• Homepage
  • |
  • Piano leren spelen via YouTube, waar moet je op letten?

Piano leren spelen via YouTube, waar moet je op letten?


Geschreven door pianodocent Ruben Weverling 

YouTube heeft ervoor gezorgd dat pianolessen tegenwoordig voor iedereen beschikbaar zijn.

Dat is geweldig, want muziek is niet alleen voor mensen die er geld en tijd aan kunnen besteden. Toch zitten er enkele haken en ogen aan het volgen van YouTube tutorials. Maar maak je geen zorgen, want met de juiste aanpak kun je er nog steeds ontzettend veel van opsteken.

Om je een duidelijk beeld te geven over het leren van piano spelen op YouTube, geven we je hier een overzicht van de voor- en nadelen. Zo weet je precies waar je op moet letten als je aan deze spannende onderneming gaat beginnen.

Voordelen van piano leren spelen via YouTube


Het aanbod


Er staat ontzettend veel lesmateriaal online, als het om pianospelen gaat. Beginners kunnen bijvoorbeeld kiezen uit talloze YouTube-kanalen om de basis van de piano te leren, terwijl gevorderde spelers zich kunnen verdiepen in jazz piano, klassieke piano, of elke andere stijl.

Door de hoeveelheid aan keuze, kun je precies invullen hoe je zelf piano wilt leren spelen.

Zou je graag een gevoel voor het instrument willen krijgen door je favoriete nummers te leren spelen? Of wil je ook graag noten en akkoorden leren lezen, zodat je je skills verder kunt uitbreiden?

Het is helemaal aan jou.

Tempo


Je bepaalt het tempo van je lessen helemaal zelf. Als je ergens moeite mee hebt, kun je een les met een druk op de knop herhalen. Zo kun je langzaam maar zeker je spel perfectioneren. Ook kun je op elk moment even op pauze drukken om langere oefentijd te hebben. Bij een fysieke pianoles staat er druk op om wat sneller te werken, omdat de tijd van je leraar kostbaar is.

Het tegenovergestelde is uiteraard ook waar. Zijn er aspecten van een YouTube tutorial die je al weet? Dan kun je het simpelweg overslaan. Je besteedt op deze manier alleen tijd aan het lesmateriaal waar je daadwerkelijk iets aan hebt.

Gratis


Een van de belangrijkste voordelen van piano leren spelen op YouTube is uiteraard dat het helemaal gratis is. Je kunt daardoor zoveel lessen nemen als je wilt, zonder de financiële ongemakken. Sommige YouTube-kanalen bieden extra lesmateriaal aan voor betalende leden. Dit is natuurlijk helemaal vrijwillig, aangezien er genoeg alternatieve lessen te vinden zijn.

Ook geef dit je de mogelijkheid om allerlei soorten YouTube pianolessen te proberen. Niemand verwacht dat je je houdt aan een strakke planning, of dat je je bindt aan een specifiek YouTube-kanaal. Je hebt dus alle vrijheid om rond te kijken, en verder te klikken als iets niet voor jou is.

Dit kost je helemaal niets!

Nadelen van piano leren spelen via YouTube


Kwaliteit


Hoewel er ontzettend goede pianolessen op YouTube te vinden zijn, is de kwaliteit niet altijd gegarandeerd. Naast de beeld- en geluidskwaliteit kunnen er ook inhoudelijke fouten in de lessen zitten. Beginners kunnen op deze manier verkeerde informatie krijgen, wat later voor verwarring kan zorgen en gewoonten die ze weer moeten afleren.

Lesprogramma


Omdat het aanbod aan YouTube tutorials zo wijdverspreid is, kan het voorkomen dat je je eigen lesprogramma moet samenstellen. Veel kanalen richten zich namelijk op een specifiek soort pianist (beginners, gevorderden, etc.). Zodra je denkt dat je klaar bent voor een hoger niveau, zul je zelf moeten bepalen wat de logische volgende stap is qua lesstof.

Engelstalig


Veel van het lesmateriaal op YouTube is Engelstalig. Dit kan het moeilijk maken voor jonge kinderen of volwassenen die de taal niet vloeiend spreken. Ook muziektermen in het Engels kunnen erg verwarrend zijn. Dit is een jargon waar veel mensen in het Nederlands al even aan moeten kunnen wennen. In het Engels kan het daarom wat langer duren om de les te kunnen begrijpen.

Discipline


Door geen leraar te hebben die ervoor zorgt dat jij genoeg oefent, zal het aan jezelf liggen om gedisciplineerd aan de slag te gaan. Fysieke pianoles is in dit opzicht een goede stok achter de deur, omdat je er zoveel uithaalt als je er zelf in steekt. Bij pianolessen op YouTube kan het makkelijk zijn om een paar weken te verzuimen. Dit kan ertoe leiden dat je meerdere keren opnieuw moet beginnen met je pianolessen.

YouTube-kanalen die wij aanraden


Wil je piano leren spelen door middel van YouTube tutorials? Dan helpen we je hier graag op weg door een paar van onze favoriete Nederlandstalige kanalen op een lijstje te zetten.

  • PianolesOnlineTV: Dit is het enige Nederlandstalige YouTube-kanaal waar je volledig zonder noten nummers leert spelen. Dit maakt het ideaal voor beginners die graag hun favoriete liedjes willen leren spelen. PianolesOnlineTV heeft namelijk een groot aanbod aan populaire hits die geweldig op de piano klinken.
  • Nootstudio: Dit kanaal is van onze pianoleraar Ruben Weverling. Op het kanaal vind je tutorials van bekende liedjes, weliswaar zonder uitleg maar met duidelijke instructievideo's. Voor de wat verder gevorderde pianist, vind je hier ook moeilijke arrangementen om te spelen.
  • PianolesvanRené: Ook dit kanaal is in het Nederlands, en legt een goede basis voor elke nieuwe pianist. René combineert piano tutorials met handige lessen over akkoorden en noten. Als je met dit kanaal aan de slag gaat, zul je zelf wat structuur moeten aanbrengen in de volgorde.
  • TanyaTienpont: Voor pianisten die graag meer theoretische kennis willen krijgen over de piano, is het kanaal van Tanya Tienpont een aanrader. Ze legt je bijvoorbeeld duidelijk uit hoe akkoorden en toonladders werken. Wil je de juiste technieken leren bij het spelen van piano? Dan ben je hier op het juiste adres.
  • PianoProNL: Op dit kanaal vind je een combinatie van video tutorials en een klein beetje akkoordenkennis. Ook hier kan je als beginner goed terecht, maar zul je net iets vaker moeten pauzeren door het gebrek aan visuele steun.
  • Pianoflix: Ons eigen kanaal mag natuurlijk niet ontbreken in het lijstje. Op het Pianoflix YouTube kanaal vind je filmpjes met uitleg van korte stukjes uit bekende liedjes. Deze filmpjes dienen als een soort previews van de volledige lessen die je op onze website kunt vinden. Iedere vrijdag komt er een nieuw liedje bij, waardoor de collectie met muzikale inspiratie blijft groeien!

Piano leren via YouTube: doen of laten?


Iedereen leert op een andere manier. Voor de een zullen video tutorials op YouTube daarom ontzettend handig zijn, terwijl anderen meer persoonlijke begeleiding nodig hebben.

Het mooie van YouTube pianolessen is dat ze gratis en toegankelijk zijn. Je kunt het dus altijd uitproberen bij twijfel. De kanalen die we in dit artikel hebben aangeraden, zijn een ontzettend goed startpunt. Als je er niet uitkomt, kun je altijd overwegen om een andere route te nemen bij het leren van pianospelen. Succes!

"Een soort Netflix voor piano & keyboard"

Leer 160+ bekende liedjes, in je eigen tempo en véél voordeliger dan pianoles.

5-sterren

Uitstekend beoordeeld op Trustpilot.