Review: online pianoles van onlinemuziekacademie.nl (2022)


Geschreven door pianodocent Ruben Weverling op 5 september 2022

Wil je graag piano leren spelen, maar heb je de tijd of het geld niet om dit op een muziekschool te doen? Dan is een online muziekschool misschien een geweldige uitkomst voor jou!

De Online Muziek Academie biedt namelijk online pianolessen aan voor een fractie van het bedrag. Ook heb je de vrijheid om zelf te bepalen waar en wanneer je wilt oefenen.

Maar hoe zit het met de kwaliteit van deze cursus? Dat hebben wij voor je uitgezocht. In deze review geven we onze ongezouten mening over de pianocursus van onlinemuziekacademie.nl.

Als je interesse hebt in deze cursus, is het dus zeker een aanrader om dit artikel even door te lezen!

Wat is de Online Muziek Academie?


De Online Muziek Academie is de grootste online muziekschool van Nederland. Deze is groot worden door haar unieke methode om beginners te helpen verschillende instrumenten te leren spelen met behulp van het internet. Ook heeft het zijn succes te danken aan het feit dat online muzieklessen tot wel 70% goedkoper zijn dan reguliere lessen op een "offline" muziekschool.

Bij de Online Muziek Academie kun je kiezen uit pianoles, zangles, gitaarles en basgitaarles. In totaal heeft de website meer dan 2000 studenten, waarvan 1200 pianoles volgen. Het is dan ook de populaire pianocursus waar we ons in deze review op richten. In totaal biedt de muziekschool meer dan 500 videolessen aan in de cursus pianospelen. Deze wordt bovendien nog steeds regelmatig bijgewerkt; er komen meer dan eens nieuwe lessen bij. 

De pianolessen worden verzorgd door professionele pianodocenten. Dit zijn Rogier van Iterson en Eric van den Hoogenband. Rogier van Iterson heeft zijn eigen muziekschool opgericht in Rosmalen, genaamd Van Iterson Muziek. Hij is een muzikale alleskunner, die naast piano ook gitaar en basgitaar speelt. Zijn passie voor muziek heeft van zijn muziekschool een groot succes gemaakt. Nu kan dankzij de Online Muziek Academie iedereen toegang krijgen tot zijn pianolessen.

Eric van den Hoogenband is een professionele pianist die er al een flinke carrière op heeft zitten. Hij is actief geweest als solo-artiest en toetsenist, en richt zich nu voornamelijk op het lesgeven. Zijn professionele ervaring als muzikant is terug te horen in zijn lessen. Beide leraren hebben een grote passie voor de piano, en brengen dit enthousiasme over in de lessen. 

De Online Muziek Academie biedt betaalbare en kwalitatieve pianolessen. Veel cursisten zijn tevreden over hun vooruitgang op de piano. In de rest van deze review laten we precies zien hoe de pianocursus er precies uitziet.

Wat voor cursus biedt onlinemuziekacademie.nl aan?


De Online Muziek Academie verschilt in enkele opzichten van reguliere pianolessen.

Ook in vergelijking met andere online piano cursussen zijn er bepaalde aspecten die deze cursus uniek maken. Om je een beter beeld te geven van de pianocursus van onlinemuziekacademie.nl, hebben we daarom de belangrijkste informatie voor je op een rijtje gezet.

Hoe zien de lessen eruit?


De pianolessen van de Online Muziek Academie worden gegeven via de stap-voor-stap methode.

Dit betekent dat je bij het totale begin begint, en langzaam opbouwt tot je een goede basis hebt voor het spelen van piano. In zeker zin lijkt deze online cursus veel op reguliere pianoles bij een muziekschool. Door al spelend te leren, leg je de fundamenten voor latere uitbreiding. In elke les wordt er dus een nieuw element toegevoegd. Je stopt in dat opzicht nooit met leren.

In totaal zijn er meer dan 500 videolessen die je kunt volgen. Na zo’n 30 basislessen kun je op het niveau van een gevorderde pianist spelen. Hoeveel tijd je erin steekt, ligt geheel aan jezelf. Er wordt vanuit gegaan dat je de stof begrijpt voordat je een nieuwe les aanklikt. Dit is prettig, want dat voorkomt herhaling in vervolglessen. 

De lessen zijn ontzettend overzichtelijk. Dit is voordelig voor beginners die geen eerdere ervaring hebben met pianoles. Langzaam maar zeker bouw je de ervaring op waar je een steeds betere pianist van zal worden. De stof wordt in een logische volgorde uitgelegd. Dit voorkomt verwarring bij de cursisten. Ook zal het heel natuurlijk aanvoelen om constant een nieuw element in de lesstof toe te voegen. Klinken akkoorden nu nog een beetje intimiderend? Wanneer je bij deze les bent, heb je al voldoende voorkennis om dit klakkeloos op te pakken. 

Voor wie is de cursus bedoeld?


De cursus van de Online Muziek Academie is geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Omdat je geen voorkennis nodig hebt van de piano, is het ook niet nodig om al noten te kunnen lezen. Toegankelijkheid staat namelijk centraal in deze cursus. Je hoeft nog nooit een piano of keyboard aangeraakt te hebben om te kunnen beginnen.

De cursus is daarnaast vooral gericht op volwassenen. Voor veel mensen is het een jarenlange droom om piano te leren spelen. Misschien heb je in je jeugd gespeeld, maar is het een beetje weggezakt. In beide gevallen is onlinemuziekacademie.nl ideaal. Het is namelijk voor alle leeftijden geschikt. 

Kinderen kunnen vanaf ongeveer 10 jaar starten met de cursus van de Online Muziek Academie. Op deze leeftijd is zelfstandig leren namelijk al een stuk makkelijker vol te houden. Heb jij een zoon of dochter van 8 of 9? Dan is het volgen van deze cursus ook mogelijk. Kinderen kunnen de liedjes leren spelen die ze vaak op televisie horen. Dit houdt het leuk om te blijven oefenen.

Hoe lang duurt de cursus?


Onlinemuziekacademie.nl verschilt in dit opzicht met andere online piano cursussen.

Waar de meeste cursussen je een tijdframe geven, zal je merken dat dat hier juist ontbreekt. Je bent namelijk vrij om zo kort of lang pianoles te volgen als dat je zelf wilt. Heb je na 50 lessen genoeg? Prima! Wil je jaar in jaar uit door blijven leren? Dat is ook mogelijk! Er komen constant nieuwe lessen bij. Als je wilt, kun je dus altijd blijven leren. 

Deze andere aanpak komt met nog een verschil. Op onlinemuziekacademie.nl betaal je namelijk maandelijks. De meeste cursussen bieden daarentegen een compleet pakket aan dat je aankoopt. Een maandelijks lidmaatschap geeft je de vrijheid om regelmatig te bepalen of je verder wilt met pianospelen. Een paar maanden pauze nemen is ook geen probleem. 

Hoe snel je door de stof heen gaat, verschilt per persoon. Sommige cursisten hebben meer oefening nodig dan anderen. Ook ligt het uiteraard aan hoe druk je bent in je dagelijkse leven. In de videolessen krijg je instructies over het lesmateriaal, en of het nodig is om hier in je vrije tijd voor te oefenen. Wees niet bang als het wat langer duurt dan je hoopte. Oefening baart kunst!

Moet je noten kunnen lezen bij de cursus?


In de lesvideo’s wordt met animatie gewerkt. Dit betekent dat je op je scherm ziet welke toetsen op de piano gebruikt moeten worden. Voor deze methode is het lezen van noten niet nodig. Wel kun je lessen volgen om noten te leren lezen. Dit is handig voor wanneer je buiten de cursus om nog andere nummers wilt leren spelen. Tijdens het volgen van de gebruikelijke lessen, blijf je echter gebruikmaken van de piano animaties. 

Deze methode kan een beetje verwarrend zijn. Je leert namelijk noten lezen, maar past ze niet voldoende toe in de lessen. Hierdoor kan het misschien overbodig aanvoelen om er überhaupt aan te beginnen. Vind je het niet nodig om noten te leren lezen? Dan kun je deze lessen net zo makkelijk overslaan. Met de animaties kom je namelijk al ver genoeg. Bovendien kan het leren van piano op gehoor ook al zeer succesvol zijn. 

Is er een mogelijkheid voor feedback?


De Online Muziek Academie heeft een geweldig systeem opgezet voor het verwerken van je vragen. Op elk moment tijdens de les of het oefenen, kun je een bericht sturen naar je leraar. Deze reageert vervolgens zo snel mogelijk op je vraag. Je account heeft een eigen inbox. Hierdoor heb je makkelijke toegang tot je eerder gestelde vragen, en kun je altijd een nieuwe mail opstellen.

Feedback is ontzettend belangrijk bij het leren van pianospelen. Het is een van de grote nadelen van online pianocursussen. De Online Muziek Academie lost dit goed op door dit feedback systeem op te zetten. Zo kom je nooit lange tijd klem te zitten met een concept dat je niet begrijpt.

Ook is het mogelijk om de mening van je docent te krijgen over je vooruitgang. Stuur af en toe een video op waarin je handen goed te zien zijn. Op die manier kun je gerichte feedback krijgen op je techniek en de kwaliteit van je spel. Deze ondersteuning is onbeperkt. Je kunt dus zoveel met je docent communiceren als je zelf wilt. 

Kun je de cursus op een keyboard volgen?


Bij de Online Muziek Academie wordt geen voorkeur uitgesproken voor een piano of keyboard. Je bent zelf dus vrij om te bepalen op welk instrument je wilt spelen. Dit is prettig, omdat een piano vele malen duurder is dan een keyboard. Je hoeft dus geen grote uitgaven te doen om te beginnen met deze cursus.

Er is een belangrijk verschil tussen een piano en een keyboard. Een piano heeft 88 toetsen, maar keyboards kunnen een stuk kleiner zijn, waardoor ze over minder toetsen beschikken. De opstelling is echter hetzelfde. Hoe beter je piano leert spelen, hoe meer je alle toetsen nodig zult hebben. 

Ons advies? Ga voor een digitale piano in plaats van een keyboard. Deze heeft net zoveel toetsen als een traditionele piano. Hierdoor kom je later niet in de problemen door een gebrek aan toetsen. Een digitale piano is nog steeds betaalbaar, en is bovendien makkelijker te vervoeren dan een echte piano.

Uit welke lespakketten kun je kiezen?


De pianocursus van de Online Muziek Academie werkt via een maandelijks lidmaatschap. Daarom hoef je niet te kiezen uit een bepaald pakket dat je aanschaft. In plaats daarvan krijg je toegang tot alle lessen zolang je lid bent. 

Wel maakt de Online Muziek Academie een onderscheid tussen 3 onderdelen.

Deze zullen we hier kort bespreken.

Onderdeel 1: Basislessen


In de basislessen leer je het daadwerkelijke pianospelen. Dit is dan ook het grootste onderdeel van de cursus. Er komen nog steeds regelmatig nieuwe videolessen bij. Daarom kun je je spel altijd blijven verbeteren. Heb je moeite met bepaalde aspecten? Door het handige overzicht, zie je precies welke lessen je in dat geval kunt herhalen.

De eerste 30 lessen zijn het belangrijkste voor beginnende spelers. Hierin wordt de basis gelegd voor je toekomstige successen. Door deze lessen te volgen krijg je een goed idee van wat het betekent om piano te kunnen spelen. Deze lessen zullen ook mogelijk het langst duren om doorheen te komen. Neem dan ook de tijd om genoeg te oefenen. De basiskennis is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de hele cursus.

Heb je al ervaring met pianolessen? Dan heb je de optie om bij les 30 in te stappen. Op die manier hoef je geen informatie te herhalen die je al kent. Na de 30e les wordt dieper ingegaan op de meer technische aspecten van pianospelen. Denk bijvoorbeeld aan verschillende soorten akkoorden (en omkeringen), riffs spelen en zelfs improviseren. 

Ook voor gevorderde spelers zijn de basislessen dus een belangrijk onderdeel van de cursus. Houd in gedachten dat je altijd eerder of later de cursus in kunt stappen. Je hebt ontzettend veel flexibiliteit als het gaat om het volgen van de basislessen. 

Goed om te weten is dat je piano leert spelen aan de hand van leuke en bekende nummers. Liederen die je al bekend voorkomen, zijn goed om mee te oefenen. Op die manier hoef je niet aan de melodie te wennen voordat je gaat spelen. Je kunt jezelf op gehoor verbeteren. 

Onderdeel 2: Bekende nummers


Het tweede onderdeel van deze cursus is een echte favoriet. Dit zijn talloze video tutorials voor het spelen van de klassiekers. We hebben het hier niet over Bach of Beethoven, maar over The Eagles, Coldplay of zelfs André Hazes. Door deze bekende nummers te leren spelen, gaat er een wereld voor je open. Niet alleen kun je aan de slag met je favoriete liederen, maar ook blijf je constant aan je techniek werken. Twee vliegen in één klap dus!

Ook nieuwe hits komen voorbij in het tweede onderdeel van de cursus. Wat dacht je van Ed Sheeran of Adele? Dus ook jonge pianisten onder ons kunnen hun favoriete liederen leren spelen. Voor kinderen kan dit ontzettend motiverend zijn om beter piano te leren spelen. Wie wil nou niet zijn vriendjes en vriendinnetjes laten zien dat je de nummers uit de top 40 kunt spelen?

Het beste van onderdeel 2 is misschien nog wel dat deze constant wordt bijgewerkt. Je zult zien dat er regelmatig nieuwe video tutorials worden toegevoegd. Als lid kun je zelfs nummers aanvragen. De docenten gaan er voor je mee aan de slag, waardoor je binnen de kortste keren een professionele tutorial hebt. 

Gevorderden Cursus 1


Nadat je een goede basis hebt opgebouwd in de Beginners Cursussen, kun je je kennis uitbreiden met de Gevorderden Cursussen. Hier leer je omgaan met nieuwe technieken en termen. Denk bijvoorbeeld aan mollen en kruizen, triolen en verschillende maatsoorten. Onder begeleiding van Cor en een orkest kun je prachtige nummers leren spelen.

Ook is Gevorderden Cursus 1 geschikt voor pianisten die al meerdere lessen hebben gehad, en daardoor de Beginners Cursussen kunnen overslaan. Als je noten kunt lezen en met twee handen kunt spelen, is dit een goed pakket om mee in te stappen. Ook is het een goede manier om je geheugen op te frissen als het gaat over de basis van muziektheorie.

Onderdeel 3: Workshops


Wil je je pianospel perfectioneren? Dan zul je dit onderdeel kunnen waarderen. Hier ga je dieper in op specifieke technieken die je naar het niveau van een professionele pianist brengen. Je leert namelijk de ins en outs van pianospelen die ervoor zorgen dat je niet meer als cursist klinkt, maar als pianist in hart en nieren. Deze kennis kun je vervolgens toepassen om je eigen draai te geven aan elk nummer dat je speelt.

Ook kun je je verdiepen in verschillende genres. Ben je altijd fan geweest van jazz? Dan kun je met de workshop jazz piano leren in hoeverre dit verschilt van traditionele piano. Misschien toch liever gospel, of rock? De workshops leren je de fijne kneepjes uit de wereld van dat muziekgenre. Het leuke is dat je op deze manier de piano constant kunt herontdekken. In elk muziekgenre wordt de piano namelijk op andere manieren ingezet.

Voor- en nadelen onlinemuziekacademie.nl


Heb je interesse in de pianocursus van de Online Muziek Academie? Dan is het altijd verstandig om een lijstje van voordelen en nadelen voor je te hebben. Op die manier is het makkelijker om deze cursus te vergelijken met andere opties die je op het internet kunt vinden.

Natuurlijk kunnen wij je geen definitief lijstje van de plus- en minpunten geven. Dit is altijd objectief. Houd dus in gedachten dat onze mening geen harde feiten zijn! 

Voordelen


 • Piano leren spelen aan de hand van populaire muziek: Niets is zo motiverend als het leren spelen van je favoriete nummers. Niet alleen maakt dit het leuker om te oefenen, maar het is ook nog een geweldige manier om aan je techniek te werken. Omdat je werkt met veel verschillende genres, leer je met nieuwe ritmes, tempo en melodieën te werken.
 • Snelle feedback: Zoals we al zeiden, opbouwende kritiek is essentieel bij het leren van iets nieuws. Pianospelen is daar geen uitzondering voor. Bij de Online Piano Academie kun je zoveel vragen stellen aan je professionele docenten als je zelf wilt. Ook kun je advies krijgen over je techniek en je spel. Heb je een stuk geïmproviseerd? Laat het horen aan je docent!
 • Maandelijks lidmaatschap: Bij de Online Muziek Academie hoef je je niet direct te binden aan een complete cursus. Je krijgt de mogelijkheid om op elk moment te stoppen als het je toch niet zo ligt. Ook kun je altijd een pauze inlassen zonder geld kwijt te raken. Wil je een les uitproberen? Dan kun je bovendien een gratis proefles aanvragen!
 • Instappen op een later moment: Heb je al ervaring met pianospelen, maar wil je nog beter worden? Dan is het mogelijk om op een later moment in te stappen. Dit geeft je de flexibiliteit om de lessen te volgen die je zelf wilt. Uiteraard is het tegenovergestelde ook waar. Wil je lessen herhalen? Dan is dat ook mogelijk.
 • Workshops: In de workshops verdiep je je in technieken die je helpen een betere pianist te worden. Dit soort videolessen zijn niet makkelijk te vinden op het internet. In onze ogen is het daarom een groot pluspunt.

Nadelen


 • Piano leren spelen met animaties: Animaties zijn een ontzettend handige manier om piano te leren spelen. Aan de hand van de toetsen op het scherm zie je welke noten gebruikt worden. Het nadeel hiervan is dat je de kennis die je opdoet over het lezen van noten niet leert toe te passen. De animaties kunnen ervoor zorgen dat je afhankelijk wordt van dit soort visuele steun. Natuurlijk hoeft dit absoluut geen nadeel te zijn voor sommige pianisten. Als je piano leert spelen op gehoor kun je net zo’n goede pianist worden.
 • Hoe langer je lessen volgt, hoe duurder het is: Door het maandelijkse lidmaatschap betaal je elke maand een beetje in plaats van een eenmalig groter bedrag (dat bij veel andere online piano cursussen de norm is). Dit betekent dat je hoogstwaarschijnlijk duurder uit zal zijn.

Conclusie: wat is onze ervaring?


De Online Muziek Academie biedt een uitgebreid en overzichtelijk lessenpakket aan waar iedereen gebruik van kan maken. Beginners en gevorderden kunnen allebei profiteren van de enthousiaste docenten Eric en Rogier. We zijn vooral fan van de manier waarop je aangemoedigd wordt om in contact te blijven met je docenten. Hierdoor kun je altijd vragen om advies, wat uiteindelijk zal leiden tot betere resultaten van de cursus.

Bovendien is ook de flexibiliteit van de cursus een grote reden dat de Online Muziek Academie zo’n succes is. Niet alleen kun je op verschillende momenten instappen, je hebt ook de mogelijkheid om lessen te herhalen. Wil je sommige theoretische kennis overslaan? Dan krijg je daar ook de opties voor.

Al met al is de pianocursus van de Online Muziek Academie een goede cursus, die je zeker zal helpen een goede pianist te worden. Als je interesse hebt in het online leren van pianospelen, kunnen we je deze cursus dus zeker aanraden.

Pianoflix is dé streamingdienst voor piano & keyboard.


Leer de mooiste pianoliedjes, met online video's die je kunt kijken wanneer je wilt.

trustpilot rating

Uitstekend beoordeeld op Trustpilot.

 • Leren in je eigen tempo.
  Jij bepaalt het tempo en repertoire. Kijk zo vaak je wilt en wanneer het jou uitkomt.
 • Bijna 100 volledige pianoliedjes.
  Ons liedjesaanbod is divers en wordt wekelijks uitgebreid met een nieuwe les.
 • Geschikt voor alle niveaus.
  Er zijn liedjes voor beginners, maar ook voor zeer gevorderde pianisten.