• Homepage
  • |
  • Hoe lang duurt het om piano te leren spelen?

Hoe lang duurt het om piano te leren spelen?


Geschreven door pianodocent Ruben Weverling 

Piano leren spelen: voor menig muziekliefhebber is dit een droom.

Zo kun je je favoriete nummers voortaan zelf spelen. En als je bereid bent om een stapje veder te gaan, kun je zelfs je eigen nummers componeren. Wie weet wat dat je graag brengen. Maar als je geen ervaring hebt met pianospelen, dan is het toch handig dat je deze vaardigheden gaat oefenen.

Hoe lang duurt het eigenlijk om piano te leren spelen?

Dat ga ik in dit artikel met je bespreken.

Waarom piano leren spelen?


Veel mensen hebben de ambitie om piano te leren spelen. Wat echter opvallend is, is dat het bij slechts ‘wilde dromen’ blijft. Vaak worden deze ambities onder het tapijt geschoven, onder het mom van drukte of te weinig tijd.

Toch zijn er genoeg redenen om juist wél door te pakken en snel piano te leren spelen:

  • Ontspanning: wist je dat pianospelen ontspant? Zelfs als je nog in de opstartende fase zit. Op deze manier verleg je namelijk je focus. Bovendien neem je even de tijd voor iets anders. Je kunt je elektronische apparaten uitzetten en je bezighouden met het instrument.
  • Het geeft voldoening: piano leren spelen gaat met vallen en opstaan. Laten we daar geen geheim van maken. Maar als het eenmaal lukt om dat akkoord of een stukje van dat nummer te spelen, geeft dat veel voldoening en energie om door te zetten.
  • Naar een doel toewerken: wanneer je besluit om piano te leren spelen, is de kans groot dat je een doel stelt. Misschien wil je een bepaald nummer leren spelen of een simpel deuntje. Hoe het ook zij, op deze manier leer je doelen te stellen en daarnaar toe te werken.
  • Iedereen kan het, jij ook: kun je alleen pianospelen als je van jongs af aan muzieklessen hebt gehad? Laat de moed je niet al te snel in de schoenen zakken. Je kunt op ieder moment en op iedere leeftijd besluiten om piano te leren spelen. Is dat een geruststelling?

Hoe lang duurt het om piano te leren spelen?


Grote kans, dat piano leren spelen al langer een wens.

Nu is het tijd om deze wens te vervullen en hieraan te werken. Maar hoe lang duurt het eigenlijk om piano te leren spelen? Is het realistisch om dit binnen een maand al te kunnen?

Het zal je misschien niet verrassen, maar hier is geen eenzijdig antwoord op te geven. Want de exacte duur van piano leren spelen, is voor iedereen anders. Bovendien hangt dit samen met verschillende aspecten. Misschien vind je dit antwoord te ‘makkelijk’, hier de onderbouwing:

Hoeveel doorzettingsvermogen heb je?


Alles valt of staat met doorzettingsvermogen als je piano leert spelen.

Misschien heb je nog nooit plaatsgenomen achter een piano. Dit betekent dat je begint bij de eerste basis. Hoe lang het duurt om piano te leren spelen, kan in de eerste plaats afhangen van je bereidwilligheid. Met andere woorden: doorzettingsvermogen.

Want als je bereid bent om regelmatig te oefenen en niet zomaar op te geven, dan merk je dat je je doel kunt bereiken. Of je het hierdoor sneller onder de knie krijgt is geen garantie, maar het zou er wel aan kunnen bijdragen. Laat je dus niet zomaar uit het veld slaan.

Het zijn juist de foutjes waar je van leert.

Hoe frequent ga je oefenen?


Piano leren spelen hoeft niet moeilijk te zijn. Maar als je voor het eerst plaatsneemt achter dit instrument, begin je, zoals ik eerder al zei, bij het begin. Door met regelmaat te oefenen, leer je de stof kennen en kun je straks meer spelen. Misschien oefen je met noten of speel je gewoonweg hele nummers. Hoe vaak je kunt oefenen, hangt ook af van je dagelijks planning.

Hoe vaak kun en wil je oefenen? Soms moet je hier wat extra tijd voor vrijmaken, maar dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In het algemeen wordt het aangeraden om een half uur tot een uur per dag te oefenen, en dat meerdere keren per week. Op deze manier leer je de piano kennen en geef je jezelf de tijd om alles wat je leert goed op te slaan.

Waar moet je rekening mee houden als je piano leert spelen?


Je weet nu hoe je het tij kunt keren. Waar je pianospelen altijd uitstelde, wil je nu juist doorzetten. Maar voordat je begint, is het handig om alvast met een aantal punten rekening te houden:

  • Let vanaf het begin al op je houding. Wanneer je te onderuitgezakt gaat zitten, kun je op den duur nek- of rugklachten ontwikkelen. Dit komt het plezier en je motivatie niet ten goede.
  • Houd ook rekening met je huisgenoten. Een akoestische vleugel is prachtig, maar het is niet de bedoeling dat anderen hier ‘last’ van krijgen. Ga liever voor een digitale piano waarbij je de klanken zachter kunt zetten en zelfs waarbij je een koptelefoon kunt aansluiten.
  • Welke piano je kiest, dat is afhankelijk van je wensen en budget. Het is echter wel belangrijk om geen kinderpiano’s te kopen, omdat je hier niet lang mee vooruit kunt. Ze zijn immers wat kleiner en ook de opties zijn beperkter.

Waar kun je snel piano leren spelen?


Eerder was het vrij standaard om een muziekschool te bezoeken als je snel piano wilde leren spelen. Dat kan nog steeds, maar er zijn meer opties bij gekomen. De lessen bij een muziekschool kunnen immers prijzig zijn. Bovendien worden deze lessen op vaste tijden en dagen gepland, wat niet iedereen goed uit komt. 

Zodoende, kun je er ook voor kiezen om via een online cursus snel piano te leren spelen. Deze cursussen kun je thuis volgen, op je eigen tempo. In een dergelijke cursus wordt er veel aandacht besteed aan het pianospel en leer je stap voor stap te spelen. De cursussen zijn geschikt voor beginners, maar ook voor de mensen die al enigszins iets kunnen spelen. 

Wil je de kosten helemaal laag houden? Ook dan zijn er mogelijkheden. Zo zijn er piano apps en gratis filmpjes die je helpen om piano te leren spelen. Van muziekleraren, maar er zijn ook filmpjes waarbij je leert om nummers te spelen. De filmpjes laten, door middel van kleuren en symbolen, zien welke toetsen je moet aanslaan. Misschien kun je het later wel uit je hoofd spelen?

Conclusie


Wil je piano leren spelen, maar heb je tot nog toe deze stap nog niet durven zetten?

Dan is het goed om te weten, dat iedereen dit kan leren. Ongeacht je leeftijd en ervaring. Maar hoe lang duurt het om piano te spelen? En kun je ook snel piano leren spelen? Dat weet je nu.

Iedereen leert op zijn of haar eigen tempo. Hoe lang het exact duurt, dat is ook niet te voorspellen. Maar als jij bereid bent om frequent te oefenen en niet op te geven, dan gaat het je zeker lukken!

"Een soort Netflix voor piano & keyboard"

Leer 160+ bekende liedjes, in je eigen tempo en véél voordeliger dan pianoles.

5-sterren

Uitstekend beoordeeld op Trustpilot.