• Homepage
  • |
  • Piano liedjes voor gevorderden, waar kun je ze vinden?

Piano liedjes voor gevorderden, waar kun je ze vinden?


Geschreven door pianodocent Ruben Weverling 

Op zoek naar piano liedjes voor gevorderden?

Wanneer je als beginner op piano of keyboard op zoek gaat naar leuke piano liedjes om te spelen, zul je waarschijnlijk wel slagen. Het internet staat namelijk vol met websites en video's die zich specifiek richten op de beginnende pianist. Makkelijke piano liedjes en makkelijke notatie (zoals piano liedjes met cijfers of piano liedjes met letters.

Veel uitdagender is het wanneer je al goed kunt spelen en op zoek bent naar moeilijke piano liedjes. Piano liedjes voor gevorderden zijn namelijk veel schaarser op internet.

In dit artikel bespreken we wat een piano liedje moeilijk maakt en dus geschikt voor gevorderde spelers. En belangrijker nog: waar je piano liedjes voor gevorderden kunt vinden!

Wat maakt liedjes eigenlijk piano liedjes voor gevorderden?


Er zijn verschillende elementen die een piano liedje moeilijk kunnen maken, zoals: het tempo van het stuk, de toonsoort en het samenspel van de linker- en rechterhand.

Tempo


Het tempo van een piano liedje is een belangrijke factor die bepaalt hoe moeilijk het te spelen is. Een langzaam tempo geeft meer tijd om na te denken en de handen te verplaatsen. Een hoger tempo vereist juist meer automatisme en spiergeheugen en is dus moeilijker.

Toonsoort


De toonsoort van een piano liedje is zeer bepalend voor de moeilijkheidsgraad. Is het een toonsoort met 5 of meer kruizen of mollen? Dan kun je zeggen dat het een lastige toonsoort is. De toonsoort C daarentegen, met enkel witte toetsen, maakt een piano liedje juist eenvoudig.

Samenspel


Het samenspel van de linker- en rechterhand kan een liedje ook moeilijk maken. Wanneer de handen net niet gelijk op de maat spelen maar de timing iets na elkaar is, maakt dat een liedje moeilijk. Met beide handen precies tegelijk op de tel spelen, wordt juist makkelijk ervaren.

Piano liedjes voor gevorderden, hier vind je ze:


Wanneer je op zoek bent naar moeilijke piano liedjes voor gevorderden, wil ik je een aantal tips meegeven. Dit zijn websites en YouTube kanalen die piano liedjes voor de échte pro's hebben.

Oktav


Oktav.com is een online platform en app met bladmuziek van méér dan 20.000 verschillende piano arrangementen. Ze hebben de partituren gesorteerd op genre maar ook op niveau. Voor ervaren pianisten is het hier dus eenvoudig om piano liedjes voor gevorderden te vinden.

In principe bekijk je de partituren via de website of app van Oktav. Je mag daarnaast 2 prints per maand maken van bladmuziek naar keuze (24 per jaar dus). Als je meer prints wilt maken, kun je daar "credits" voor kopen die voordeliger worden naarmate je er meer aanschaft.

Een vrij opzegbaar abonnement op Oktav.com kost €12,90 per maand. Als je gelijk een abonnement afsluit voor een heel jaar, betaal je €99,- (omgerekend €8,25 per maand).

Pianoflix


Een soort Netflix voor piano, dat is hoe je onze website Pianoflix.nl het beste kunt omschrijven.

Wij bieden piano tutorials aan in 3 verschillende niveaus (🎹, 🎹🎹 en 🎹🎹🎹), waarvan het moeilijkste niveau alleen maar piano liedjes voor gevorderden zijn. Zo staan er zeer uitdagende piano liedjes op van o.a. Yiruma, Queen en Ludovico Einaudi.

"Een soort Netflix voor piano & keyboard"

Leer 160+ bekende liedjes, in je eigen tempo en véél voordeliger dan pianoles.

5-sterren

Uitstekend beoordeeld op Trustpilot.