• Homepage
  • |
  • Beste piano boek? 5 piano boeken voor beginners vergeleken

Beste piano boek? 5 piano boeken voor beginners vergeleken


Geschreven door pianodocent Ruben Weverling 

Als beginnend pianist kan het geen kwaad om een piano boek te gebruiken. Met een piano boek voor beginners doe je alle basiskennis op de juiste manier op. Je legt hiermee als het ware de fundering voor de komende jaren, waarin je je piano kwaliteiten naar een alsmaar hoger niveau brengt.

Maar, wat zijn nou geschikte piano lesboeken? Voor het schrijven van dit artikel ben ik op zoek gegaan naar de beste piano boeken van dit moment. Hierbij heb ik gekeken naar piano studiemateriaal, maar ook naar bepaalde piano methodes die in bepaalde piano boeken beschreven worden. Al met al ben ik in staat geweest om een top 5 van beste piano boeken voor je samen te stellen!

Wat zijn belangrijke dingen om op te letten bij het kiezen van een piano boek?


Heb je de wens om met een piano boek aan de slag te gaan? Voordat je het beste piano boek kunt kopen, moet je heel goed over je wensen nadenken. Hierbij raad ik je aan om goed over onderstaande vragen na te denken:

  • Wat is op dit moment je niveau qua piano spelen? Ben je nog een rasechte beginner? Of heb je al de nodige ervaring en skills opgedaan? Indien je al meer ervaring hebt, is het uiteraard niet verstandig om voor een piano boek voor beginners te kiezen.
  • Wat wil je precies leren? Je moet uiteraard ook bepalen wat je precies wilt leren. Wil je bijvoorbeeld met serieuze pianoliteratuur aan de slag gaan? Of wil je juist de belangrijkste basis piano methodes leren? Elk piano boek heeft een andere inhoud, waardoor je heel goed op voorhand moet bepalen wát je precies wilt leren.
  • Hoeveel geld wil je uitgeven? Tijdens mijn onderzoek heb ik opgemerkt dat de prijsverschillen tussen de verschillende piano boeken vrij groot zijn. Mede daarom raad ik je aan om goed over je budget na te denken. Hierbij raad ik je ook aan om te durven investeren. Juist door net iets meer geld uit te geven, kun je het beste piano boek kopen.

Vergelijking van de 5 piano boeken


Speciaal voor jou heb ik alvast de 5 beste piano boeken uitgezocht. Deze boeken bespreek ik hieronder in het kort, waarbij ik je onder meer aangaf wat je zoal per boek gaat leren. Ook geef ik je per boek aan wat de belangrijkste voor- en nadelen zijn.

Folk Dean - mijn eerste piano lesboek


Dit piano lesboek is naar mijn mening het beste piano boek van dit moment. Dit boek is onwijs duidelijk en neemt je stap voor stap mee in de wondere wereld van piano spelen.

In dit boek vind je maar liefst 110 eenvoudige oefeningen. Deze oefeningen richten zich op zowel de rechter- als de linkerhand, waardoor je serieus met de vingerzetting aan de slag gaat. Ook vind ik het een groot voordeel dat de moeilijkheidsgraad beetje bij beetje opgeschroefd wordt. Met dit boek leer je hierdoor écht iets.

Bijkomend voordeel: dit boek is volledig Nederlandstalig en bevat ook veel voordrachtstukjes en melodieën. Al met al is dit een boek waar je echt iets aan gaat hebben.

John Thompson - pianoleergang 1


Is je kind nu al gek op de piano? En wil hij/zij graag serieus met het spelen op een piano aan de slag? Dan is dit boek van John Thompson de leukste en beste optie voor je. In dit boek krijgt je kind stap voor stap uitgelegd wat hij/zij precies op een piano moet doen.

Het leuke is dat je kind in dit boek kennismaakt met alle basistechnieken. Ook moet je kind alvast met kleine oefeningen aan de slag gaan. Tevens is dit boek van ruimte voor de ouders voorzien; je kunt hier voor je kind dus bepaalde aantekeningen in maken. In deel 1 van dit boek wordt simpelweg de basis van het pianospel behandeld. Jammer genoeg is dit boek wel alleen voor kinderen geschikt.

John Thompson - pianoleergang 2


Heb je het bovenstaande boek al eerder voor je kind gekocht? Dan is het leuk om ook dit deel 2 te kopen. Dit boek is de aanvulling op het hierboven besproken boek, waardoor je kind met dit boek nog meer de diepte in gaat.

In dit boek wordt de methode uit deel 1 verder uitgediept. Je kind doet hierdoor een hoop extra kennis op en beleeft al snel meer plezier in het spelen op de piano. Dit boek is dus wel, net zoals bovenstaand boek, voornamelijk/uitsluitend voor kinderen geschikt.

Alfred's Music - pianomethode 2


Dit is wat mij betreft het beste lesboek op niveau 2. Met dit lesboek kun je als volwassene op een simpele manier kennismaken met alle principes. Het advies hierbij is om eerst deel 1 van dit boek te volgen, maar dat is geen verplichting. Zolang je enige ervaring met piano spelen hebt, biedt dit boek uitkomst.

Met dit boek leer je op een leuke manier de belangrijkste zaken van het pianospelen. De verschillende piano methodes worden op een duidelijke manier uitgelegd. Daarbij vind ik het wel jammer dat dit een vrij oud boek is. De eerste druk van dit boek werd namelijk al in 1994 uitgegeven.

Hal Leonard - pianoboek 1 (voor volwassenen)


Wil je als beginnend pianist serieus met je piano skills aan de slag? Dan is het een prima eerste stap om met dit boek van Hal Leonard aan de slag te gaan. In dit boek ga je op een simpele manier met verschillende piano methodes aan de slag.

Wat mij hierbij erg aanspreekt, is de diversiteit. In dit boek maak je kennis met de muziektheorie, maar ook met een meer technische kant. Daarnaast krijg je bij dit boek nog meerdere CD’s meegeleverd. Op deze CD’s staan begeleidingstracks waarmee je perfect kunt oefenen. Ook hierbij geldt dat dit boek inmiddels ietwat verouderd is.

Wat moet je voor een goed piano boek betalen?


De prijzen van de beste piano boeken lopen behoorlijk uiteen. Zo betaal je voor de hierboven besproken kinder pianoboeken pakweg 10 euro. Voor de andere boeken uit deze top 5 betaal je een bedrag tussen de 15 en 30 euro.

Daarbij raad ik je aan om de prijzen bij verschillende webshops te checken. Mogelijk kun je bij één van de webshops van een interessante aanbieding genieten.

Conclusie


Je hebt op dit moment de keuze uit behoorlijk veel piano boeken voor beginners. Dat is de eerste conclusie die ik kan trekken. De volgende conclusie heeft betrekking op de beste piano boeken van dit moment:

  • Beste piano boek voor beginners: het XYZ Uitgeverij Folk Dean Mijn Eerste Pianoboek lesboek. Dit is wat mij betreft het beste piano boek voor volwassenen. Met dit boek doe je alle basiskennis op, waardoor je de juiste fundering legt. 
  • Beste piano boek voor kinderen: voor kinderen raad ik de dubbele serie van John Thompson aan. Met het eerste deel maakt je kind op een leuke manier kennis met pianospelen in zijn algemeenheid. Het tweede deel gaat al iets meer de diepte in, maar alles is en blijft goed te begrijpen voor je kind.

Voordat je het beste piano boek kunt kopen, moet je jezelf in ieder geval de nodige vragen stellen. Daarbij raad ik je aan om ook even goed onderzoek te doen naar de verschillende piano methodieken en dergelijke. Als je hier alles over wilt weten, zit je op onze website altijd goed. Ik deel niet alleen mijn kennis over de beste piano boeken met je, maar ook mijn kennis over tal van andere piano gerelateerde onderwerpen.

"Een soort Netflix voor piano & keyboard"

Leer 160+ bekende liedjes, in je eigen tempo en véél voordeliger dan pianoles.

5-sterren

Uitstekend beoordeeld op Trustpilot.