• Homepage
 • |
 • Piano in de woonkamer? Dit is de beste plek voor je piano!

Piano in de woonkamer? Dit is de beste plek voor je piano!


Geschreven door pianodocent Ruben Weverling 

Waar wil je graag je piano neerzetten?

Dit is een vraag waar menig pianospeler tegen aanloopt.

Eén van de mogelijkheden die je hebt, is om de piano in de woonkamer te zetten. Maar, is dit een aanrader? In dit artikel voorzie ik je onder meer van handige tips, waarmee je snel de beste plek voor je piano kunt bepalen.

Piano in de woonkamer, waaraan moet je denken?


Een piano kun je niet zomaar op elke plek in je woonkamer neerzetten.

Je hebt met onder meer onderstaande aandachtspunten rekening te houden:

 • Je buren. Als je ’s avonds laat op je piano speelt, wil je uiteraard je buren niet tot last zijn. Het is daarom niet verstandig om de piano tegen de scheidingsmuur tussen jouw woning en de woning van je buren zetten.
 • De ruimte. Heb je een kleine woonkamer? Het is een ware uitdaging om een piano in een kleine woonkamer kwijt te kunnen, aangezien een piano vrij fors uitgevoerd is. Je moet er bovendien rekening mee houden dat je ook nog bij de piano moet kunnen zitten. Je moet dus ook ruimte overhouden voor de pianostoel dan wel het pianokrukje.
 • Invloeden van buitenaf. Je hebt tot slot ook nog met invloeden van buitenaf te maken. Daar vertel ik je hieronder graag meer over, aangezien deze invloeden van essentieel belang zijn voor je uiteindelijke keuze.

Temperatuur en luchtvochtigheid


Een piano is in de meeste gevallen van natuurlijk materiaal vervaardigd. Dit geldt voor de behuizing (hout), maar ook voor de snaren (metaal). Ook veel andere onderdelen zijn van metaal vervaardigd, waardoor je goed rekening met vocht moet houden.

Vocht is funest voor een piano. Het is daarom niet verstandig om een piano in een vochtige ruimte neer te zetten. Ook moet je de piano in een ruimte neerzetten met zo min mogelijk temperatuurverschillen. Daarom leent de woonkamer zich prima voor de plaatsing van je piano. In je woonkamer heb je immers vaak met een constante temperatuur te maken.

Ook moet je rekening houden met de kachel in je woonkamer. Heb je bijvoorbeeld een hout- of pelletkachel in je woonkamer staan? Zet je piano hier dan niet al te dicht bij in de buurt. Dit is ook het geval bij de radiatoren in je woonkamer.

Verder moet je rekening houden met het zonlicht. Zet de piano in je woonkamer niet te dicht bij een raam, aangezien er dan teveel zonlicht op de piano komt. De piano kan hierdoor vrij snel uitdrogen. Pas bovendien op met het openzetten van ramen en deuren in je woonkamer. De luchtvochtigheid schommelt daardoor sterk; dat komt de conditie van je piano niet ten goede.

Het beste is om de piano bij een geïsoleerde buitenmuur te zetten. Deze muur houdt de warmte binnen en de koude lucht buiten, waardoor er sprake van weinig temperatuurschommelingen is.

Geluidsoverlast beperken


Zoals eerder al gesteld, is het wenselijk om met het geluid van de piano rekening te houden. Zet in ieder geval de piano niet tegen de muur tussen jouw woning en de buren van je woning aan.

Dit heeft niet alleen met het geluid te maken, maar ook met de trillingen. Tijdens het piano spelen ontstaan de nodige trillingen; deze kunnen via je muren en vloer bij je buren terechtkomen. Zet de piano daarom niet al te dicht tegen de muur aan.

Bijkomend voordeel: als je de piano een stukje van je muur af zet, geniet je zelf ook nog van mooier geluid. Daarnaast is het aan te raden om een silent-systeem in te laten bouwen. Zo’n systeem dempt het geluid, waardoor je buren hier een stuk minder last van hebben.

Wil je je piano in de woonkamer op een handige plek neerzetten? Let dan dus goed op de muren. Zet de piano hier op enige afstand vanaf, zodat je buren zo min mogelijk last van jouw pianospel hebben. Om het geluid verder te dempen, is het advies om een geluidsisolerende plaat onder de piano neer te leggen.

Overige aandachtspunten


Een piano kun je niet zomaar overal in je woonkamer neerzetten. Dit heeft met bovengenoemde punten te maken, maar ook nog met andere aandachtspunten.

Zo heb je uiteraard met de inrichting van je woning te maken. De piano moet wel bij de inrichting passen en moet qua stijl ook nog aansluiten op de interieurstijl. Houd daarbij ook goed rekening met de aanwezige ruimte.

Het advies is dus om de piano niet dicht tegen de muur aan te zetten. De piano komt hierdoor al meer richting het midden van de woonkamer te staan. Dit vraagt om extra ruimte, waarbij je ook nog ruimte voor je krukje/stoel vrij moet houden.

Verder kun je je pianogedrag aanpassen. Dit doe je bijvoorbeeld door een silent-systeem in je piano in te laten bouwen, maar ook door op de juiste tijdstippen piano te spelen. Niemand wordt er blij van als je al om 04.00 uur ’s ochtends op je piano speelt. Of als je om 23.30 uur ’s avonds nog even piano gaat spelen.

Al met al is het advies om goed te kijken naar de piano in je woonkamer. Wil je nou een piano in een kleine woonkamer zetten? Dan kun je ook eens kritisch naar je piano kijken. Heb je wel zo’n grote piano nodig? Of kun je beter voor een keyboard of piano zonder onderstel kiezen? Je hebt voldoende mogelijkheden!

Conclusie


Wil je op de perfecte manier je piano in je woonkamer zetten? Dan moet de plaatsing aan deze eisen voldoen:

 • Geen direct zonlicht op de piano
 • Op flinke afstand van kachels en/of radiatoren
 • Houd afstand tussen de piano en de muur
 • Houd rekening met de ruimte voor je stoel/krukje
 • De luchtvochtigheid moet zo stabiel mogelijk zijn
 • Geen al te grote temperatuurverschillen

Kortom: het is niet makkelijk om een geschikte plek in je woonkamer te vinden.

Mogelijk is het verstandig om een paar plekken uit te proberen. Je komt er dan vanzelf achter wat de beste plek is voor je piano in de woonkamer.

"Een soort Netflix voor piano & keyboard"

Leer 160+ bekende liedjes, in je eigen tempo en véél voordeliger dan pianoles.

5-sterren

Uitstekend beoordeeld op Trustpilot.