• Homepage
  • |
  • Piano liedjes met letters, hoe werkt het en waar vind je ze?

Piano liedjes met letters, hoe werkt het en waar vind je ze?


Geschreven door pianodocent Ruben Weverling 

Piano liedjes met letters zijn een uitkomst voor beginners op piano en keyboard.

Het is namelijk al zéér uitdagend om meerdere nieuwe dingen op hetzelfde moment te leren, zoals: de coördinatie van de linker- en rechterhand, de piano akkoorden, ritme en het pedaalgebruik.

Door piano liedjes met letters te leren (in plaats van noten) kun je focussen op de vaardigheden die nodig zijn om piano te spelen, zonder tegelijk ook een nieuwe taal te leren. 

In dit artikel vertel ik je meer over de notaties die worden toegepast en hoe je kunt starten met piano liedjes met letters om later door te ontwikkelen naar échte bladmuziek.

Daarnaast deel ik ook een paar handige links waar je piano liedjes met letter notatie kunt vinden.

Piano liedjes met letters, 2 notaties:


Wanneer je piano liedjes wilt spelen aan de hand van letters, is het goed om te weten dat er twee verschillende notaties zijn. Dit zijn de ABC-notatie en de zogeheten “nootnamen" of "alphanotes”.

Beide zal ik hieronder in meer detail toelichten.

ABC-notatie


Zoals de naam al doet vermoeden, worden de noten in dit geval uitgeschreven als de letters.

Dat zijn dus de noten A, B, C, D, E, F en G. Om de kruizen (sharps) en mollen (flats) aan te duiden worden een hekje # of kleine letter b gebruikt.

Bijvoorbeeld Ab (As / A flat) of G# (Gis / G sharp).

In onderstaande afbeelding, afkomstig uit de online pianolessen van pianolesonline.com, zie je een stukje van Marco Borsato's liedje "Mooi" uitgeschreven in letters voor piano en keyboard.

Onder de songtekst staan de namen van de noten van de melodie en erboven de akkoorden.

piano liedjes abc notatie

Alphanotes / nootnamen


Naast de ABC-notatie waarin alleen letters voorbijkomen, kun je als beginnende pianist ook spelen van zogenaamde "alphanotes" of "nootnamen" bladmuziek.

Dat is bladmuziek waarin naast de noten ook de letters zijn opgenomen. De letters die de noten aanduiden, kunnen buiten de noten zelf staan, erboven of eronder. 

De onderstaande voorbeelden zijn afkomstig uit ons eigen Pianoflix liedjesaanbod.

piano liedjes met letters nootnamen

Maar ze kunnen ook in de noten zelf geprint zijn:

piano liedjes bladmuziek met letters

Piano liedjes met letters als overgang naar het spelen van échte bladmuziek


Voor beginners op piano en keyboard is het spelen met twee handen al lastig zat.

Daarom kan het juist die groep enorm helpen om in het begin liedjes met letters te spelen. Wanneer de instrument beheersing beter wordt, kunnen ze de overstap maken van het spelen van piano liedjes met letters naar het spelen van échte bladmuziek.

De bladmuziek waarbij de alphanotes of "nootnamen" worden weergegeven, kan een mooie brug vormen. Je raakt dan al wel gewend aan het lezen van bladmuziek, maar hebt nog wel de hulp van de letters boven, onder of in de muzieknoten.

Deze vorm van bladmuziek met letters erin, biedt voordelen boven het spelen van puur de letters.

Voordelen van piano liedjes met letters in bladmuziek


  • Wanneer je speelt van bladmuziek met letters erin, zie je visueel de hoogteverschillen van de noten. Dat is niet het geval als alle letters op 1 regel afgedrukt staan.
  • Bij bladmuziek met letters, zie je duidelijker in welke maat de noten vallen en welke noten er boven elkaar staan (en dus samen gespeeld moeten worden).
  • Als je van 1 hand de noten al kunt lezen, bijvoorbeeld van rechts, heb je nog een handig geheugensteuntje aan de letters bij de noten van de linkerhand. En andersom.

Het spelen van piano liedjes met letters kan dus een mooi geleidelijk opstapje zijn richting het spelen van échte bladmuziek.

Waar vind je liedjes met letters voor piano en keyboard?


Het aanbod van piano liedjes met letters is schaarser dan het aanbod van bladmuziek, daardoor is het wat lastiger ze te vinden. Hierbij twee websites waar je piano liedjes met letters kunt vinden:

https://pianolesonline.com op deze website vind je makkelijke piano liedjes met letters zoals in het bovenste voorbeeld van Marco Borsato's nummer "Mooi".

https://pianoflix.nl op onze website vind je piano liedjes met letters zoals in de twee onderste voorbeelden van Coldplay's nummer "Fix You".

"Een soort Netflix voor piano & keyboard"

Leer 160+ bekende liedjes, in je eigen tempo en véél voordeliger dan pianoles.

5-sterren

Uitstekend beoordeeld op Trustpilot.