• Homepage
  • |
  • Coldplay spelen op piano of keyboard – dit is onze top 3!

Coldplay spelen op piano of keyboard - dit is onze top 3!


Geschreven door pianodocent Ruben Weverling

Als je net begonnen bent met pianospelen, is Coldplay een echte aanrader.

Deze nummers barsten van de bijzondere akkoorden en melodieën die naast prachtig in klank, ook nog eens erg leerzaam zijn op de piano. Daarnaast zijn het ook nog eens echte publieksfavorieten. Je huisgenoten zullen je dus dankbaar zijn voor het leren van een paar Coldplay piano liedjes.

Er zijn 3 nummers die er echt uitspringen als we het over Coldplay hebben. Deze liederen zijn ideaal voor mensen die graag piano willen leren spelen, en niet bang zijn voor een uitdaging!

Onze top 3 piano liedjes van Coldplay


1. The Scientist


Het is moeilijk te geloven dat The Scientist van Coldplay alweer 20 jaar oud is.

Ondertussen kunnen we wel zeggen dat het tijdloos is. Het is namelijk nog steeds een van de populairste nummers van de band. Het nummer gaat over een man (‘the scientist’) die zo druk is met zijn werk dat hij zijn geliefde verwaarloost. Zodra hij zich realiseert wat hij verloren heeft, wil hij ‘terug naar het begin’. Een tijdloos nummer met een tijdloze boodschap dus.

The Scientist is een geweldig nummer om te leren als beginnende pianist. Zodra je de intro onder de knie hebt, is het moeilijkste namelijk al achter de rug. De rest van het lied is gebouwd op variaties van deze melodie. Het heeft 4 belangrijke piano akkoorden die zich steeds herhalen in hetzelfde ritme. Hierdoor krijg je de kans om meer nadruk te leggen op de dynamiek van het nummer, en minder op de technische aspecten. Begin bijvoorbeeld rustig, maar eindig met kracht.

Voor de gevorderde pianist is The Scientist echter nog steeds een leerzaam nummer. Het leent zich bijvoorbeeld perfect uit om akkoord-omkeringen (of inversies) mee te oefenen. Ook als je wilt werken aan het tegelijkertijd zingen en spelen, is The Scientist een aanrader. 

In onze onderstaande YouTube video leer je een leuk en herkenbaar stukje uit The Scientist. Mocht je het hele stuk willen spelen en de bijbehorende bladmuziek willen downloaden, kun je lid worden van Pianoflix waar je de volledige les van Coldplay - The Scientist vindt.

2. Clocks


Wist je dat het pianospel van Clocks in slechts 15 minuten is geschreven?

Toch maakt het direct een flinke impact, en blijft het lang in je hoofd hangen. Met dit nummer in je repertoire zul je dus zeker indruk maken op je publiek. Het is een geweldig nummer om je akkoorden mee te oefenen en aan je tempo te werken.

Zoals veel van Coldplays nummers, gaat Clocks over de liefde. De tekst gaat over een prachtige maar moeizame relatie. De tijd die samen gedeeld wordt slipt ondertussen weg. Met ‘Clocks’ wordt dus verwezen naar de klok die niet teruggedraaid kan worden. Het snelle tempo van de piano geeft je ook het gevoel dat er niet genoeg tijd is, en dat je je moet haasten.

Dit lied is een echte aanrader voor zowel beginnende als gevorderde pianisten. Het is heerlijk om Clocks hardop aan te zetten en op de piano of keyboard mee te spelen. Zodra je het onder de knie hebt, is het bovendien leuk om je eigen variatie te maken op de akkoorden. 

In onze onderstaande YouTube video leer je een leuk en herkenbaar stukje uit Clocks. Mocht je het hele stuk willen spelen en de bijbehorende bladmuziek willen downloaden, kun je lid worden van Pianoflix waar je de volledige les van Coldplay - Clocks vindt.

3. Fix You


Fix You is een echte tranentrekker, en is een prachtig nummer om te spelen op de piano.

Chris Martin, de zanger van Coldplay, heeft zelfs gezegd dat Fix You het belangrijkste nummer was dat de band ooit heeft geschreven. We begrijpen wel waarom. Dit nummer heeft een grote indruk kunnen maken op vele mensen. De prachtige melodie, de diepe teksten en de muzikale climax op het einde maken het nu al een klassieker.

Het orgelspel van Fix You geeft het nummer een uniek en weemoedig geluid. Vervolgens wordt de piano gebruikt voor heldere tonen, waardoor er een gevoel van hoop losbarst. Leer je pianospelen op een keyboard? Probeer dan te spelen met een orgel effect! Dit zal het meteen meer aan Coldplay doen denken. Ook op de piano is de sfeer van het nummer echter goed vast te leggen.

Fix You is een rustige piano ballad met een krachtig einde. Dit verschil in tempo en melodie is een geweldige manier om je flexibiliteit op de piano te verbeteren. Als je zowel de linker- als rechterhand onder de knie hebt, kun je meer nadruk proberen te leggen op de emotie van het nummer. Begin bijvoorbeeld zacht, en eindig met meer intensiteit. Zo bouw je een spanning op. 

Van Fix You hebben we (nog) geen gratis filmpje op YouTube staan. We hebben wel een volledige les van Coldplay - Fix You voor leden van Pianoflix. Die klinkt zo:

Speelt Chris Martin de piano?


Chris Martin, de zanger van Coldplay, is een zeer getalenteerde pianist.

Veel van de liederen van de band zijn door hem geschreven. Hij heeft gezegd dat hij altijd een piano nodig heeft om een lied te kunnen schrijven. Chris is als zanger namelijk niet toonvast. Hij heeft een referentie nodig van de piano om een noot te kunnen zingen. Dit heeft te maken met het feit dat hij op jonge leeftijd gehoorschade heeft opgelopen. Sindsdien draagt hij altijd oordopjes om zijn gehoor te beschermen tijdens concerten.

Chris Martin is geboren in 1977 in Exeter, Engeland. Al op de middelbare school was hij erg muzikaal. Toen hij ging studeren in Londen, richtte hij de band Starfish op. Veel van de leden van die band zitten tot de dag van vandaag nog in Coldplay.

In 2000 bracht Coldplay zijn eerste nummer uit: Yellow. Dit was meteen een enorme hit, waardoor de band in één klap wereldberoemd werd. In totaal heeft de band 9 albums uitgebracht, elk een commercieel succes. In 2021 hebben ze officieel meer dan 100.000 albums verkocht. Dit maakt ze de grootste band van de 21e eeuw!

Leuk feitje: Chris duikt graag onverwachts op in een pub om de gasten te trakteren op een paar nummers op de piano!

"Een soort Netflix voor piano & keyboard"

Leer 160+ bekende liedjes, in je eigen tempo en véél voordeliger dan pianoles.

5-sterren

Uitstekend beoordeeld op Trustpilot.