op te slaan.

Je bent dus ook op oude leeftijd in staat om piano te spelen.

Voor mensen die last hebben van stijve vingers kan pianospelen ook nog eens fysieke voordelen hebben. Door je vingers te trainen om subtiele bewegingen te maken, kun je de bloedcirculatie in je handen bevorderen. De flexibiliteit van de vingers kan bovendien helpen bij de klachten van reuma.

Gaat je zicht een beetje achteruit? Zorg dan dat je genoeg licht hebt bij het spelen. Het kan helpen om na elke 10 minuten spelen even een pauze te nemen. Zo overbelast je je ogen niet, en kun je hoofdpijn voorkomen.

Houd in gedachten waarom je in eerste instantie piano wilde leren spelen. Dit is een goede motivatie om door te blijven gaan als je even geen puf hebt.

Hoe jong of oud je ook bent, iedereen kan genieten van het leren van een instrument. Leeftijd is dus geen excuus om je tegen te laten houden bij het nemen van pianolessen! Om zoveel mogelijk profijt te halen uit je lessen, is het belangrijk om pianospelen leuk te houden. Motiveer jezelf door je favoriete nummers te leren spelen op de piano. Daarmee haal je het grootste succes!

"Een soort Netflix voor piano & keyboard"

Leer 160+ bekende liedjes, in je eigen tempo en véél voordeliger dan pianoles.

5-sterren

Uitstekend beoordeeld op Trustpilot.