• Homepage
  • |
  • Comptine d’Un Autre Été & La Valse d’Amélie leren op piano?

Comptine d’Un Autre Été en La Valse d’Amélie van Yann Tiersen leren op piano?


Geschreven door pianodocent Ruben Weverling 

Als we aan Amélie denken, komt de prachtige muziek van de film al snel ter sprake.

De Franse componist en pianist Yann Tiersen is wereldberoemd geworden door zijn soundtrack. En niet voor niets; de nummers die hij heeft geschreven voor Amélie roepen zowel melancholie als vreugde op. Een bijzondere mix die je niet vaak tegenkomt.

Vooral de nummers ‘Comptine d’Un Autre Été’ en ‘La Valse d’Amélie’ zijn favoriet onder pianisten. 

Soundtrack Amélie op de piano


Als je de charmante Franse film "Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain" nog niet hebt gezien, dan heb je wat gemist en is het een aanrader! De film verkent de fijne kneepjes van de Franse cultuur, die verder tot leven wordt gebracht door de kenmerkende soundtrack.

Amélie heeft ontzettend veel karakter. De muziek is een essentieel ingrediënt voor de sfeer van de film. Sommige zijn bestaande nummers van albums, andere zijn voor de film gecomponeerd. 

In de film maken we kennis met La Valse d'Amélie, met zijn typisch mediterrane instrumentatie.

Ook Comptine d'Un Autre Été: l'Apres Midi maakt zijn debuut, gespeeld op de piano met eenvoudige begeleidingspatronen in een zwaarmoedige minimalistische stijl.

De soundtrack verkocht meer dan 200.000 exemplaren in Frankrijk en werd platina in de VS en Duitsland. Tiersens muziek hielp om van de film een hit te maken. De muziek van Amélie is vaak melancholisch en reflectief, maar op de piano krijg je de geweldige kans om je eigen draai te geven aan het tempo en de sfeer. Dat maakt zowel La Valse d’Amélie als Comptine d’Un Autre Été mooi toevoegingen aan je repertoire.

Comptine d’Un Autre Été spelen op de piano


Comptine d'un autre été van Yann Tiersen blijft pianisten fascineren met zijn aanstekelijke ritme (zoals de meeste composities van Tiersen, het is een wals gecomponeerd in 3 tellen) en zijn geruststellende melodie. Het is momenteel gerangschikt als het op één na meest gespeelde nummer op de piano na Ludwig van Beethovens Für Elise

Comptine d’Un Autre Été klinkt je misschien al bekend in de oren. Het muzikale motief van zes noten blijft namelijk nog uren in je hoofd hangen nadat je de film hebt gezien. Het beste is dat je nooit hoeft te stoppen met genieten van de sierlijke contouren van dit deuntje. Leer hoe je de nummers van Amélie op piano kunt spelen om haar eigenzinnige omgeving permanent in je huis te integreren.

Dit nummer wordt meerdere keren gebruikt in de film, vooral wanneer Amélie haar spontane nieuwsgierigheid gebruikt om anderen te helpen, mensen samen te brengen of anderen een gevoel van verwondering te laten vinden in het alledaagse. Het weet een kinderlijke vervoering op te roepen door middel van een langzame, sombere pianomelodie

Dit is een prachtig stuk in E mineur, wat betekent dat je je maar over één fis hoeft te bekommeren. Hoera! En hoewel het thema misschien ingewikkeld klinkt, is het slechts een handvol akkoorden en rechterhand patronen. 

In onderstaande YouTube video leer je een leuk en herkenbaar stukje uit Comptine d'un Autre Été. 

Mocht je het hele stuk willen spelen en de bijbehorende bladmuziek willen downloaden, kun je lid worden van Pianoflix. Binnen ons aanbod vind je de volledige les van Comptine d'un Autre Été. 

We laten je stap voor stap zien hoe je Comptine d’Un Autre Été speelt op de piano. Pauzeer de video zo vaak als je wilt. Houd ook in gedachten dat het verstandig kan zijn om met de akkoorden te beginnen. Zodra je linkerhand alles onder de knie heeft, kun je beginnen met de melodie. 

La Valse d’Amélie spelen op de piano


"La Valse d'Amélie" betekent ‘de wals van Amélie’.

In de film wordt dit nummer onder andere op de accordeon gespeeld, waardoor het ontzettend levendig en opbeurend is. Tegelijkertijd kan het nummer op de piano erg sentimenteel en ontroerend klinken. Een langzamer tempo kan ook veel veranderen aan de sfeer van de muziek.

Dit maakt La Valse d’Amélie een beladen nummer, wat mooi klinkt op een piano.

La Valse d’Amélie is een geweldig pianostuk, maar het is door het tempo en de spanwijdte van de linkerhand geen makkelijk stuk. Er is zeker enige techniek vereist om dit nummer te spelen en het is (op dit moment) wel één van de lastigste liedjes in ons aanbod (niveau: 🎹🎹🎹).

Wanneer je dit stuk voor het eerst leert, vind je het misschien handig om hardop te tellen. De schuivende handposities in het midden van de zinnen kunnen afzonderlijk worden geoefend.

Zo kun je werken aan een soepele overgang. 

Zorg ervoor dat je de tweeklanken (twee samen gespeelde noten) precies op hetzelfde moment speelt. Dan klinken de noten mooi evenwichtig. De rechterhand kan iets stiller en luchtiger worden gespeeld op sommige momenten. In dat geval laat je de linkerhand de hoofdrol spelen op momenten waarop je denkt dat dit passend is.

In onderstaande YouTube video leer je een leuk en herkenbaar stukje uit La Valse d'Amélie. 

Mocht je het hele stuk willen spelen en de bijbehorende bladmuziek willen downloaden, kun je lid worden van Pianoflix. Binnen ons aanbod vind je de volledige les van La Valse d'Amélie. 

Over de componist en pianist Yann Tiersen


Yann Tiersen is een Franse componist, songwriter en multi-instrumentalist.

Hoewel hij voor het eerst buiten Frankrijk populair werd vanwege zijn bekroonde score voor Amélie van Jean-Pierre Jeunet uit 2001, was hij al jaren actief in de muziekwereld voordat het succes van de film hem internationale bekendheid opleverde. 

Yann Tiersen, geboren op 23 juni 1970 in Brest in Bretagne, groeide op in Rennes en maakte naam als een van de beste leerlingen van zijn plaatselijke conservatorium. Hij studeerde viool en piano van zes tot veertien jaar en volgde uiteindelijk een opleiding tot dirigent. 

Tiersen kwam echter in opstand tegen zijn klassieke opleiding en speelde tijdens zijn latere tienerjaren gitaar bij verschillende lokale postpunk bands. Inspiratie vond hij destijds onder meer in Joy Division en de Stooges. 

Als professionele muzikant combineerde Yann Tiersen zijn klassieke training met traditionele Franse en Bretonse muziek, pop, rock en elektronische muziek. Op zijn vroegere albums gaf hij graag de voorkeur aan de volkse klanken van een speelgoedpiano, klavecimbel en de accordeon.

Na het uitbrengen van enkele albums werd Tiersen gecontacteerd door Jean-Pierre Jeunet, die wilde dat hij zijn aankomende film, Amélie, zou scoren. Jeunet had tijdens het rijden de muziek van Tiersen gehoord en was er zo door gegrepen dat hij alle albums van Tiersen kocht. 

Op zijn Amélie soundtrack, die in 2001 verscheen, stonden werken van zijn vorige albums en nieuwe composities die hij in slechts twee weken schreef. Het succes van de film vloeide voort uit de muziek van Tiersen: Amélie stond bovenaan de Franse Albums Chart en ook in verschillende andere landen scoorde de soundtrack hoog. Tiersen won de César Award voor Beste Muziek Geschreven voor een Film, evenals de World Soundtrack Award voor Beste Originele Score van het Jaar.

Tiersen is nog steeds actief als muzikant. Wel heeft hij aangegeven moe te zijn geworden van de nummers die hij voor Amélie heeft geschreven. Wij natuurlijk nog lang niet!

"Een soort Netflix voor piano & keyboard"

Leer 160+ bekende liedjes, in je eigen tempo en véél voordeliger dan pianoles.

5-sterren

Uitstekend beoordeeld op Trustpilot.