• Homepage
  • |
  • 5 mooie piano liedjes gemaakt door Nederlandse artiesten

5 mooie piano liedjes gemaakt door Nederlandse artiesten

Geschreven door pianodocent Ruben Weverling 

Pianomuziek is ontzettend mooi en heeft in de geschiedenis van de muziekwereld een groot aandeel gehad. Van de vroegere klassieke muziek tot aan de hedendaagse popmuziek, de piano is een belangrijk instrument voor een compositie. Nederlandstalige piano liedjes vinden hun kracht in het feit dat men makkelijker de tekst en beleving van het lied op kan nemen in de moederstaal. 

Ook op Nederlandse bodem zijn er veel mooie liedjes gemaakt onder begeleiding van de piano.

Ontdek in dit artikel de 5 mooiste piano liedjes gemaakt door Nederlandse artiesten.

Onze top 5 Nederlandse piano liedjes

1. Toen Ik Je Zag

Een van de mooiste pianoliedjes van Nederlandse bodem is toch wel ‘toen ik je zag’ van Antonie Kamerling. Dit nummer werd geschreven voor de film All Stars. Antonie Kamerling bracht deze single uit onder de naam Hero. Het werd een grote hit in Nederland en tot de dag van vandaag is het nummer nog zeer populair.

Het is ook een zeer emotioneel nummer, en helemaal wanneer je je realiseert dat Antonie Kamerling in 2010 op 44-jarige leeftijd overleed door zelfmoord. Antonie was al jaren depressief. Maar zijn stem en helemaal onder begeleiding van de piano, kwam echt tot zijn recht in “toen ik je zag”.

Dit nummer zal voor altijd een mooie nalatenschap zijn.

Beluister op YouTube

2. Mag Ik Dan Bij Jou

In 2011 bracht Claudia de Breij ‘mag ik dan bij jou’ uit.

Deze gevoelige ballad op de piano is een lied die zingt over het hebben van troost, warmte van een ander tijdens een moeilijke periode. Mag ik dan bij jou is een lied dat spreekt over hoop in donkere tijden. Het feit dat je bij iemand uit kunt huilen op de momenten dat het eventjes moeilijk gaat.

Dit nummer is mede daarom een groot succes geworden, iedereen heeft namelijk weleens een moeilijke periode in het leven en dan is het fijn als je kunt genieten van een mooi liedje dat je mentaal weer op weet te peppen.

In onze onderstaande YouTube video leer je een leuk en herkenbaar stukje uit Mag Ik Dan Bij Jou. Mocht je het hele stuk willen spelen en de bijbehorende bladmuziek willen downloaden, kun je lid worden van Pianoflix waar je de volledige les van Mag Ik Dan Bij Jou vindt.

3. Hou Me Vast

In de jaren 90 beheerste Volumia de Nederlandse muziekwereld. Een van de mooiste liedjes die Volumia uit heeft gebracht is het lied, hou me vast gezongen door Xander de Buisonjé. 

Volumia heeft nog meerdere mooie nummers op de piano uitgebracht zoals bijvoorbeeld het nummer afscheid. Dit nummer is inmiddels ook door vele andere artiesten al een keer gecoverd.

Beluister op YouTube

4. Avond

Avond werd oorspronkelijk in 1973 geschreven voor Rob de Nijs.

De tekst werd door Lennaert Nijgh geschreven over Anja Bak, de vrouw met wie hij destijds getrouwd was. Toen Boudewijn de Groot jaren later trouwde met diezelfde Anja, nam hij een vernieuwde versie op uit liefde voor haar. 

Avond van Boudewijn de Groot kwam in 1996 uit op zijn album een “Een nieuwe herfst” en staat nu, meer dan 25 jaar later, nog ieder jaar in de absolute top van de Radio 2 Top 2000.

Een échte klassieker van Nederlandse bodem!

In onze onderstaande YouTube video leer je een leuk en herkenbaar stukje uit Avond. Mocht je het hele stuk willen spelen en de bijbehorende bladmuziek willen downloaden, kun je lid worden van Pianoflix waar je de volledige les van Avond vindt.

5. ‘k Heb Je Lief

Wie kent Paul de Leeuw niet?

Paul de Leeuw is een ware cultheld in de entertainment industrie. Jarenlang presenteerde hij programma’s zoals Laat de Leeuw waarin hij allerlei bekende mensen ontving in de studio maar ook onbekende mensen. Hij speelde daarnaast ook de typetjes Bob en Annie de Rooij 🙂

Maar Paul de Leeuw kan veel meer dan presenteren, hij heeft prachtige liedjes geschreven.

Veelal samen met pianist Cor Bakker die de vaste huis pianist was in de vele tv shows van Paul de Leeuw. Een heel mooi nummer van Paul de leeuw is het nummer, ik heb je lief! Dit nummer kwam uit in 1997 en beklom direct de landelijke Top 40.

Tot de dag van vandaag is ‘’k heb je lief’ een populair nummer. En hoewel dit nummer niet alleen op de piano gespeeld wordt, want het wordt ook begeleid met drums en gitaar, is de piano wel leidend en de basis geweest voor het ontwikkelen van dit prachtige nummer.

In onze onderstaande YouTube video leer je een leuk en herkenbaar stukje uit ‘k Heb Je Lief. Mocht je het hele stuk willen spelen en de bijbehorende bladmuziek willen downloaden, kun je lid worden van Pianoflix waar je de volledige les van ‘k Heb Je Lief vindt.

"Een soort Netflix voor piano & keyboard"

Leer 160+ bekende liedjes, in je eigen tempo en véél voordeliger dan pianoles.

5-sterren

Uitstekend beoordeeld op Trustpilot.