Review: piano spelen met Cor Bakker


Geschreven door pianodocent Ruben Weverling op 25 augustus 2022

Online piano leren spelen is populairder dan ooit.  

Het feit dat BN’er Cor Bakker ook een online cursus aanbiedt, is hier het ultieme bewijs voor. In deze cursus is hij namelijk je leraar, en loopt hij je door alle stappen van het pianospelen heen.

Maar een bekende naam is natuurlijk niet genoeg. Is de cursus inhoudelijk ook aan te raden? En hoe wordt deze precies vormgegeven? Word je uiteindelijk net zo’n goede pianist als Cor? Deze vragen en meer gaan we allemaal langs in onze review van de online pianolessen van Cor Bakker.

Wie is Cor Bakker?


Cor Bakker is een gevierde Nederlandse pianist die onder andere bekend is van zijn verschijningen op tv en radio. Na afgestudeerd te zijn aan het Conservatorium, ging hij naar Los Angeles om te werken met wereldberoemde pianist Clare Fischer. Vervolgens heeft hij lesgegeven aan het conservatorium in Utrecht. Lesgeven is voor Cor dus geen nieuw verschijnsel. Ook is Cor Bakker pianist geweest bij het gevierde Metropole Orkest. 

Een groot voorbeeld van Cor Bakker was de beroemde Nederlandse pianist Louis van Dijk. Samen hebben zij vele concerten gegeven. De indruk die Van Dijk op Cor heeft gehad, is duidelijk te horen in zijn eigen composities. Ook dit neemt hij mee in de cursus Piano Spelen met Cor. 

Cor Bakker is ook bekend van zijn samenwerking met Paul de Leeuw. Zo was hij bijvoorbeeld een vaste muzikale act bij het programma Mooi! Weer De Leeuw, en hebben ze samen vele nummers opgenomen. Cor kreeg ook zijn eigen televisieprogramma’s, namelijk Cor & Co en Cor op Reis. 

Pianospelenmetcor.nl is opgesteld in samenwerking met Nederlandse jazzpianist Erik van der Luijt. Deze samenwerking heeft geleid tot een uitgebreid lespakket, waarin meerdere muziekgenres worden toegepast. 

Wat voor cursus is "Piano Spelen met Cor"?


Er is een groot aanbod aan online cursussen voor pianospelen. Daarom is het goed om de grote lijnen van een cursus te kennen voordat je je ergens voor aanmeldt. Cor Bakker volgt in zijn cursus een redelijk standaard patroon.

Hoe zien de lessen eruit?


De cursus bestaat uit videolessen, die je op een bepaalde volgorde kunt volgen om een uitgebreid overzicht te krijgen van de lesstof. Dit heeft het voordeel dat je een les zo vaak als je zelf wilt, kunt herhalen. Bij de videolessen speel je onder begeleiding van Cor. Een simpel liedje kan daardoor al snel heel indrukwekkend klinken.

Daarnaast kun je kiezen uit maar liefst 9 verschillende pakketten. De eerste 6 pakketten bestaan uit traditioneel lesmateriaal. Dit begint op een beginnersniveau en eindigt bij lessen voor gevorderde spelers. Vervolgens zijn er 3 pakketten waarin je mee kunt spelen met het gevierde Metropole Orkest. Er is geen specifiek aantal lessen per pakket, maar je kunt uitgaan van zo’n 80 tot 90 videolessen per niveau.

Na de aanschaf van een pakket kun je onbeperkt gebruikmaken van het lesmateriaal. 

Hoe lang duurt de cursus?


Natuurlijk is het helemaal aan de cursist zelf hoe lang hij of zij doet over de cursus. Toch kun je ervan uitgaan dat je per pakket meerdere maanden of zelfs een jaar zoet bent. Volgens Cor Bakker behandel je namelijk 1,5 jaar aan pianolessen in één pakket. Als je meerdere keren per week een uurtje oefent, kun je dit proces al flink versnellen. 

Zoals al gezegd is, gaat het bij deze cursus om een traditionele manier van piano leren spelen. Het zal dus flink wat tijd en discipline kosten om Piano Spelen met Cor succesvol af te ronden. Er zijn geen geheime trucjes of methodes om sneller piano te kunnen spelen als een professionele muzikant. Als je alle lespakketten volgt, zul je dus meerdere jaren bezig zijn met het leren van pianospelen. 

Dit laat echter ook zien hoe uitgebreid de cursus is. Het lesmateriaal dekt alle belangrijke punten, en zorgt voor goede resultaten waar de cursist steeds op voort kan bouwen. Uiteindelijk zul je een kwalitatief hoogstaande pianist zijn, die ook zelf een eigen draai kan geven aan de muziek. Dat zal ongetwijfeld de tijd en energie waard zijn. 

Moet je noten kunnen lezen bij deze cursus?


Bij deze cursus leer je niet alleen nummers spelen aan de hand van video tutorials. Er wordt vanuit gegaan dat je op de traditionele manier piano wilt leren spelen, zoals je dat bij fysieke pianolessen ook zou doen. Dit houdt in dat je noten leert lezen, en aan de hand hiervan zult gaan oefenen. Ook komt er wat technische informatie bij kijken. Cor Bakker wil je dus leren te spelen als een professionele pianist, die meer kan dan alleen een paar liedjes spelen. 

Dit is ongetwijfeld niet iets waar iedereen geïnteresseerd in is. Het houdt namelijk in dat je naast het oefenen op de piano ook zult moeten studeren om noten te kunnen lezen. Als je hier geen behoefte aan hebt, zijn er gelukkig vele andere cursussen die je kunt volgen. Wil je wel graag die technische trucjes leren waarmee je je speelniveau kunt verhogen, dan zit je hier op het juiste adres.

Kun je al noten lezen? Dan kun je deze stappen simpelweg overslaan. Ook als je vroeger pianoles hebt gehad, maar het een beetje is weggezakt, is het niet nodig om helemaal bij het begin te beginnen. Een basiskennis is genoeg om op een iets hoger niveau in te stappen. 

Is er een mogelijkheid voor feedback?


Als je vragen hebt over de lesstof, of graag feedback wilt ontvangen, kun je altijd contact opnemen met de support. Je krijgt vervolgens antwoord van mede-oprichter van de cursus Erik van der Luijt. Hij reageert meestal binnen enkele minuten, zodat je niet klem komt te zitten in een les. 

Ook is het mogelijk om een korte video van jezelf op te nemen tijdens het spelen. Vervolgens kun je deze meesturen met je vraag, waardoor Erik gericht advies kan geven. Dit kan over alles gaan: van beginnerslessen tot improvisatie. Deze steun kan je helpen je spelen te verbeteren, dus schroom je niet om er gebruik van te maken. 

Kun je de cursus op een keyboard volgen?


Volgens Cor kun je de cursus gemakkelijk op een keyboard volgen. Keyboards zijn een stuk goedkoper dan een piano, en daardoor een toegankelijke keuze. Wel ligt zijn voorkeur bij een (digitale) piano. Dit komt doordat een keyboard minder toetsen heeft dan een klassieke piano. In het begin van de cursus zal dit niet voor problemen zorgen. Dan zullen niet alle toetsen nodig zijn.

Hoe verder je in de cursus komt, hoe handiger het kan zijn om de videolessen met een (digitale) piano te volgen. Dit is echter een persoonlijke overweging, en is niet noodzakelijk. Je zult in het begin in ieder geval geen grote uitgaven te hoeven doen om te starten met de cursus. Op een later moment kan het wellicht de moeite waard zijn om je keyboard te vervangen. 

Uit welke pianolessen kun je kiezen bij Cor Bakker?


In totaal zijn er 9 lespakketten waar je uit kunt kiezen. Hier zullen we ze allemaal kort bespreken.

Beginners Cursus 1


Bij het eerste pakket voor beginners leer je de basis van het pianospelen. Dit zijn onder andere met twee handen spelen en noten leren lezen. Stapsgewijs leer je zo het instrument beter kennen, en leg je het fundament voor verdere pakketten. 

Beginners Cursus 1 is geschikt voor elke leeftijd. Veel mensen die al lange tijd piano hebben willen leren spelen kunnen met Piano Spelen met Cor hun droom waarmaken. Ook voor kinderen vanaf 8 jaar zijn de lessen te volgen. 

Cor Bakker legt extra nadruk op het leren van noten lezen. Hierdoor kun je namelijk met bladmuziek gaan werken, waardoor de mogelijkheden op een piano onbeperkt worden. Dit is gelukkig niet zo moeilijk als het klinkt. Je kennis wordt langzaam opgebouwd, waardoor je de tijd krijgt om te wennen aan de noten.

Beginners Cursus 2


Beginners Cursus 2 is geschikt voor iedereen die al een beetje ervaring heeft met het lezen van noten. Cor legt hier nadrukkelijk uit dat je jezelf niet moet onderschatten. Ook als je op jonge leeftijd pianolessen hebt gevolgd, maar de kennis verwaterd is, kun je op dit niveau beginnen. De belangrijkste stof uit Beginners Cursus 1 wordt herhaald, zodat je niets misloopt.

Ook is Beginners Cursus 2 een vervolg op Beginners Cursus 1. Heb je die laatste afgerond, dan kun je dus moeiteloos aan de slag met het volgende pakket. Je gaat door waar je geëindigd bent, en leert meer over het spelen met twee handen. Ook worden nieuwe concepten geïntroduceerd, zoals akkoorden. 

Gevorderden Cursus 1


Nadat je een goede basis hebt opgebouwd in de Beginners Cursussen, kun je je kennis uitbreiden met de Gevorderden Cursussen. Hier leer je omgaan met nieuwe technieken en termen. Denk bijvoorbeeld aan mollen en kruizen, triolen en verschillende maatsoorten. Onder begeleiding van Cor en een orkest kun je prachtige nummers leren spelen.

Ook is Gevorderden Cursus 1 geschikt voor pianisten die al meerdere lessen hebben gehad, en daardoor de Beginners Cursussen kunnen overslaan. Als je noten kunt lezen en met twee handen kunt spelen, is dit een goed pakket om mee in te stappen. Ook is het een goede manier om je geheugen op te frissen als het gaat over de basis van muziektheorie.

Gevorderden Cursus 2


Met dit pakket eindig je in wezen je opleiding tot pianist. Hierna kun je namelijk zelfstandig piano spelen en noten lezen. Ook ken je de belangrijkste termen en weet je hoe je deze kunt toepassen. Aan de hand van muzikale begeleiding leer je liederen uit allerlei verschillende muziekgenres spelen. Ook improvisatie wordt hier geïntroduceerd, zodat je zelf meer kunt gaan experimenteren met de piano.

Ook bij dit pakket is het mogelijk om in te stappen. Om op dit niveau te beginnen is het voldoende om zo’n 5 jaar pianoles te hebben gevolgd. Ook als je dit op jonge leeftijd hebt gedaan, is bij Gevorderde Cursus 2 instappen geen probleem. Cor herintroduceert termen die je misschien vergeten was, zodat je niet verward raakt.

Spelen met Akkoorden 1


Bij de cursussen Spelen met Akkoorden breid je je repertoire op de piano uit door meer te leren over akkoordsymbolen. Hierdoor kun je muziek naar je eigen hand zetten door zelf de begeleidende rol te spelen. Het gaat dus minder over noten, en meer over muzikaal instinct en een goed oor. Met akkoorden kun je namelijk van een simpele melodie een meesterwerk maken.

Om Spelen met Akkoorden 1 te kunnen volgen, is het van belang dat je al zelfstandig piano kunt spelen. Daarom is het een goed vervolg op de voorgaande cursuspakketten. Ook als je al goed piano kunt spelen maar wilt leren hoe je kunt improviseren, is dit een uitstekende keuze. 

Spelen met Akkoorden 2


In dit pakket ga je nog dieper in op de kennis die je in Spelen met Akkoorden 1 hebt geleerd. Met de extra diepgang krijg je een beter inzicht in de manier waarop je akkoorden kunt toevoegen, zodat je spel nog mooier en unieker zal klinken. Dit doe je aan de hand van bladmuziek van het spel van Cor. Hij legt je haarfijn uit waarom hij kiest voor deze interpretatie van een melodie, en hoe hij deze uitvoert. Met deze kennis word je alert op de kleine details in muziek die je kunt gebruiken voor je eigen spel.

Bij Spelen met Akkoorden 2 is het van belang dat je Spelen met Akkoorden 1 hebt gevolgd. Het is namelijk een direct vervolg op dat pakket, en zonder deze lesvideo’s te hebben gezien kan de stof ingewikkeld zijn.  

Droompakket


Bij het Droompakket kun je zien dat Cor er zijn hart en ziel ingestoken heeft. Samen met zijn trio en de strijkers van het Metropole Orkest heeft hij begeleidingen ingespeeld. Als cursist kun je deze gebruiken om prachtige nummers te spelen, zoals ‘Morning has Broken’ van Cat Stevens of ‘Scarborough Fair’ van Simon & Garfunkel. Cor neemt je stap voor stap mee door de bladmuziek, zodat je je spel kunt perfectioneren. Vervolgens kun je een prachtig concert geven in je eigen woonkamer. 

Het Droompakket is geschikt voor cursisten die de Beginners Cursussen hebben afgerond. Sommige nummers zullen iets lastiger zijn dan anderen, maar elk zijn ze een goede oefening voor nieuwe pianisten. Ook als je zo’n 3 jaar traditionele pianoles hebt gehad, kun je aan de slag met het Droompakket.

Ultieme Droompakket


Ook in het Ultieme Droompakket speel je onder begeleiding van het trio van Cor Bakker en de strijkers van het Metropole Orkest. Dit keer zijn de nummers gebaseerd op de speelstijl van Louis van Dijk, een Nederlandse grootmeester op de piano. Cor heeft voor het overlijden van zijn muzikale inspiratie 25 jaar samen met hem opgetreden. De nummers van dit pakket zijn aan de hand van die periode geselecteerd.

Voor het Ultieme Droompakket is meer ervaring nodig op de piano dan bij het Droompakket. Deze nummers zijn namelijk een stuk pittiger. Daarom wordt het aangeraden om hier pas na Gevorderden Cursus 2 mee te beginnen. Ook 6 à 7 jaar traditionele pianoles is voldoende. Cor loopt alle nummers rustig met je door, zodat je langzaam maar zeker met meer vertrouwen kunt spelen.

Klassiek pakket


In het Klassiek Pakket komen maar liefst 16 klassieke pianonummers voorbij, die je onder begeleiding van prachtige orkestbanden kunt spelen. Mozart, Bach, Chopin en Liszt – het zijn maar een paar van de componisten die je zult tegenkomen in het Klassiek Pakket. 

Het leuke van het Klassiek Pakket is dat het zo toegankelijk is. Al in Beginners Cursus 2 kun je dit pakket aanschaffen om mee te spelen met de grote piano klassiekers. Dit betekent dat je zonder al te veel technische kennis al concerten in je woonkamer kunt gaan spelen. Het is bovendien een geweldige manier om te oefenen met vingerwerk en tempo. Ook als je bezig bent met Spelen met Akkoorden kan dit pakket een toevoeging zijn, omdat het je de ruimte geeft zelf invulling te geven aan de muziek. 

Voor- en nadelen Cor Bakker pianoles


Vergeleken met andere online piano cursussen hebben we een lijstje van plus- en minpunten opgesteld. Als je interesse hebt in het volgen van online pianolessen, geeft dit je een kans om de cursussen te vergelijken. Wat voor de één een nadeel is, kan voor de ander echter nadelig werken.

Neem dit lijstje dus niet als objectieve waarheid, maar als factoren om rekening mee te houden.

 • Piano leren spelen van A tot Z: Cor zorgt ervoor dat je geen informatie misloopt bij het leren van pianospelen. Stapsgewijs helpt hij je door alle stof heen. Dit is belangrijk voor cursisten die op de traditionele manier piano willen leren spelen: met bladmuziek, twee handen en een gevoel voor muziek. Met deze cursus kun je dus een pianist op hoog niveau worden.
 • Verschillende instappunten: Als je al enige kennis hebt van de piano, is het niet nodig om alle pakketten aan te schaffen. Je kunt gemakkelijk instappen in de cursus waar je dat zelf nodig vindt. Cor raadt je zelfs aan jezelf niet te onderschatten. Het kunnen lezen van één balk is bijvoorbeeld al genoeg om de eerste Beginners Cursus over te slaan.
 • Verschillende muziekgenres: In deze cursus leer je technieken aan om op verschillende manieren te kunnen spelen. Denk bijvoorbeeld aan klassiek, jazz of rhythm & blues. Niet alleen vergroot je hierdoor je horizon, maar het houdt het ook nog eens leuk en spannend.
 • Duidelijke lesstof: Cor neemt de tijd om je de leerstof duidelijk uit te leggen. Ook bij de liedpakketten loopt hij de bladmuziek met je door zodat je mee kunt oefenen. Daarnaast kun je de video’s uiteraard onbeperkt terugkijken.
 • Langdurige cursus: Als je alle lessen van Cor religieus volgt en elke dag een half uurtje tijd vrijmaakt om te oefenen, ben je waarschijnlijk nog steeds enkele jaren bezig om deze cursus te voltooien. Dit hoeft natuurlijk geen nadeel te zijn. Piano leren spelen kost tijd. Toch kan een lange toewijding als deze mensen afschrikken.
 • Noodzaak om noten te leren lezen: Sommige muziekliefhebbers willen liever niet bezig zijn met het leren van noten – en dat is prima. Ook zonder noten te kunnen lezen kun je genieten van pianospelen. Hoewel noten lezen wel degelijk een voordeel kan zijn, kun je ook leren op gehoor en gevoel te spelen.
 • Weinig populaire nummers: Cor maakt gebruik van ontzettend veel muzikale genres, maar pop komt er niet veel in voor. Wil je je favoriete nieuwe nummers uit de hitlijsten leren spelen? Dan ben je hier wellicht niet op het goede adres.
 • Veel theoretische stof: Bij deze cursus duik je in het diepe als het gaat om muziektheorie. Hoewel het niet ingewikkeld wordt gemaakt, is het wel nodig om enige zelfstudie te doen. Misschien wil je je liever bezighouden met muziek maken, en is de theoretische stof niet belangrijk voor jou. In dat geval is een andere cursus wellicht meer geschikt.
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding: Voor de videolessen van Cor betaal je stukken minder dan je zou doen bij pianoles op een muziekschool of privé. Toch krijg je er ontzettend veel voor terug. De support is bijvoorbeeld een belangrijk punt dat veel andere cursussen niet bieden. Je kunt hiermee op elk moment vragen om feedback of hulp. Ook de bladmuziek en de orkestbanden zijn in de prijs inbegrepen.

Conclusie: wat is onze ervaring?


Pianospelenmetcor.nl biedt een ontzettend uitgebreide en inhoudelijke cursus aan. Zowel nieuwe als gevorderde pianisten kunnen hier veel van opsteken. Het enthousiasme van Cor is aanstekelijk, waardoor een lesje nooit saai is. De muzikale begeleiding is bovendien de kers op de taart. Dit is wat deze cursus zo uniek maakt. Zelfs in je eerste week kun je je al voelen als een heuse muzikant.

Het vergt echter veel tijd en moeite om deze cursus te voltooien. Het is dus belangrijk om er zeker van te zijn dat je op de lange termijn piano wilt leren spelen. Alleen dan is de cursus je geld waard. Houd ook in gedachten dat je naast het oefenen op de piano ook nieuwe kennis over muziektheorie moet leren. Dit zal extra tijd en moeite kosten. 

Al met al zijn wij zeer positief over Piano Spelen met Cor. Cor Bakker is een van Nederlands beste pianisten, en van hem piano leren spelen is daarom een bijzondere ervaring. Met wat discipline en motivatie kun je met Cor zeker een goede pianist worden!

Pianoflix is dé streamingdienst voor piano & keyboard.


Leer de mooiste pianoliedjes, met online video's die je kunt kijken wanneer je wilt.

trustpilot rating

Uitstekend beoordeeld op Trustpilot.

 • Leren in je eigen tempo.
  Jij bepaalt het tempo en repertoire. Kijk zo vaak je wilt en wanneer het jou uitkomt.
 • Bijna 100 volledige pianoliedjes.
  Ons liedjesaanbod is divers en wordt wekelijks uitgebreid met een nieuwe les.
 • Geschikt voor alle niveaus.
  Er zijn liedjes voor beginners, maar ook voor zeer gevorderde pianisten.