• Homepage
  • |
  • Piano stickers: een slim geheugensteuntje of juist niet?

Piano stickers: een slim geheugensteuntje of juist niet?


Geschreven door pianodocent Ruben Weverling

Ben je piano aan het leren spelen? Dan kunnen al die tonen verwarrend zijn.

Soms lijkt het meer op wiskunde dan op muziek: de derde toets vanaf de C, de eerste zwarte toets van het tweede octaaf, en ga zo maar door. Piano stickers lijken daarom een goede oplossing.

Je brengt een onderscheid aan tussen de verschillende toetsen, waardoor je ze makkelijker kunt herkennen. Maar zijn piano stickers een slim geheugensteuntje in het leerproces? En kunnen ze je piano of keyboard eigenlijk blijvend beschadigen? 

Die vragen beantwoorden we hier voor je!

Zijn piano stickers een goed geheugensteuntje?


Het korte antwoord is: nee.

Het kan lijken alsof piano stickers het spelen makkelijker maken, maar op de lange termijn zal het voorkomen dat je een goede pianist wordt. Dit heeft twee belangrijke redenen:

Het voorkomt dat je de toetsen leert herkennen


Als je piano leert spelen met piano stickers, train je je brein om zich te focussen op de kleuren, letters of de vormen. Hierdoor raak je niet gewend aan de toetsen van een piano.

Als je lang met piano stickers hebt gespeeld, is de kans groot dat je je zonder de stickers niet kunt oriënteren. In dat geval ben je dus eigenlijk weer terug bij af - en heb je niets geleerd.

Zie het als de contactenlijst in je mobiele telefoon. Hoeveel mensen zou je kunnen bellen als je contactenlijst gewist werd? Waarschijnlijk geen of weinig. Je voelt de noodzaak namelijk niet om telefoonnummers uit je hoofd te leren. Dit is ook het geval met piano stickers.

Ze zorgen ervoor dat je te weinig aandacht schenkt aan de piano zelf, en tevéél aan de stickers.

Het voorkomt dat je akkoorden leert spelen


Zonder de toetsen te herkennen, maak je het jezelf een stuk moeilijker om nieuwe trucjes op de piano te leren. Denk er zo over na: het is moeilijk om een boek te schrijven als je nooit hebt leren spellen. Zo zit het ook met piano spelen.

Als je de basis van piano spelen leert met stickers, krijg je geen gevoel voor de werking van het instrument. Hierdoor wordt het zeer lastig om je vaardigheid uit te breiden.

Uiteindelijk is het doel van piano leren dat je zonder te kijken perfecte handcoördinatie hebt. Hiervoor zul je eerst de toetsen door en door moeten begrijpen. Dit ligt aan gehoor en oriëntatie. Piano stickers zijn een afleiding die voorkomen dat je dit deel van het piano spelen traint.

Wanneer kun je wél piano stickers gebruiken?


Als je echt helemaal nieuw bent met piano spelen, zijn piano stickers geen probleem.

Ze kunnen je helpen bekend te raken met de toetsen en de klank die daarbij hoort. Ook zul je zo vrij makkelijk je eerste liedje mee kunnen spelen. Jonge kinderen maken vaak gebruik van piano stickers om deze reden. Het helpt ze op weg om enthousiast te worden over de piano.

Het belangrijkste is echter dat je niet gewend raakt aan het gebruiken van piano stickers. 

Zorg dus dat je niet afhankelijk wordt van de stickers om te kunnen spelen. Dat kan voorkomen dat je moeizaam speelt op een piano zónder stickers. Zodra je bij een sticker weet welke toon het produceert, is het tijd om de piano stickers eraf te halen.

Keyboard stickers?


Een keyboard is op dezelfde manier ingericht als een piano.

Hiervoor geldt dus ook dat je er beter niet gewend aan kunt raken. Let er wel op dat keyboards vaak kleiner zijn, en dus minder toetsen hebben. Hierdoor heb je minder keyboard stickers nodig.

Beschadigen piano stickers je toetsen?


Dit is een absoluut mogelijk. Stickers zijn kleverig, en kunnen daardoor lijmresten achterlaten bij het verwijderen ervan. Dit kan de verf en de textuur van je toetsen beschadigen.

Een poetsbeurt met water kan er al snel voor zorgen dat het hout in je piano gaat kromtrekken. Wees hier dus ontzettend voorzichtig mee. Bij keyboard stickers is dit hetzelfde geval. Waterschade kan bij een elektrisch keyboard bovendien leiden tot technische problemen.

Een alternatief voor plakkerige stickers is een toetsenlegger.

Deze plaats je aan de bovenkant van je toetsen, en haal je er weer vanaf als je klaar bent. Er komt geen lijm aan te pas. Door de vorm van de toetsenlegger past het precies op de piano.

Het zit hierdoor niet in de weg tijdens het spelen.

Piano leren spelen zonder piano stickers


We snappen dat dit artikel misschien een teleurstelling voor je is...

Piano stickers zijn nou eenmaal een makkelijke oplossing bij het leren van pianospelen. Er zijn al zoveel dingen waar je je op moet concentreren, waardoor een geheugensteuntje geen overbodige luxe zou zijn. Logisch dat veel mensen op zoek gaan en bij piano stickers uitkomen.

Neem het echter toch maar van ons aan: je bent véél beter af zonder piano stickers! 

Uiteindelijk zul je je brein veel beter trainen op het herkennen van de toon en de toets. Hierdoor zul je niet alleen in de toekomst makkelijker kunnen spelen, maar je bent ook veel meer afhankelijk van je gehoor. Het komt op één simpel iets neer: oefenen. Hoe meer je oefent, hoe sneller je gewend raakt aan de toetsen. Want we kennen het gezegde allemaal: oefening baart kunst!

Wel kunnen we je een tip geven. Probeer de toetsen te onthouden voordat je gaat spelen. Als je bladmuziek kunt lezen, kun je de noot achter elke toets memoriseren. Zo niet, probeer dan bekend te raken met de klank van elke toets. Zing bijvoorbeeld hardop een liedje, en probeer de juiste toets bij de juiste noot te vinden. Hierdoor raak je sneller bekend met de toetsen van de piano.

Bij het leren van liederen of akkoorden zal je brein zo sneller de juiste noot met de juiste toets koppelen. Dit is een geweldig begin bij het leren van pianospelen. Bovendien bespaar je jezelf veel tijd en frustratie als je deze basis al hebt.

"Een soort Netflix voor piano & keyboard"

Leer 160+ bekende liedjes, in je eigen tempo en véél voordeliger dan pianoles.

5-sterren

Uitstekend beoordeeld op Trustpilot.