• Homepage
  • |
  • De mooiste 10 piano liedjes voor een begrafenis of crematie

De mooiste 10 piano liedjes voor een begrafenis of crematie


Geschreven door pianodocent Ruben Weverling 

Ben je op zoek naar mooie en gepaste piano liedjes voor een begrafenis?

Er is maar één zekerheid in het leven en dat is dat je bent geboren en dat er een dag komt dat je afscheid zult moeten nemen. Voor de een komt dit afscheid veel te vroeg en een ander mag lang op deze planeet rondlopen. Maar op welke leeftijd je ook gaat, iedereen verdient een mooi afscheid. 

En bij een begrafenis of crematie vormt de muziek een belangrijk onderdeel van de ceremonie.

In dit artikel kun je inspiratie voor een goede muziekkeuze op doen want hier vind je de 10 mooiste piano liedjes voor een begrafenis of crematie.

Piano liedjes voor een begrafenis


1. Ave Maria


Dit is waarschijnlijk met stip één van de meest bekende liedjes die op begrafenissen en crematies worden gedraaid. Het Ave Maria van Schubert.

Dit bekende melodramatische lied is gecomponeerd in 1825 en inmiddels al door heel veel artiesten door de jaren heen opnieuw ten uitvoering gebracht. Het is een mooi piano lied voor op een begrafenis of crematie.

2. Time To Say Goodbye


Een van de mooiste klassiekers voor op een begrafenis of crematie is toch wel ‘Time to say goodbye’ van Andrea Bocelli. Dit nummer weet veel mensen tot tranen te roeren en door de titel is het zo enorm passend bij een persoonlijk afscheid.

3. Angels


Wie denkt aan Robbie Williams denkt vaak terug aan zijn tijd in Take That en het ruige imago die Robbie Williams met zich meedraagt. Maar Robbie Williams is meer dan een ruige badboy want hij heeft ook hele mooie, gevoelige platen uitgebracht.

Angels is daar een voorbeeld van en de piano uitvoering is erg mooi en rustgevend en hoort echt op de piano liedjes begrafenis of crematie playlist thuis.

4. Mag Ik Dan Bij Jou


Als je zoekt op piano liedjes begrafenis dan kom je vrij snel al bij Mag ik dan bij jou uit van Claudia de Breij. Zij schreef dit lied in 2009 en het kwam uit in 2010.

Het meest bijzondere aan dit lied is dat het langzaamaan uitgroeide tot een hit. In 2015 haalde het een piek in de hitlijsten. Het nummer gaat over het zoeken naar warmte, veiligheid en geborgenheid. Ook wordt in het lied duidelijk gezongen over het mogen schuilen bij iemand in de laatste levensfase. Mag ik dan bij jou is een gevoelig lied die helemaal past in een persoonlijk afscheid tijdens een begrafenis of crematie. 

In onze YouTube video hieronder leer je een herkenbaar stukje:

5. Afscheid Nemen Bestaat Niet


Het lied afscheid nemen bestaat niet van Marco Borsato staat al jarenlang in de top van de meest gedraaide piano liedjes voor op een begrafenis of crematie. Op zich heel begrijpelijk want de tekst vertegenwoordigd een gevoel waar ieder mens naar verlangt.

Doodgaan betekent afscheid nemen maar de gedachte dat je nooit echt afscheid neemt is heel troostend. Het is een gevoelige ballade en zeker de piano uitvoering van dit mooie nummer van Marco Borsato weet mensen tot tranen te roeren.

6. Tears In Heaven


Dit nummer is al jaren een favoriet op begrafenissen en crematies.

Eric Clapton schreef dit nummer naar aanleiding van het overlijden van zijn zoontje in 1991. De vierjarige zoon van Eric Clapton viel uit een raam van de 53e verdieping in New York. Wat volgde was een zware rouwperiode voor Eric Clapton.

In 1992 kwam Tears in Heaven uit en werd een grote hit. Tears in heaven in de piano uitvoering is een prachtig mooi en gevoelig nummer voor een begrafenis of crematie. Dit doordat het de hoop ook uitspreekt of er een leven is na de dood en waar je elkaar weer mag ontmoeten.

7. Amazing Grace


Amazing Grace is een nummer dat vaak gekozen wordt in afscheidsplechtigheden.

Dit prachtige gospelnummer is door meerdere artiesten uitgevoerd. De pianoversie van Amazing Grace kun je dan ook in meerdere uitvoeringen kiezen van bijvoorbeeld Il Divo, Celtic Woman en zelfs onze eigen André Rieu.

Amazing Grace is een nummer die eigenlijk bij iedereen wel past, of je nu gelovig bent of niet. Het is een lied over hoop, liefde en genade.

8. Hallelujah


Het lied Hallelujah is origineel van Leonard Cohen maar Jeff Buckley heeft er jaren later, met toestemming van Cohen, een nieuwe uitvoering uitgebracht. En deze uitvoering heeft zeker bijgedragen aan het succes van Hallelujah.

Er zijn daarna nog veel meer versies van dit prachtige nummer uitgekomen maar de versie van Jeff Buckley is met stip favoriet. Ook de versie van de Nederlandse Lisa Loïs (winnares van X-Factor) is prachtig op de piano.

9. You Raise Me Up


Alweer een gospel klassieker, namelijk de hit You raise me up van Josh Groban is een nummer die veel gekozen wordt voor bij een afscheidsplechtigheid.

De pianoversie is een mooie en gevoelige uitvoering die een warme sfeer aan het afscheid zal toevoegen. Een persoonlijke touch aan een afscheidsdienst met een liefde- en hoopvolle tekst.

10. Moonlight Sonata


Met recht is Beethoven een van de grootste componisten op aarde ooit geweest.

Deze meester pianist heeft zoveel fantastische composities gemaakt en één van de meest bekende (naast Für Elise) is Moonlight Sonata. Dit nummer is bij uitstek geschikt voor begrafenissen en crematies. Het nummer is wel erg emotioneel en somber maar juist in die stilte schuilt veel kracht. 

Dit stuk valt trouwens wel onder de pianoliedjes voor gevorderden

Hoeveel piano liedjes voor een begrafenis?


Liedjes kiezen voor een uitvaartplechtigheid is een pittige klus omdat je natuurlijk wel wil dat het de juiste keuze is en ook dat het qua samenstelling goed bij elkaar past.

Als jezelf je eigen uitvaart regelt is het wat makkelijker om je eigen pianoliedjes te selecteren maar als je een uitvaart organiseert voor een familielid of partner, vriend of vriendin wordt het toch wat lastiger.

Het is belangrijk om te weten dat een afscheidsdienst ongeveer een uur duurt waarin mensen vaak ook nog wat herinneringen willen delen. Ongeveer vijf liedjes tijdens een afscheidsplechtigheid is dan ook meer dan genoeg.

Om het voor jezelf makkelijker te maken is het goed om je eigen top tien te maken en daaruit een paar te kiezen voor de plechtigheid. We hopen dat dit blog je een beetje kan helpen bij de keuze van de mooiste piano liedjes voor de uitvaart.

"Een soort Netflix voor piano & keyboard"

Leer 160+ bekende liedjes, in je eigen tempo en véél voordeliger dan pianoles.

5-sterren

Uitstekend beoordeeld op Trustpilot.