• Homepage
  • |
  • De 5 mooiste nummers van Ludovico Einaudi leren op de piano?

De 5 mooiste nummers van Ludovico Einaudi leren op de piano?


Geschreven door pianodocent Ruben Weverling 

Wil jij de mooiste nummers van de legendarische pianist Ludovico Einaudi piano leren spelen? 

Dan sta je allereerst voor de keuze welke van de vele nummers van Einaudi je gaat spelen. Het zijn er namelijk nogal wat, zowel geschikt voor beginners als voor meer gevorderde pianisten. 

Op deze pagina vind je onze top 5 mooiste piano liedjes van Ludovico Einaudi, waar mogelijk ook met één van onze uitlegvideo's erbij. 

Wie is Ludovico Einaudi? 


Ludovico Einaudi is een Italiaanse pianist en componist.

Hij is het meest bekend van zijn filmcomposities, en dan met name zijn filmmuziek voor de historische tv-serie Doctor Zhivago. Ludovico Einaudi werd geboren op 23 november 1955 in Turijn, Italië. Einaudi was een kleinkind van de president van Italië, Luigi Einaudi.

Al op zeer jonge leeftijd kwam hij in aanraking met muziek. Zijn moeder was een gewaardeerde pianiste en als tiener bracht Einaudi veel tijd door met het spelen van klassieke gitaar. Einaudi's professionele muziekopleiding begon echter aan het Conservatorio Verdi in Milaan, Italië, waar hij in 1982 een diploma compositie behaalde.

Vanaf 1988 begon Einaudi een naam voor zichzelf te maken in Italië. Hij schreef de soundtrack van een voor een Oscar genomineerde film getiteld "Fuori del mondo". Toen, in 2002, werd hij opgeroepen om de soundtrack te schrijven voor de langverwachte tv-serie 'Doctor Zhivago'.

Misschien wel zijn belangrijkste filmmuziek voor Hollywood was voor de zeer succesvolle film uit 2010, "Black Swan". Hij schreef ook de soundtracks voor "Insidious", "Intouchables" en de Engelse dramaserie "This is England".

Onze top 5 piano liedjes van Ludovico Einaudi


1. Nuvole Bianche


Dit is misschien wel een van de meest bekende stukken van Einaudi.

Nuvole Bianche is een prachtige (en hartverscheurende) piano-solo die verbinding maakt met luisteraars over de hele wereld. Nuvole Bianche werd in 2004 uitgebracht op Einaudi's album Una Mattina. Sindsdien is het stuk verschenen in het tv-drama ‘This is England 86’, de film ‘Insidious’ uit 2010 en meer.

Een groot deel van de schoonheid van Nuvole Bianche is de eenvoud. De minimalistische begeleiding ebt en vloeit en creëert een gevoel van rust en emotie onder de lyrische maar transparante melodie. De harmonieën wisselen subtiel af tussen majeur en mineur 

Leuk weetje: "nuvole bianche" is Italiaans voor "witte wolken"!

In onze onderstaande YouTube video leer je een leuk en herkenbaar stukje uit Nuvole Bianche. Mocht je het hele stuk willen spelen en de bijbehorende bladmuziek willen downloaden, kun je lid worden van Pianoflix waar je de volledige les van Nuvole Bianche vindt.

2. Primavera


Als je naar het nummer Primavera luistert, kan je niet anders dan versteld staan van de elegantie van het stuk. In het Italiaans betekent primavera 'lente'. Dit is een passende titel voor het nummer, want de vloeiende verzen zijn verwant aan het jaarlijkse drama van de ontluikende knoppen, glorieuze bloemen, warme lucht en zachte lentebriesjes.

Ten eerste begint het een beetje droevig en melancholisch, en zo voelen mensen zich meestal tijdens de winter. Maar na de winter komt de lente. Naarmate het nummer vordert, wordt het ritme energieker en boeiender. Op minuut 2 bereidt het zich voor op een soort explosie, net als de eerste dagen van de lente wanneer de bomen beginnen te bloeien, en we worden er allemaal enthousiast van. Het verandert onze stemming vrijwel onmiddellijk. Maar omdat alles vergankelijk is en we die energie en opwinding niet eeuwig kunnen vasthouden, vertraagt het nummer het ritme een beetje.

Probeer deze emoties vast te leggen als je het speelt op de piano!

Mocht je Primavera wilt leren spelen en de bijbehorende bladmuziek wilt downloaden, kun je lid worden van Pianoflix waar je de volledige lesvideo vindt.

3. Fly


De eenvoud en het minimalisme gecombineerd met de elektronische instrumenten, maken van ‘Fly’ een uniek stuk om op de piano te spelen. We houden van de verschillende stemmingen en sfeer die het stuk creëert. In Fly staat de piano centraal, maar de andere lagen werken samen met de piano om het volledige plaatje te schetsen.

Ludovico Einaudi schreef Fly voor zijn album Divenire, dat hij in 2006 uitbracht. Het nummer werd echter pas echt bekend door de film Intouchables uit 2011, die het verhaal vertelt van een aristocraat die verlamd is geworden en een worstelende jongeman inhuurt als zijn hulp.

Fly opent met een doorlopend patroon van achtste noten. Om 0:10 komt een van de twee minimalistische patronen naar voren: een gesyncopeerd ritme in de bovenstem van de piano, gespeeld tegen de doorlopende achtste noten in de begeleiding. Om 1:01 duikt het tweede patroon op: een tripletfiguur met een gesyncopeerde melodie (teruggaand op het vorige muzikale idee).

 Naarmate Fly vordert, neemt ook de rol van de elektronische lagen toe.

Beluister op YouTube

4. Una Mattina


Una Mattina is een pianostuk dat Einaudi componeerde voor zijn gelijknamige album in 2004.

Una Mattina is ook een beroemde soundtrack van de film Intouchables. Het intro van Una Mattina is erg rustig, bevat veel herhalingen en klinkt vrij eenvoudig. Het is ook langzaam en zachter gespeeld. Later wordt het pianospel complexer, dus klinkt het moeilijker en hoor je meer tonen tegelijk. Het volume wordt luider en het tempo neemt toe. Vervolgens wordt de muziek langzamer en hoor je een deel dat lijkt op de inleiding, maar het is niet precies hetzelfde. Deze variatie maakt het een geweldig stuk om te spelen op de piano.

Una Mattina bevat veel herhaling, die in de meeste muziek van Einaudi zit, en typisch is voor de minimal muziekstijl. Einaudi zorgt voor afwisseling door verschillende delen samen te stellen en daartussen te wisselen en te herhalen. Tijdens het stuk introduceert hij ook nieuwe partijen, die veel op elkaar lijken, maar kleine verschillen bevatten.

Beluister op YouTube

5. Experience


Wil je een echte tranentrekker kunnen spelen voor je publiek? Dan is ‘Experience’ een geweldige keuze. Deze prachtige melodie is simpel, maar toch heel rijk aan emotie.

Experience komt van het studioalbum ‘In a Time Lapse’ (2013). Einaudi ontketent een van de meest melodieuze momenten uit zijn carrière tot nu toe. Lullaby-achtig en ondersteund met wat klinkt als het gedreun van herhaaldelijk getokkelde harp, is het een voorbeeld van wat hij zo moeiteloos doet.

‘Experience’ is een goddelijke track, en een van de sterkste van zijn carrière, die drama creëert met snelle en hoge tonen.

Beluister op YouTube

"Een soort Netflix voor piano & keyboard"

Leer 160+ bekende liedjes, in je eigen tempo en véél voordeliger dan pianoles.

5-sterren

Uitstekend beoordeeld op Trustpilot.