• Homepage
  • |
  • Klassieke piano liedjes, de meest bekende stukken van componisten

Klassieke piano liedjes, de meest bekende stukken van componisten


Geschreven door pianodocent Ruben Weverling 

Op zoek naar klassieke piano liedjes? Dan zit je hier goed.

De piano is een geliefd en bijzonder instrument. Door de eeuwen heen zijn de meest mooiste liedjes en composities geschreven onder begeleiding van de piano. Van gevoelige ballades tot stevige marsen. Klassiek, pop of soul. Er is geen muziekgenre te bedenken waarin de piano geen rol heeft.

In dit artikel lees je alles over de bekendste klassieke piano liedjes. We maken een reis door de tijd langs onder andere Beethoven, Mozart en Chopin.

Klassieke piano muziek als basis


Als je kritisch gaat kijken naar de ontwikkeling van de muziek dan zie je dat de basis van de hedendaagse muziek hits helemaal terug te voeren is naar de klassieke muziek van vroeger.

Klassieke muziek vormt de basis voor de pop piano liedjes, jazz, gospel of welke muziekstijl dan ook.

De klassieke piano muziek is zo puur en technisch van hoge kwaliteit. Niet voor niets zijn er klassieke meesterstukken waar men soms zelfs 200 tot 300 jaar na dato nog steeds verslingerd aan is.

Klassieke piano liedjes zijn een groot onderdeel van de muziekhistorie maar ook nog van de hedendaagse muziek.

Beethoven- Fur Elise


Een van de allermooiste klassieke pianostukken die er bestaat is toch wel Für Elise van Beethoven. Nu heeft Beethoven natuurlijk nog veel meer mooie composities gemaakt maar Für Elise is een van zijn meest bekende werken en is geschreven rond 1810.

Voor wie fur Elise is geschreven is niet helemaal helder maar dat het een bijzondere dame moet zijn geweest dat is zeker...

Sommigen denken dat het een geliefde was van Ludwig van Beethoven, anderen denken dat het een leerling van hem was. Beethoven gaf namelijk geregeld ook pianolessen.

In onze YouTube video hieronder leer je een leuk en herkenbaar stukje:

Chopin - Nocturne


Chopin is een wereldberoemde componist die fantastische klassieke piano werken op zijn naam heeft geschreven maar de meest bekende van Chopin is toch wel Nocturne.

Chopin is een componist die vooral bekend staat om zijn romantische stukken. Romantiek was de grootste inspiratiebron van Chopin. En dat is ook terug te horen in dit prachtige pianostuk.

Chopin trad bijna nooit op. Hij heeft niet meer dan dertig concerten gegeven in zijn leven. Wel gaf Chopin les en was hij tegendraads in alles. Hij had bijvoorbeeld niets met de doorsnee wijze van lesgeven en standaard handplaatsing op de piano. Chopin had zijn eigen visie op een goede handzetting op de piano, en dat bepaalde indirect ook zijn eigen stijl.

Mozart - Concerto no 21


Mozart is samen met Beethoven en Chopin toch wel een van de allergrootste componisten die de muziekgeschiedenis rijk is. Mozart heeft definitief een duidelijk stempel weten te drukken op de klassieke muziek. Hij schreef in totaal 27 pianoconcerten en nummer 21 was daar de allerbekendste van. Houd je van klassieke piano liedjes? Mozart is één van de grondleggers hiervan.

Mozart is een van de meest succesvolle componisten geweest en genoot een enorme beroemdheid. Toch was zijn leven niet gemakkelijk. Zijn relatie met zijn vader was heel erg slecht omdat deze hem de dood van zijn moeder verweet. Uiteindelijk overleed Mozart in 1791 in armoede. Maar zijn nalatenschap, in de vorm van zijn muziek, leeft tot de dag van vandaag voort.

Bach - Mattheus Passion


Een van de allergrootste composities ooit is toch wel de Mattheus Passion van Bach.

In deze compositie verteld Bach het verhaal van het lijden van Jezus. Dit Bijbelse verhaal wordt ieder jaar herdacht omdat christenen geloven dat Jezus gestorven is voor de zonde van de mens en dat door het geloof in hem, mensen tot God kunnen komen en naar de hemel gaan.

Het mooie van de Mattheus Passion is dat Bach hem deze compositie zo prachtig heeft geschreven dat de Mattheus Passion iedereen weet te roeren, gelovig of niet gelovig. De tragiek van het lijden en de dood van Jezus voel en hoor je terug in de compositie van de Mattheus Passion van Bach.

Klassieke piano liedjes van de toekomst


Vaak denkt men dat klassieke muziek een onderdeel is van het verleden. Natuurlijk is het zo dat de grootste klassieke piano stukken een aantal honderd jaar geleden geschreven zijn. Maar nog steeds wordt er klassieke of licht-klassieke muziek geproduceerd, wat dacht je van Ludovico Einaudi?

De piano is en blijft een belangrijk onderdeel in. Zowel in het verleden, als in de toekomst, speelt de piano een grote rol. Want of het nu om klassieke muziek gaat, om jazz, soul of gospel, de piano is een belangrijke basis in elke compositie. Een populair instrument, dat gevoel brengt in ieder lied.

"Een soort Netflix voor piano & keyboard"

Leer 160+ bekende liedjes, in je eigen tempo en véél voordeliger dan pianoles.

5-sterren

Uitstekend beoordeeld op Trustpilot.