• Homepage
 • |
 • Keuzehulp: wordt het een piano of toch een keyboard?

Keuzehulp: wordt het een piano of toch een keyboard?


Geschreven door pianodocent Ruben Weverling 

Er bestaat verwarring over de beste manier om piano te leren spelen. Heb je daar een kast van een instrument voor nodig, of kan een klein keyboard ook voldoende zijn? In dit artikel geven we je de belangrijkste informatie, zodat je de keuzestress kunt verminderen.

Kun je piano leren spelen op een keyboard?


Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: ook op een keyboard kun je piano leren spelen. Omdat de indeling van de toetsen identiek is, zul je niet tegen problemen oplopen. De lesmethode is daarom ook precies hetzelfde. Dit is een groot pluspunt, omdat keyboards over het algemeen goedkoper zijn. Meer mensen kunnen daardoor pianoles nemen. Hoe meer muzikanten op de wereld, hoe beter!

Wel zijn er enkele verschillen tussen piano’s en digitale toetsinstrumenten. Hier komt het neer op persoonlijke voorkeur. Hier zullen we je 3 opties kort bespreken.

Piano


Voor veel pianisten is een piano de meest aantrekkelijke keuze. Het is het authentieke instrument dat zo ingenieus in elkaar is gezet, en prachtige klanken kan produceren. We kunnen ze geen ongelijk geven. Een piano is inderdaad zeer indrukwekkend, en heeft een bepaalde echo die in een keyboard niet gehoord kan worden. Het is daarom een goede keuze.

Piano’s zijn echter ontzettend duur. Ook zul je deze regelmatig moeten laten stemmen. Hierdoor lopen de kosten op. Bovendien neemt een piano veel ruimte in beslag, en kun je deze niet gemakkelijk meenemen zoals je dat wel met een keyboard kan. Dit houdt veel mensen tegen om een piano aan te schaffen. Maak je geen zorgen, op een keyboard kun je ook ontzettend goed piano leren spelen. Het is dus niet nodig om grote uitgaven te doen om een pianist te worden.

Digitale piano


Een digitale piano zit tussen een piano en een keyboard in. Het is een digitaal instrument dat precies hetzelfde is ingericht als een traditionele piano. Dit betekent dat het 88 toetsen heeft: 52 wit en 36 zwart. Net als een piano. Ook produceert een digitale piano klanken die zo dicht mogelijk bij een piano komen.

Natuurlijk heb je ook nog een paar extra’s. Zo kun je bijvoorbeeld je koptelefoon of oortjes aansluiten, zodat je je huisgenoten niet stoort bij het spelen. Ook kun je verschillende klanken gebruiken, zoals een harpsichord of een clavinet. Bij sommige modellen kun je meespelen met vooraf ingestelde demo’s.

Een digitale piano is op een onderstel neer te zetten, zodat het ook qua uiterlijk zeer lijkt op een traditionele piano. Omdat een digitale piano 88 toetsen heeft, is deze echter ook vrij breed. Dit kan het lastig maken om mee te nemen of weg te stoppen.

Interesse in een digitale piano? Bekijk onze koopgids "beste digitale piano".

Keyboard


Een keyboard heeft ook dezelfde indeling als een traditionele piano, maar heeft minder toetsen. Meestal zijn dit er 61. Er zijn echter ook kleinere modellen. Een mini-keyboard met 32 toetsen is hier een voorbeeld van. Hoe minder toetsen je hebt, hoe kleiner je klankbereik. Hier kun je echter nog steeds veel mee opsteken als je net begint met het leren van pianospelen.

Ook geeft een keyboard je de mogelijkheid om op een andere manier muziek te produceren. Met de rechterhand speel je nog steeds de melodie, maar met de linkerhand kun je door middel van technische instelling de automatische begeleiding bespelen. Hierdoor kun je naast traditioneel piano spelen dus veel meer soorten muziek creëren. Je kunt er zelfs hele nummers op redigeren, inclusief drum en elektrische ondertonen.

De elektronische opties maken een keyboard ideaal voor muzikanten die elektronische muziek produceren. Ook voor pianospelen is een keyboard echter geschikt. Het grootste verschil is echter dat met de linkerhand akkoorden gespeeld worden op een piano. Het is daarom belangrijk om niet te wennen aan de elektrische begeleiding van een keyboard. Dit kan je beperken op een piano, omdat je linkerhand niet getraind is op het spelen van akkoorden met meerdere vingers.

Is de een beter dan de ander voor pianospelen?


Het korte antwoord is nee. Vooral als beginner zul je geen gebruik hoeven maken van alle 88 toetsen van een piano, waardoor een keyboard met minder toetsen geen belemmering is. Sterker nog, de extra technische functies van een keyboard of een digitale piano kunnen het juist aantrekkelijk maken om piano te leren spelen. Je kunt daardoor experimenteren met verschillende klanken en muzikale achtergronden. Voor kinderen kan dit bijvoorbeeld een reden zijn om interesse te ontwikkelen in muziek.

Elke aanraking met een digitaal toetsinstrument zorgt er bovendien voor dat je gewend raakt aan de combinatie tussen toets en klank. Dit soort experimenteren is dus nooit weggegooide tijd. Voor pianoles is het echter belangrijk dat je niet te afhankelijk raakt van deze extra functies. Bij de piano spelen de akkoorden die je met de linkerhand speelt namelijk net zo’n grote rol als de melodie die je met de rechterhand speelt.

Zorg er bij je pianolessen daarom voor dat je beide handen traint. Hierdoor kun je op alle drie de opties piano leren spelen. Ben je een gevorderde speler? Dan kunnen alle 88 toetsen van pas komen. In dat geval is een traditionele of digitale piano wellicht een betere optie.

Hoe maak je de beste keuze?


Nu je weet dat je keuze geen invloed heeft op je pianoles, kun je bij de praktische punten stilstaan. Om je op weg te helpen, hebben we de belangrijkste punten kort voor je samengevat.

Kies voor een piano, als:


 • …je kunt investeren in een muzikaal instrument;
 • …je met de authentieke klank en echo van een piano wilt spelen;
 • …het niet nodig is om je instrument te hoeven verplaatsen.

Kies voor een digitale piano, als:


 • …je een goedkopere optie wilt hebben voor een traditionele piano;
 • …je een koptelefoon wilt kunnen installeren om geluidsoverlast te voorkomen;
 • …je het digitale instrument niet regelmatig mee op stap hoeft te nemen.

Kies voor een keyboard, als:


 • …je meer wilt kunnen doen met digitale muziek;
 • …je genoeg hebt aan een kleinere hoeveelheid toetsen;
 • …je een draagbaar instrument wilt hebben.

Wat je ook besluit, piano leren spelen is altijd een goed idee. Geniet ervan, en blijf jezelf uitdagen!

"Een soort Netflix voor piano & keyboard"

Leer 160+ bekende liedjes, in je eigen tempo en véél voordeliger dan pianoles.

5-sterren

Uitstekend beoordeeld op Trustpilot.