• Homepage
 • |
 • Gratis pianoles: onze tips om gratis pianolessen te vinden!

Gratis pianoles: onze tips om gratis pianolessen te vinden!


Geschreven door pianodocent Ruben Weverling 

Als je piano wilt leren spelen, kun je uit de nodige trainingen en cursussen kiezen. Zie je het alleen niet zitten om hier geld aan uit te geven? Het is gelukkig ook mogelijk om voor gratis pianolessen te kiezen. Door gratis pianoles te volgen, doe je volledig gratis de basisprincipes van pianospelen op.

In dit artikel vertel ik je graag alles over het volgen van gratis pianolessen. Ik bespreek onder meer wat redenen zijn om juist voor een gratis pianoles te kiezen. Ook bespreek ik welke manieren er zijn om gratis pianoles te volgen.

Waarom gratis pianoles?


Het is om meerdere redenen ‘logisch’ om voor gratis pianoles te kiezen:

 • Door gratis pianolessen te volgen, bespaar je veel geld. Als je bijvoorbeeld bij een muziekschool pianolessen volgt, ben je hier een klein fortuin aan kwijt. Dit geldt ook voor het volgen van betaalde online cursussen of trainingen.
 • Je kunt de gratis pianolessen makkelijk online volgen. De pianolessen die gratis te volgen zijn, zijn allemaal online te volgen. Het enige dat je hiervoor nodig hebt, is je pc/laptop en voldoende tijd. Want ja, het volgen van alle gratis pianolessen kost wel enige tijd. Dit komt onder meer doordat je op dit moment uit heel veel gratis pianolessen kunt kiezen.
 • Laagdrempelig om te proberen. Een ander voordeel is dat je gratis pianolessen laagdrempelig uit kunt proberen. Het kost je zowel geen tijd als moeite als geld om deze lessen uit te proberen. Weet je bijvoorbeeld niet of piano spelen wel iets voor jou is? Door gratis pianolessen te volgen, is dat iets wat je prima voor jezelf kunt bepalen.

Een bijkomend voordeel is dat je uit meerdere soorten online pianolessen gratis kunt kiezen. Let wel even goed op: gratis pianoles voor beginners wordt voldoende aangeboden, maar dit geldt niet voor pianoles voor gevorderde pianisten. Als je al enige ervaring met piano spelen hebt, heb je eigenlijk niks aan het volgen van gratis pianolessen.

Wil je kind graag piano leren spelen? Dan is een gratis pianoles voor kinderen interessant. Ook voor kinderen is het daarom aan te raden om een pianoles online gratis te volgen. Je kind is hierdoor ook in staat om te bepalen of dit is wat hij/zij wil doen.

Manieren om gratis pianoles te vinden


Spreekt het volgen van gratis pianolessen je nu al aan? Dan kan ik het nog mooier voor je maken: je hebt op dit moment de keuze uit meerdere manieren om gratis pianoles te volgen. De beste manieren bespreek ik graag hieronder nader.

Ten eerste is het met online tutorials en video’s mogelijk om piano te leren spelen. Slinger YouTube maar eens aan en bekijk de vele video’s. Het volgen van deze video’s is volledig gratis, terwijl je hier wel alle basiskennis mee op kunt doen. Daarbij is het ook een groot voordeel dat je alles in beeld ziet. Dit is een stuk beter/makkelijker te volgen dan droge lesstof in de vorm van tekst.

Ten tweede kun je met gratis apps en software aan de slag gaan. Voor deze apps en software geldt eigenlijk het zelfde als voor de online tutorials: dit biedt ongekend veel mogelijkheden. Dit komt onder meer doordat je uit meerdere softwaresystemen en apps kunt kiezen. Ook komt dit doordat de apps en softwaresystemen allemaal op hun eigen manier uniek zijn. Je hebt hierdoor voldoende om uit te kiezen.

Ten derde kun je in gemeenschappelijke ruimtes en bibliotheken gratis pianolessen vinden. Het gaat hierbij niet om lessen in de vorm van video’s, maar om lessen in de vorm van pianoboeken. Het is aan jou om te bepalen of dit je voorkeur geniet. Mijn voorkeur gaat uit naar pianolessen in de vorm van video’s. Dankzij de video’s ben je beter in staat om alle basisprincipes te leren.

Tot slot kun je ook nog in groepen oefenen. Eén van de mogelijkheden die je hiervoor hebt, is om gebruik te maken van online fora. Er zijn meerdere fora waarop heel veel informatie over piano spelen te vinden is. Met deze fora kun je dus ook op een vrij simpele manier alle mogelijke kennis opdoen.

Welke van deze manieren spreekt jou het meeste aan? Het belangrijkste is dat je de nodige tijd uittrekt voor het volgen van de pianolessen. Ook is het belangrijk dat je goed naar je huidige niveau kijkt. Heb je op dit moment nog geen ervaring met piano spelen? Dan is het zeer zeker om gratis pianolessen te volgen. Heb je wel al ervaring? Dan heb je eigenlijk niet al te veel aan de gratis pianolessen.

Tips voor het volgen van gratis pianoles


Heb je interesse om gratis pianoles te volgen? Daar geef ik je groot gelijk in. Je kunt op meerdere manieren de pianolessen volgen en je kunt hier snel de nodige kennis mee opdoen.

Daarvoor raad ik je wel aan om de volgende tips op te volgen:

 • Stel realistische doelen opVoordat je met de pianolessen start, is het advies om realistische doelen op te stellen. De doelen moeten niet alleen realistisch zijn, maar moeten ook ambitieus zijn. Dit zorgt er nog sneller voor dat je je gewenste doelen gaat behalen.
 • Blijf gefocust. Als je online gratis pianolessen volgt, heb je weinig stokken achter de deur. Jij bent degene die gemotiveerd en gefocust moet blijven. Als het je aan motivatie ontbreekt, kan het lastig zijn om alle gratis pianolessen te doorlopen.
 • Maak gebruik van meerdere bronnen. Ook raad ik je aan om gebruik van meerdere bronnen te maken. Richt je bijvoorbeeld niet op één YouTube kanaal, maar probeer van meerdere kanalen gebruik te maken. Ook is het aan te raden om bijvoorbeeld YouTube met boeken of apps te combineren. Des te meer bronnen je gebruikt, des te meer informatie je voorgeschoteld krijgt.
 • Oefen regelmatig. Wil je het pianospel steeds beter onder de knie krijgen? Dan kun je niks anders doen dan regelmatig oefenen. Door regelmatig te oefenen, ben je in staat om je skills beetje bij beetje te verbeteren. Dit stelt je ook in staat om de juiste fundering voor jezelf te leggen.
 • Blijf leren. Het is sowieso aan te raden om continu te blijven leren. Houd in je agenda bijvoorbeeld elke avond een uurtje vrij voor het piano spelen. Als je hier voldoende tijd voor vrijmaakt, ben je in staat om te blijven leren.
 • Vraag feedback. Ga je met gratis online pianolessen aan de slag? Dan ben je veelal op jezelf aangewezen. Het is echter belangrijk dat je regelmatig om feedback vraagt. Dit kun je bijvoorbeeld aan een vriend(in) doen, maar ook aan een online pianodocent.

Conclusie


Gratis pianolessen volgen is absoluut interessant. Je bent hierdoor in staat om op een laagdrempelige manier kennis te maken met de wondere wereld van piano spelen. Doordat de lessen volledig gratis zijn, leer je volledig gratis de basisprincipes van piano spelen.

Het is – wat mij betreft – sowieso aan te raden om met piano spelen aan de slag te gaan. Het is uitermate leuk om op een piano te spelen, terwijl het ook uitermate uitdagend is. Je daagt jezelf continu uit en je kunt jezelf na verloop van tijd ook verrassen. Als je het pianospel steeds beter onder de knie krijgt, levert dit je ook nog een voldaan gevoel op.

Kortom: voldoende redenen om eens met pianolessen aan de slag te gaan. Door bewust voor een gratis online pianoles te kiezen, geniet je van alle hierboven besproken voordelen. Ik wens je alvast veel plezier met het volgen van de gratis pianolessen online.

"Een soort Netflix voor piano & keyboard"

Leer 160+ bekende liedjes, in je eigen tempo en véél voordeliger dan pianoles.

5-sterren

Uitstekend beoordeeld op Trustpilot.