• Homepage
  • |
  • De leukste piano liedjes uit de jaren 60, 70 en 80

De leukste piano liedjes uit de jaren 60, 70 en 80


Geschreven door pianodocent Ruben Weverling 

De mooiste liedjes uit de muzikale geschiedenis zijn geschreven op de piano.

Ook de afgelopen decennia zijn er hele mooie liedjes uitgebracht onder begeleiding van de piano die de hitlijsten hebben bestegen en die nog steeds dagelijks veel beluisterd worden.

Muziek die dus een blijvende indruk heeft gemaakt op de harten van de muziekliefhebbers. Elke generatie heeft zo zijn bijzondere liedjes die kenmerkend zijn voor die tijd.

Jaren 60


De jaren 60 waren hele mooie jaren op muzikaal gebied.

Vlak na de oorlog kwam het uitgaansleven langzamerhand weer op gang. Mensen hadden behoefte aan vrolijkheid, de donkere jaren van de oorlog waren achter de rug. Er kwamen allerlei bands die veel invloed hadden op de muziekwereld in die tijd.

De mooiste pianoliedjes jaren 60 waren bijvoorbeeld:

Aretha Franklin - Good To Me As I Am To You


Aretha Franklin is natuurlijk een autoriteit op zich, deze diva staat bekend om haar fantastische stemgeluid en bereik. Maar onder begeleiding van de piano is het ze helemaal weergaloos.

Good To Me As I Am To You is dan ook een typisch Aretha Franklin nummer met een hoog soul gehalte zoals je die van Aretha gewend bent.

Roy Orbison - Pretty Woman


De pianoliedjes jaren 60 kenmerken zich met name door meerdere instrumenten die samen een muzikaal stuk ondersteunen. Je hoort in de jaren 60 veel blaas instrumenten terug.

Een nummer waarin je alleen piano muziek tegenkomt is er eigenlijk niet echt. Het nummer Pretty Woman van Roy Orbison mag niet aan de hitlijst van de pianoliedjes jaren 60 ontbreken.

Jaren 70


Ook in de jaren 70 ging de muzikale ontwikkeling in een rap tempo verder.

In de jaren 70 kwam er steeds meer toevoeging in de muziekindustrie door bijvoorbeeld de uitbreiding van de synthesizer die andere effecten met zich mee bracht op muzikaal vlak dan alleen de piano, gitaar en drum.

Enkele piano hits van de jaren 70 waren deze: 

Simon & Garfunkel - Sound Of Silence


Een ware klassieker is natuurlijk wel deze tijdloze hit van Simon & Garfunkel. 

Dit Amerikaans zangduo is verantwoordelijk voor vele hits in de jaren 60, 70 en zijn vrij laat actief gebleven tot eind 2010. Sound Of Silence is een zeer gevoelige plaat waarin de mooie klanken van de piano gevolgd door de stemmen van Simon & Garfunkel je hart weet te roeren.

In onze onderstaande YouTube video leer je een leuk en herkenbaar stukje uit Sound Of Silence. Mocht je het hele stuk willen spelen en de bijbehorende bladmuziek willen downloaden, kun je lid worden van Pianoflix waar je de volledige les van Simon & Garfunkel vindt.

Gilbert O’Sullivan- Alone Again


Een typische pianoliedjes jaren 70 feeling krijg je wel van dit prachtige nummer van Gilbert O’Sullivan met de titel ‘Alone Again’. Dit nummer is echt een easy listening nummer onder begeleiding van de piano met een subtiele begeleiding van het drumstel op de achtergrond en een mooie gitaarsolo. Als je een tijdreis wilt maken naar de jaren 70 dan moet je dit nummer hebben!

Jaren 80


In de jaren 80 zijn de meest fantastische liedjes gemaakt. De pianoliedjes jaren 80 kenmerken zich met veel gevoel, een nieuwe stap in een ander tijdperk. De jaren 80 stonden aan de vooravond van een ware muzikale revolutie. En in die revolutie was ook een grote rol voor de piano weggelegd.

De muziek van de jaren 80 is tot de dag van vandaag populair met een aantal onvergetelijke hits: 

Billy Joel – Goodnight Saigon


Als je een potje wilt janken dan moet je het nummer van Billy Joel luisteren. Goodnight Saigon verteld precies de heftigheid van de Vietnam oorlog en de ervaringen uit die tijd. Goodnight Saigon werd uitgebracht in 1982 en deze plaat zou Billy Joel een ongekende populariteit opleveren. Tot de dag van vandaag is het een graag gehoord nummer. Een andere topper: Billy Joel - Piano Man.

The Rose – Bette Midler


Deze gevoelige ballad mag zeker niet ontbreken aan de pianoliedjes uit de jaren 80. Dit nummer van Bette Midler vertelt precies wat de inhoud van ware liefde is en het ontdekken hiervan. Met de prachtige stem van Bette Midler en het rustige arrangement onder begeleiding van de piano komen alle gevoelens in dit nummer perfect samen. The Rose is een prachtige gevoelige plaat!

Against All Odds- Phil Collins


Dit prachtige nummer is echt een typisch jaren 80 nummer en staat daarom met recht in de pianoliedjes jaren 80. Eigenlijk kun je de hele lijst wel vullen met liedjes van Phil Collins. Deze ras artiest heeft zoveel mooie liedjes geschreven, waarvan Against All Odds toch wel een van de mooiste is. Met zoveel gevoel en bezieling bezint Phil Collins het verlies van een geliefde.

"Een soort Netflix voor piano & keyboard"

Leer 160+ bekende liedjes, in je eigen tempo en véél voordeliger dan pianoles.

5-sterren

Uitstekend beoordeeld op Trustpilot.