• Homepage
  • |
  • Hallelujah leren spelen op de piano of keyboard?

Hallelujah leren spelen op de piano of keyboard?


Geschreven door pianodocent Ruben Weverling 

Hallelujah is een prachtig nummer, dat door talloze artiesten is gecoverd. Het origineel is van Leonard Cohen, die het in 1984 uitbracht. Het werd echter pas een succes toen Jeff Buckley het meer dan een decennium later herontdekte.

Sindsdien zijn er prachtige piano covers van Hallelujah gemaakt. Dat is niet zo raar – het is een prachtig lied dat geweldig klinkt onder begeleiding van de piano.

Wil je Hallelujah leren spelen op je keyboard of piano? Dan ben je hier op het juiste adres!

Lisa Loïs - Hallelujah


De beste manier om Hallelujah op de piano of keyboard te leren spelen, is door de versie van Lisa Lois te volgen. Deze versie heeft een prachtig pianospel, dat zelfs voor beginners goed te doen is. Hallelujah is een nummer met een langzaam tempo, wat zeer prettig is voor het spelen op de piano. 

Lisa Lois won het tweede seizoen van X-Factor in 2009. Vervolgens bracht ze als debuutsingle haar cover van Hallelujah uit. Het nummer ging binnen een maand dubbel platina, verkocht meer dan 100.000 exemplaren en werd de bestverkochte single van 2009 in Nederland.

Hoewel Lisa Lois zelf geen piano speelt, staat het instrument wel centraal in haar cover. Het is een prachtige en rustige versie van het nummer, met een tempo dat langzamer is dan andere covers.

 Het is een prachtige renditie van een klassiek nummer, met een zeer herkenbare melodie. Volg onze video tutorial van Hallelujah, en je hebt het binnen de kortste keren onder de knie. 

In onderstaande YouTube video leer je een leuk en herkenbaar stukje uit Hallelujah. 

Mocht je het hele stuk willen spelen en de bijbehorende bladmuziek willen downloaden, kun je lid worden van Pianoflix. Binnen ons aanbod vind je de volledige les van Hallelujah. 

Leonard Cohen - Hallelujah


In de originele versie van Hallelujah kun je een klavecimbel horen.

Dit is, net zoals de piano, een snaarinstrument dat met toetsen bespeeld wordt. In tegenstelling tot de piano, waar bij het indrukken van een toets een hamertje tegen de snaar slaat, wordt bij een klavecimbel de snaar getokkeld door middel van een pennetje. Dit geeft het een uniek geluid.

Om deze reden is het moeilijk om de originele versie van Leonard Cohen op de piano te leren. Bovendien bepaalt de klavecimbel niet de melodie in de originele versie. Dat is een koor dat met Cohen meezingt. Natuurlijk is Hallelujah nu zo vaak gecoverd, dat er veel pianoversies bestaan. 

Beluister op YouTube

Jeff Buckley - Hallelujah


In plaats van de piano, staat de gitaar centraal in de versie van Jeff Buckley.

In het begin van zijn carrière begon Jeff Buckley Cohens Hallelujah te spelen. Zijn unieke muzikale talent maakte van het ondergewaardeerde meesterwerk een soort legende. Opnamen van zijn vroege liveoptredens onthullen een behandeling van het nummer die onmiskenbaar zowel angstaanjagend als mooi is. 

Hij zou het uiteindelijk opnemen op zijn debuutalbum, Grace. Helaas zou Buckley vlak voor de release van zijn tweede album overlijden – een einde makend aan een carrière die nog maar net was begonnen. Buckley is postuum erkend als een muzikaal genie en zijn cover van Cohens Hallelujah werd al snel als een klassieker beschouwd. In 2004 noemde Rolling Stone de cover van Buckley een van de beste nummers ooit opgenomen.

Beluister op YouTube

Shrek - Hallelujah


Er is een scène in Shrek uit 2001 waarbij een cover van Shrek wordt gespeeld. Het is een aangrijpend moment in een verder rauwe grappige film, en de muzikale regisseurs van Shrek hadden droevig nummer na droevig nummer uitgeprobeerd voordat ze 'Hallelujah' tegenkwamen.

De twee muzikale regisseurs probeerden de Leonard Cohen-versie en de Jeff Buckley-versie over de scène, maar kozen uiteindelijk voor een vertolking door de Welshe zanger John Cale. “Het nummer kwam op een moment van emotionele ironie, iets wat een feest is en tegelijkertijd zo droevig”, zegt regisseur Andrew Adamson.

De producers waren er tot zijn verbazing dol op: “Ik had verwacht dat de studio me zou pushen om een popnummer te kiezen, wat ze vaak doen, maar dit nummer overtrof echt de verwachtingen.”

Het wordt nog ingewikkelder. Door problemen met het copyright bevatte de soundtrack van Shrek niet de John Cale versie, maar een eenvoudige versie met pianobegeleiding van de Canadese muzikant Rufus Wainwright, gemodelleerd naar Cale's cover. Veel kinderen hebben daardoor Hallelujah leren kennen als een typisch piano nummer. 

Beluister op YouTube

Meer versies van Hallelujah


In 1995 heeft U2 leadzanger Bono een cover van Hallelujah gemaakt. Deze was echter niet op de piano. Bono schakelde namelijk de hulp in van een Schotse remixer genaamd Howie B. om een dreunende triphop beat te produceren. 

Als je niet wist van het bestaan van deze cover, is dat niet raar. Het was een absolute flop. Ook Bono geeft toe dat het concept geen goed idee was. “Ik moet me tegenover de wereld verontschuldigen”, zei hij later in een interview. 

In de jaren na Shrek werd Hallelujah enorm populair om te gebruiken op televisie en in films. De vertolking van Imogen Heap, opgenomen voor de derde seizoensfinale van The O.C. in 2006, is hier een goed voorbeeld van. Dit is misschien wel de meest minimalistische cover van Hallelujah. Niet alleen zit er geen piano in, maar er is eigenlijk vrijwel helemaal geen instrumentatie. 

Zangeres Regina Spektor was een van de eerste spraakmakende artiesten die Hallelujah gebruikte voor een religieuze setting. In 2005 voerde de 25-jarige Spektor een eenvoudige vertolking uit met piano en cello tijdens een concert voor het Joods Erfgoedfestival. “Cohen schrijft veel met bijbelse symboliek in de voorhoede van zijn geest”, gaf ze aan bij het concert.

Andere artiesten die een cover hebben opgenomen van Hallelujah zijn Justin Timberlake, k.d. Lang en Alexandra Burke. 

"Een soort Netflix voor piano & keyboard"

Leer 160+ bekende liedjes, in je eigen tempo en véél voordeliger dan pianoles.

5-sterren

Uitstekend beoordeeld op Trustpilot.