• Homepage
  • |
  • Für Elise van Ludwig van Beethoven leren spelen op de piano?

Für Elise van Ludwig van Beethoven leren spelen op de piano?


Geschreven door pianodocent Ruben Weverling 

Wil je Für Elise leren spelen op de piano of ben je alleen op zoek naar de bladmuziek?

Hier vind je duidelijke uitleg van Für Elise voor piano & keyboard + een beetje achtergrond bij dit bijzondere stuk gecomponeerd door Ludwig van Beethoven.

Für Elise leren op de piano?


Als beginnend pianist is Für Elise een geweldig liedje.

Het liedje is namelijk goed te oefenen en wordt ook door veel mensen herkend. Als je je eigen pianoshow geeft, is het dus leuk om óók dit muziekstuk te spelen.

De Für Elise noten zijn bovendien niet overdreven lastig. Het vraagt wel om de nodige oefening, maar uiteindelijk kun je als beginnende pianist dit klassieke muziekstuk spelen. Naarmate je beter wordt, gaat dit muziekstuk uiteraard alleen maar beter klinken.

Binnen dit muziekstuk is een belangrijke rol weggelegd voor de compositievorm. Ludwig heeft in dit muziekstuk namelijk een kort rondostuk in de A-B-A-C-A vorm verwerkt. Juist door dit korte rondostuk is Für Elise een herkenbaar muziekstuk.

Wil je Für Elise leren spelen op de piano?

In de onderstaande gratis YouTube video van Pianoflix leer je het herkenbare beginstukje. 

Mocht je het hele stuk willen spelen en de bijbehorende bladmuziek willen downloaden om uit te printen, kun je lid worden van Pianoflix

Für Elise bladmuziek


Naast Pianoflix kun je de Für Elise bladmuziek ook vinden op Musescore.

Let wel goed op: door de jaren heen zijn er allerlei arrangementen en versies van gemaakt. Het origineel is uiteraard ook op Musescore te bekijken. Maar, speciaal voor beginnende pianisten zijn er ook vereenvoudigde versies uitgebracht. Deze versies zijn muzikaal minder fraai, maar zijn wel makkelijk(er) te spelen.

Mocht je het interessant vinden, dan volgt er nu nog wat achtergrondinformatie over Beethoven en de mysterieuze Elise voor wie Für Elise gecomponeerd zou zijn.

Wie was Ludwig van Beethoven?


Ludwig van Beethoven is zonder twijfel één van de bekendste componisten ooit. Samen met onder meer Mozart en Haydn heeft hij de (klassieke) muziekwereld richting weggegeven.

In 1770 zag Ludwig van Beethoven in Bonn het levenslicht. Zijn grootvader kwam van origine uit Mechelen, waardoor zijn enigszins Nederlands klinkende naam direct verklaard is.

Al op jonge leeftijd kwam het muzikale talent van Ludwig bovendrijven. Toen hij elf was, wist hij bijvoorbeeld al een muziekstuk van Bach volledig na te spelen. 

Een groot deel hiervan deed hij ook nog eens uit het hoofd.

In de jaren daarna is Ludwig van Beethoven in leer geweest bij verschillende meesters. Zo zou Ludwig in 1787 naar Wenen afreizen om lessen bij Mozart te volgen. Tot op de dag van vandaag is echter niet bekend of dit daadwerkelijk gelukt is...

Gaandeweg wist hij zijn eigen stijl te ontwikkelen. Een stijl die een romantische kant had en op veel mensen indruk maakte. Niet alleen toe hij nog in leven was, maar ook nu nog. 

Uiteindelijk heeft hij tot aan zijn dood talloze belangrijkste muziekstukken gecomponeerd en opgenomen. In 1810 heeft hij naar verluidt het muziekstuk Für Elise geschreven.

In 1827 stierf Ludwig van Beethoven op 56-jarige leeftijd. Niet wetende dat zijn muziek nú nog steeds populair zou zijn onder pianisten. En een tikkeltje mysterieus...

Want; voor wie heeft Ludwig dit muziekstuk geschreven?

Wie was Elise, in Für Elise?


Met het muziekstuk Für Elise wist Ludwig van Beethoven hoge ogen te gooien.

Dit had met het muziekstuk zelf te maken, maar ook met de ontdekking hiervan. Van Beethoven heeft dit muziekstuk namelijk niet zelf uitgebracht. De Duitse musicoloog Ludwig Nohl kwam in 1865 tijdens een doorzoeking een manuscript tegen.

Boven dit manuscript stond de tekst “Für Elise am 27 April zur Erinnerung von L. v. Bthvn”.

 Ludwig Nohl wist direct hoe laat het was: hij had een unieke ontdekking gedaan! Althans; dat beweerde hij zelf. Later beweerde hij namelijk ook dat hij het manuscript kwijtgeraakt was. Of dit manuscript ooit bestaan heeft, is dan ook niet onduidelijk.

Wat ook onduidelijk is, is wie Elise nou precies is.

Er zijn door de jaren heen drie verschillende theorieën ontstaan:

Elisabeth Röckel: dit was een populaire Duitse operazangeres. In 2010 kwam plots een verhaal op de proppen dat Ludwig verliefd op haar was geweest.

Elise Barensfeld: in 2012 suggereerde een musicologe uit Canada het Elise mogelijk Elise Barensfeld zou zijn. Er zijn meerdere aanwijzingen dat het wonderkind Elise Barensfeld en Ludwig van Beethoven elkaar (goed) kenden.

Therese Malfatti: eerst werd gedacht dat het manuscript Elise over Therese Malfatti ging. In haar persoonlijke bezittingen werd namelijk het manuscript aangetroffen. Ook hierbij doet het gerucht de ronde dat Ludwig verliefd op haar was.

Overigens is Für Elise niet de officiële naam van dit muziekstuk.

De officiële naam is namelijk Bagatelle nr. 25 in a-klein, WoO 59. Het woordje ‘Bagatelle’ betekent kleinigheidje; dit muziekstuk is dan ook erg kort voor een klassieke compositie.

Máár wel op een unieke manier karakteristiek!

"Een soort Netflix voor piano & keyboard"

Leer 160+ bekende liedjes, in je eigen tempo en véél voordeliger dan pianoles.

5-sterren

Uitstekend beoordeeld op Trustpilot.