• Homepage
  • |
  • Billy Joel – Piano Man leren spelen op piano of keyboard?

Billy Joel - Piano Man leren spelen op piano of keyboard?


Geschreven door pianodocent Ruben Weverling 

Piano Man – wie kent het niet?

Deze klassieker van Billy Joel kwam uit in 1973. Het pianospel en het geluid van de begeleidende mondharmonica herken je meteen. Het is een meesterwerk, en gaat over mensen die proberen om te gaan met eenzaamheid, wanhoop en gemiste kansen. Toch zijn ze erin geslaagd om op eigen kracht te overleven. Het nummer is heerlijk om bij mee te zingen.

Ook op piano of keyboard kun je een prachtige versie van Piano Man spelen. 

Leer Piano Man spelen op de piano


Piano Man zul je misschien niet binnen een dag onder de knie hebben. Dat zou het ook geen uitdaging maken. Toch kun je als beginnende of competente pianist dit geweldige nummer aan je repertoire toevoegen zonder al te gefrustreerd te hoeven raken.

Het unieke aan Piano Man is namelijk dat je bijna geen zwarte pianotoetsen hoeft te gebruiken.

Dit maakt het positioneren van je handen een stuk makkelijker.

Zodra je het pianostuk niet meer zo lastig vindt, kun je proberen mee te gaan zingen. Hierdoor kun je jezelf testen, omdat je je aandacht nu moet verdelen. Het is een kunst om tegelijkertijd piano te spelen en te zingen, dus wees niet te streng op jezelf.

Als het nog even te lastig is, kun je het zingen uitstellen.

Onze video-tutorial leert je stap voor stap hoe je Piano Man op de piano kunt leren spelen. Volg de video, en spoel stukjes terug waar je meer op wilt oefenen. Dit is gegarandeerd de beste manier om het nummer zo makkelijk mogelijk te leren spelen.

In onderstaande YouTube video leer je een leuk en herkenbaar stukje uit Piano Man. 

Mocht je het hele stuk willen spelen en de bijbehorende bladmuziek willen downloaden, kun je lid worden van Pianoflix. Binnen ons aanbod vind je de volledige les van Billy Joel - Piano Man. 

Paul de Leeuw en Piano Man


Veel Nederlanders zullen Piano Man ook kennen door de cover van Paul de Leeuw

Hij heeft het nummer zijn eigen gemaakt door het naar het Nederlands te vertalen. Hierin zingt hij over de invloed die de corona-pandemie op de samenleving heeft gehad, en hoe we het missen om samen muziek te luisteren.

De versie van Paul de Leeuw heet De Pianist.

Het wordt, net als in het origineel, begeleid door een piano. Als je goed luistert, hoor je echter wel verschillen in het pianospel. De versie van Paul de Leeuw heeft bovendien een piano solo.

Speelt Billy Joel piano?


Billy Joel is een zeer getalenteerde pianist. Hij is geboren in een muzikale familie. Zijn vader was namelijk een klassieke piano-speler. Billy’s ouders komen oorspronkelijk uit Duitsland, maar zijn in de jaren 40 gevlucht voor de nazi’s. In 1949 werd Billy geboren in New York.

Omdat de piano een belangrijk onderdeel was in de familie, drong zijn moeder Billy aan om op jonge leeftijd lessen te nemen. Met tegenzin begon hij hierdoor op zijn vierde al met pianospelen.

Dit bleek een succes! 

Nadat zijn vader terug was gegaan naar Duitsland in de jaren 60, begon Billy piano te spelen in bars om zijn moeder en zussen financieel te kunnen ondersteunen. Hierdoor heeft hij zijn middelbare school niet af kunnen maken.

Na het zien van een optreden van The Beatles, besloot Billy dat hij een carrière in muziek wilde. In 1970 bracht hij zijn eerste album uit, maar dit was geen succes. Maar weinig exemplaren werden verkocht. Toch kon hij hiermee de interesse wekken van de grote platenbazen.

Billy tekende bij een platenmaatschappij in Los Angeles, en bracht in 1973 het album Piano Man uit. Dit was zijn grote doorbraak.

Waar gaat Piano Man over?


Het wereldberoemde nummer Piano Man van Billy Joel is autobiografisch.

Het gaat over Billy’s eigen ervaring als een pianospeler in een bar in Los Angeles. Dit werk heeft hij tussen 1972 en 1973 zes maanden gedaan om de rekeningen te kunnen betalen. Hij was destijds al een bekende artiest, maar omdat hij problemen kreeg met zijn platenmaatschappij, was hij tijdelijk werkloos. Omdat hij liever niet herkend wilde worden in de bar, gebruikte hij de naam Bill Martin.

In de songtekst hoor je terug hoe klanten van de bar interactie hadden met Billy. Dit was vaak na een paar glaasjes, waardoor de klanten weemoedig werden van het geluid van Billy’s piano. Ook maakte hij observaties over de mensen die hij in de bar zou zien.

Gek genoeg snapt Billy Joel zelf niet zo goed waarom Piano Man zo’n grote hit is geworden. Hij schaamde zich er zelfs voor, omdat volgens hem de melodie repetitief en oninteressant is. Ondertussen heeft hij het nummer echter helemaal omarmd.

Hij is er trots op dat hij iets heeft kunnen schrijven wat zo’n grote betekenis heeft gekregen voor mensen. Ook vindt hij het juist leuk dat het vaak te horen is in karaokebars!

"Een soort Netflix voor piano & keyboard"

Leer 160+ bekende liedjes, in je eigen tempo en véél voordeliger dan pianoles.

5-sterren

Uitstekend beoordeeld op Trustpilot.