Review: online pianoles van muziekschool.nl / pianopro.nl


Geschreven door pianodocent Ruben Weverling op 13 september 2022

Heb jij altijd al piano willen spelen, maar nooit de tijd of het lef gehad om te beginnen?

Of zijn je lessen van vroeger verwaterd, en wil je een opfrisser? Dan is een online pianocursus waar je naar op zoek bent. De pianocursus van Muziekschool.nl is in dat geval een grote kansmaker. Het is namelijk één van de meest populaire manieren om piano te leren spelen!

Dat het veel enthousiaste leerlingen heeft, hoeft niet automatisch te betekenen dat het de beste keuze voor jou persoonlijk is. Daarom is het altijd belangrijk om je in te lezen, voordat je een definitieve keuze maakt. Goed nieuws: Wij hebben intensief research gedaan naar de cursus en de ontwikkelaar, Steven Pruis. In deze review lees je onze ervaring!

Wie is Steven Pruis?


De man achter deze pianocursus is Steven Pruis. Hij begon op zijn 10e met pianospelen op de ‘ouderwetse’ manier, zoals hij zelf zegt. Pianoles op de muziekschool voelde echter meer aan als een verplichting dan een verrijking. Na 4 jaar stopte hij daardoor met zijn lessen. Toch bleef hij pianospelen. Hij kwam er al snel achter dat hij op gehoor veel nummers van de radio kon naspelen. Dit bracht hem op het idee om anderen te leren piano te spelen op deze manier.

Steven heeft zodoende zijn eigen methode toegepast in deze cursus. Dat geeft het een uniek karakter dat nergens anders te vinden is. Het bijzondere van zijn methode is dat je vrijwel direct met akkoorden gaat spelen. Hierdoor klink je al snel als een getalenteerde pianist. Wat is er motiverender dan dat? 

Op zijn website, PianoPro.nl, lanceerde Steven de cursus. Meer dan 20.000 mensen hebben gebruikgemaakt van zijn pianolessen. Ondertussen wordt de cursus aangeboden op Muziekschool.nl. Dit is de grootste online muziekschool van Nederland en België. Naast piano kun je hier ook een gitaar-, zang- of drumcursus volgen.

Op Muziekschool.nl is de pianocursus verder uitgebreid. Sterker nog, deze blijft groeien. Er worden constant nieuwe video tutorials geplaatst. BN’ers zoals Gordon en Sonja Bakker zijn voorbeelden van de cursisten die op Muziekschool.nl piano hebben leren spelen! Ben jij de volgende? 

Wat kun je verwachten van de cursus van muziekschool.nl?


Zoals we al zeiden, is de methode van Steven uniek. Dat kan vragen oproepen over de cursus. Hoe zit deze lesmethode er precies uit? Voor wie is het geschikt? Hieronder geven we antwoord op de belangrijkste vragen. 

Hoe zien de lessen eruit?


De cursus van Muziekschool.nl is ontzettend overzichtelijk. In totaal zijn er meer dan 50 videolessen. Deze gaan hand in hand met bestanden die je als PDF ontvangt. Na het kijken van de video kun je een diepere uitleg krijgen van de stof. In totaal heb je dus een ontzettend groot aanbod aan lesmateriaal. 

Steven Pruis is naast pianist ook eigenaar van een videoproductie bedrijf. Hij weet dus als geen ander hoe je goede videolessen produceert. Hier kan jij als cursist de vruchten van plukken! De video’s zijn namelijk visueel aantrekkelijk en zeer makkelijk te volgen. 

Ook de Pdf-bestanden en e-boeken zijn een geweldige toevoeging. Deze kun je er altijd bij pakken als naslagwerk. Zo kun je de tijd nemen om de leerstof in je op te nemen. Zie deze bestanden dus als een even groot deel van de cursus als de video’s. Je zult ze allebei intensief gaan gebruiken. 

Voor wie is de cursus bedoeld?


De piano cursus is geschikt voor jong en oud. Volgens Steven is het is nooit te laat om piano te leren spelen. Met zijn unieke lesmethode is het ook niet nodig om ontzettend veel vrije tijd te hebben. Je hebt namelijk de luxe om zelf de lessen in te plannen. Dit betekent dat je geen vast moment in je drukke schema hoeft vrij te houden voor het leren van pianospelen. Voor werkende mensen is dit een uitkomst.

Ook kinderen kunnen ontzettend veel opsteken van de cursus. Heeft je zoon of dochter een passie voor muziek? Dan is het belangrijk ze zo veel mogelijk aan te moedigen. De lessen van Steven zijn ideaal voor jonge pianisten, omdat er veel met akkoorden wordt gewerkt. Op jonge leeftijd is het makkelijker om je oor te trainen op het herkennen van klanken en tonen. Ook zullen ze hun favoriete liedjes leren spelen. Leuk om op school te laten horen!

Hoe zit dat met mensen die al pianoles hebben gehad? Ook als je de basis van pianospelen al kent, kan deze cursus ontzettend handig zijn. Je leert namelijk op een nieuwe manier te spelen. Omdat je je meer op akkoorden richt, duik je meteen in de stof die je waarschijnlijk nog nooit gehad hebt. Het is bovendien mogelijk om de starterscursus over te slaan. Zo voorkom je dat je stof herhaalt.

Hoe lang duurt de cursus?


Je bent geheel vrij om zelf het tempo te bepalen in deze cursus. Binnen 6 maanden kun je in principe alle lesstof hebben doorgenomen. Dit baseren we op de ervaringen van cursisten. Het is echter geheel aan jezelf hoe snel je de cursus afrondt. Blijf regelmatig oefenen, maar ga ook niet te snel. Onthoud dat hoe meer je oefent, hoe beter je zult worden. 

Een tip van Steven is om dagelijks zo’n 10 tot 15 minuten te oefenen. Op die manier raken je vingers gewend aan de bewegingen. Dit is beter dan haastig de lessen afwerken. Dat kan als gevolg hebben dat je alleen tijdelijk nieuwe informatie opslaat. 

Maak je bovendien geen zorgen over tijdsdruk. Zodra je de cursus hebt aangeschaft, heb je onbeperkte toegang tot de lesstof. 

Moet je noten kunnen lezen bij de cursus?


Als je nog nooit pianoles hebt gehad, kan het leren spelen intimiderend zijn. Steven begrijpt dit. Daarom heeft hij de cursus zo toegankelijk mogelijk gemaakt. Door het leren van pianospelen laagdrempelig te houden, durven meer mensen het aan om te beginnen. 

Om het toegankelijk te houden, begin je pas in het laatste onderdeel van de cursus met het lezen van bladmuziek. Het lezen van noten is daardoor optioneel. Op dat moment in de cursus kun je namelijk al goed pianospelen. Misschien heb je geen behoefte aan het leren van noten lezen. In dat geval kun je deze lessen simpelweg overslaan.

Het belangrijkste deel van de cursus - de basiscursus - leer je spelen aan de hand van naspelen. Dit houdt in dat je Steven je visueel laat zien welke tonen en akkoorden gebruikt moeten worden. Stap voor stap leer je zo liederen spelen. Hier komt geen bladmuziek bij kijken. 

Is er een mogelijkheid voor feedback?


Je kunt op elk moment van de dag contact opnemen met Steven zelf. Hij staat klaar om je vragen te beantwoorden. Je komt dus niet vast te lopen als je iets niet onder de knie krijgt. Wil je ook feedback ontvangen op je speelstijl? Stuur dan een video op! Steven kan je tips geven om nog beter te worden. 

Er is vooralsnog geen community waarin je met andere cursisten kunt communiceren. Dit is jammer, want ook van elkaar kun je veel leren. 

Kun je de cursus op een keyboard volgen?


Je kunt zonder problemen deze cursus op een keyboard volgen. Zorg ervoor dat je een model kiest waarop de toetsen groot genoeg zijn. Zo kun je comfortabel oefenen met je vingers, zonder per ongeluk 2 toetsen tegelijk in te drukken. 

Uit welke onderdelen bestaat de cursus?


Starterscursus


De starterscursus bestaat uit 10 videolessen. Bij elke les ontvang je ook een Pdf-bestand. Hierop kun je op je gemak de stof nalezen. Ook staan hier een paar huiswerkopdrachten in. Hoewel de starterscursus een beetje kinderlijk kan overkomen, is dit een essentieel onderdeel voor beginners. Je legt namelijk het fundament voor de rest van de cursus. Neem daarom je tijd om de stof goed door te nemen.

In de starterscursus leer je onder andere de namen van de toetsen, je eerste akkoorden en de juiste zithouding. Ook krijg je een klein voorproefje van wat gaat komen. Je gaat namelijk al een beetje oefenen met het spelen met beide handen. Je kunt daarmee al je eerste liedje spelen!

Bij de aankoop van deze cursus ontvang je pianostickers. Deze zijn bedoeld om toe te passen in de starterscursus. Door de stickers op je toetsen te plakken, is het makkelijker om te onthouden hoe de toetsen heten. Vooral voor kinderen kan dit het proces leuker en simpeler maken. 

Het gebruik van pianostickers is natuurlijk optioneel. Sommige pianisten zijn tegen het gebruik van deze stickers, omdat je er afhankelijk van kunt worden. Ons advies? Probeer het zonder. Zo leer je sneller de juiste manier toe te passen, en hoef je geen ‘spiekbriefje’ te gebruiken.

Basiscursus


De basiscursus is waar Stevens lesmethode echt tevoorschijn komt. Hier leer je met 2 handen te spelen. Hierdoor kun je met je linkerhand de akkoorden uitvoeren, en met de rechterhand de melodie spelen. Met andere woorden, je kunt meteen beginnen met het spelen van talloze nummers!

De akkoorden staan centraal in de basiscursus. Volgens Steven is dit waar de pracht van de piano echt tot zijn recht komt. Dit laat hij zien aan de hand van voorbeelden in populaire muziek. Het gebruik van akkoorden zorgt voor diepte in je spel. Daardoor klink je als een professionele pianist.

Naast het leren spelen van akkoorden, leer je ook hoe je deze kunt inzetten. Dit heeft te maken met ritme, toonladders en omkeringen. Met deze kennis kun je bijvoorbeeld anderen gaan begeleiden op de piano. Aan de hand van de melodie hoor je namelijk welke akkoorden erbij passen. Je zult merken dat je een veel beter gevoel voor muziek hebt gekregen.

De basiscursus wordt constant uitgebreid met nieuwe populaire liederen om na te spelen. Steven gebruikt deze nummers om je meer te leren over akkoorden. Deze lessen zijn daarom ontzettend leuk. Naast het groeien als pianist, krijg je ook nog eens meer liedjes in je repertoire! Denk aan nummers van Bob Marley, Sam Smith en Beyoncé. Soundtracks van bekende films, zoals Intouchables, komen ook voorbij. 

Ook bij de basiscursus ontvang je een e-book. Hierin kun je de lessen nog eens goed doornemen. Als je wilt, kun je ook meer te weten komen over muziektheorie.

Vervolgcursus


In de vervolgcursus staat bladmuziek centraal. Hier leer je namelijk noten lezen. Ga ervan uit dat je hier iets meer met je neus in de boeken zult zitten dan in de andere onderdelen van de cursus. De video’s zijn namelijk niet voldoende om het notenschrift te leren kennen. Hiervoor zul je het e-book intensief moeten gebruiken.

Ook hier leer je noten lezen aan de hand van liedjes. Op die manier leer je een klank te linken aan een noot op de notenbalk. In het begin zul je oefenen met makkelijke nummers, zoals Vader Jacob en Altijd is Kortjakje Ziek. Vervolgens ga je door met lastigere liederen. Uiteindelijk is de bedoeling dat je elk bladmuziek zonder moeite kunt spelen.

Door het notenschrift aan het eind van de cursus te plaatsen, maakt Steven het een optioneel onderdeel. Het is dus mogelijk dat je genoegen neemt met de stof die je al hebt geleerd. Het notenschrift kan namelijk best frustrerend zijn. 

Waar de rest van de cursus zeer toegankelijk is, lijkt dit onderdeel weinig aandacht te hebben gekregen. De meeste stof wordt namelijk uitgelegd in het e-book. Hierdoor krijg je geen muzikale voorbeelden ter ondersteuning. Daardoor is de leerstof redelijk theoretisch, en zul je zelfstandig moeten uitvissen hoe de tekentjes op de notenbalk klinken. 

Tutorials


Dit onderdeel is ongetwijfeld die favoriet van vele cursisten. Hier krijg je namelijk tutorials voor meer dan 80 nummers. Je leert ze na te spelen op de manier die je in de basiscursus ook hebt gedaan. Er komt dus geen notenbalk aan te pas. 

Bij het naspelen van deze nummers leer je (onbewust) meer technieken om akkoorden toe te passen. Elk lied dat je leert spelen geeft je dus betere skills op de piano. Ook dit is onderdeel van de lesmethode van Steven. Hij wil pianolessen zo leuk en interessant mogelijk houden. En hoe doe je dat beter dan met populaire liederen.

De tutorials komen in 3 niveaus: beginner, half gevorderd en gevorderd. Je kunt tijdens de lessen door dus ook tutorials volgen. Dat betekent dat je al snel een woonkamerconcert kunt geven! 

Je kunt tutorials vinden van nummers in elk muzikaal genre. Denk bijvoorbeeld aan de 4 Seizoenen van Vivaldi, maar ook aan Stay van Sam Smith. Andere artiesten die langskomen, zijn Beethoven, Ben E. King, Rihanna, Adele en Bruno Mars. 

De lijst van tutorials is nooit af. Er komen namelijk steeds nieuwe nummers bij om na te spelen. Je kunt zelfs verzoekjes doen. Wie weet komt ook jouw favoriete lied dan als tutorial in de cursus terecht. 

Voor- en nadelen onlinemuziekacademie.nl


Zelfs bij de beste pianocursus is wel een minpuntje te vinden. Neem onze mening echter met een korreltje zout. Het is mogelijk dat onze kritiekpunten voor jou helemaal niet nadelig hoeven te zijn.

Voordelen


 • Spelenderwijs piano leren spelen: Het is ontzettend leuk om meteen nummers te leren spelen op de piano. Hierdoor heb je al snel het gevoel dat er vooruitgang wordt geboekt. Dit is belangrijk voor de motivatie. Steven maakt het ook nog eens zeer leerzaam om je favoriete nummers te spelen. Door gebruik te maken van akkoorden, krijg je een beter inzicht in de opbouw van een nummer. Dit is bevorderend voor je muzikale ontwikkeling.
 • Naslagwerk: Video’s zijn misschien makkelijker om te volgen, maar tekst op papier is nog steeds de beste manier om overzicht te krijgen van de leerstof. In deze cursus krijg je toegang tot meerdere e-boeken en Pdf-bestanden. Hierdoor kun je in alle rust even de stof nalezen. Door huiswerkopdrachten te maken, word je gedwongen even stil te staan bij wat er geleerd wordt. De nieuwe info blijft zo goed hangen. Daarom kun je het beter toepassen.
 • Noten leren lezen is optioneel: Steven geeft zelf aan geen fan te zijn van de ‘ouderwetse’ pianoles. Hij laat het daarom aan de cursist over of het notenschrift deel is van de lesstof. Zelf richt hij zich meer op het trainen van je muzikaal gehoor. Dit doet hij aan de hand van akkoorden.
 • Direct met 2 handen leren spelen: Bij deze cursus blijf je niet te lang hangen in de ‘do re mi’ fase. Je gaat al snel over op het spelen met 2 handen. Hoewel dit in het begin onnatuurlijk voelt, zal het met oefening stukken makkelijker worden. Hoe eerder je hiermee begint, hoe soepeler het uiteindelijk zal gaan.
 • Feedback van Steven: Feedback is ontzettend belangrijk bij het leren van een nieuwe skill. Daarom is het een groot pluspunt voor deze cursus dat je altijd met vragen terecht kunt bij Steven. Hij beantwoordt je vragen persoonlijk. Dit geeft bovendien het gevoel dat hij écht je pianoleraar is!

Nadelen


 • Pianostickers: De toevoeging van pianostickers in het pakket is een interessante keuze. Veel pianoleraren zijn tegen het gebruik van stickers, omdat je er te snel afhankelijk van wordt. Dit belemmert het leerproces. Uiteindelijk zul je namelijk een noot moeten herkennen zonder stickers. Hoe eerder je van de pianostickers af bent, hoe beter.
 • Noten leren in snel tempo: Als je graag noten wilt leren lezen, is deze cursus wellicht niet voldoende. Dit onderdeel van de cursus voelt een beetje afgeraffeld aan. Er is niet genoeg videomateriaal om de lesstof te ondersteunen. Het komt er dus op neer dat je afhankelijk bent van het e-boek om het notenschrift te leren.

Conclusie: wat is onze ervaring?


De pianocursus van Muziekschool.nl is verfrissend. Het scheidt zich af van andere cursussen door de unieke methode van Steven Pruis. Akkoorden staan centraal, waardoor je vrijwel direct de diepte in gaat. 

Piano leren spelen aan de hand van leuke nummers is volgens ons een geweldige strategie. Steven maakt pianospelen op deze manier toegankelijk voor iedereen die geïnteresseerd is. Dit alleen is al een applaus waard. Zijn enthousiasme is dan ook luid en breed zichtbaar in de cursus. En enthousiasme is nou eenmaal aanstekelijk!

De videolessen en tutorials van Steven zijn makkelijk te volgen. De stof wordt duidelijk uitgelegd, en het naslagwerk is ontzettend handig. Schrik daarom niet als je het woord ‘e-boek’ of ‘huiswerk’ hoort. De informatie wordt leuk en simpel gebracht, en je hebt er daadwerkelijk wat aan. Dit verhoogt de kwaliteit van de cursus enorm. 

Toch zal Muziekschool.nl niet voor iedereen zijn. Als je op zoek bent naar een cursus waarin je op de traditionele manier piano leert spelen, is het beter om verder te zoeken. Het gaat hier namelijk veel over naspelen, en weinig over improvisatie of muziektheorie. Ook voor het leren van het notenschrift is dit niet de beste keuze. Dit deel van de cursus is beduidend minder goed uitgewerkt dan de andere onderdelen. 

Al met al is de cursus een aanrader voor muziekliefhebbers die gewoon lekker piano willen spelen. Je gaat meteen aan de slag met geweldige nummers, en krijgt een goed gevoel voor muziek. Als dit je aanspreekt, ben je bij Steven in de goede handen!

Pianoflix is dé streamingdienst voor piano & keyboard.


Leer de mooiste pianoliedjes, met online video's die je kunt kijken wanneer je wilt.

trustpilot rating

Uitstekend beoordeeld op Trustpilot.

 • Leren in je eigen tempo.
  Jij bepaalt het tempo en repertoire. Kijk zo vaak je wilt en wanneer het jou uitkomt.
 • Bijna 100 volledige pianoliedjes.
  Ons liedjesaanbod is divers en wordt wekelijks uitgebreid met een nieuwe les.
 • Geschikt voor alle niveaus.
  Er zijn liedjes voor beginners, maar ook voor zeer gevorderde pianisten.