• Homepage
  • |
  • De beste piano apps om zelf piano te leren spelen

De beste piano apps om zelf piano te leren spelen


Geschreven door pianodocent Ruben Weverling 

Héél veel mensen willen piano (of keyboard) leren spelen.

Misschien hebben ze het gespeeld als kind, of zijn ze gewoon heel benieuwd naar het leren ervan. Piano leren spelen staat dus vaak bovenaan het lijstje van hobbies die met ooit zou willen doen.

Helaas is er altijd een reden om het toch nog even uit te stellen: werk, kinderen, financiën, etc.

Een piano app biedt tegenwoordig een laagdrempelige mogelijkheid om piano leren. Meet een app kun je zelf bepalen wanneer je tijd hebt voor een les, en hoef je geen dure pianoleraar te betalen.

Piano of keyboard leren spelen via een piano app kan dus een uitkomst bieden. Datzelfde geldt trouwens ook voor online pianoles, wat dezelfde voordelen biedt als pianoles via een app.

Om je tijd te besparen en te helpen bij je keuze, hebben wij op deze pagina de beste piano apps voor je op een rijtje gezet - in willekeurige volgorde. 

Overzicht van de beste piano apps


Skoove


Skoove is een handige piano app die geschikt is voor ieder niveau. Of je nu net begint, of al jaren speelt, Skoove zal je zeker iets bij kunnen brengen. Je kunt de app downloaden op je smartphone, iPad of computer. Vervolgens gebruikt Skoove een microfoon om je vooruitgang vast te leggen.

Skoove is een zeer toegankelijke app voor mensen die nieuw zijn met de piano. Het heeft handige visuele hulpstukken die je een beter idee geven van hoe een lied gespeeld moet worden.

Het laat je bijvoorbeeld niet alleen de gespeelde noten zien, maar ook een daadwerkelijke pianist. Van bovenaf kun je zien hoe de pianist zijn handen beweegt. Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van je motoriek op de piano.

Omdat de pianoles app meeluistert, kan hij je gerichte feedback geven. Hierdoor kun je op basis van feedback leren en kun je eventuele foutjes verbeteren voordat ze een gewoonte worden.

Ook worden leuke en populaire liederen gebruikt om je piano te leren spelen. Er worden specifieke nummers geselecteerd voor bepaalde lessen. Zo zul je voor oefeningen met je rechterhand bijvoorbeeld veel gebruikmaken van melodieuze nummers. Voor de akkoorden met je linkerhand komen weer andere liederen van pas.

JoyTunes


JoyTunes is een piano app die je gemakkelijk op je telefoon gebruikt. Het geeft je alle informatie die je nodig hebt om piano te leren spelen. Ook hier wordt de microfoon van je telefoon gebruikt om je pianospel op te nemen. Zo kom je er precies achter waar je slordigheden kunt verbeteren, en waar je timing goed of slecht is. Dit soort feedback is handig bij het leren van dit instrument.

Bij JoyTunes selecteer je op welk niveau je wilt beginnen. Dit kan zijn ‘beginner’, ‘lessen genomen als kind’ of ‘beter willen leren spelen’. Op die manier verdoe je je tijd niet met te makkelijke lessen, of kun je jezelf uitdagen met een hoger niveau. Omdat je ook binnen de niveaus met verschillende levels speelt, komt er een echt game-element bij kijken. Dit houdt het leren leuk!

De verschillende levels zorgen er echter ook voor dat je langs alle technische aspecten van het pianospelen komt. Dit kan je enorm helpen bij het leerproces. Bij het afmaken van een level kun je zelfs een verrassing verwachten! De liederen die worden gebruikt zijn een mix van klassiek en pop. 

OnlinePianist


OnlinePianist is een piano leren spelen app die geweldig is voor mensen die graag liedjes op de piano willen leren spelen, maar geen interesse hebben in de technische kant van pianolessen. Het is een platform dat talloze liederen als piano tutorials aanbiedt - eigenlijk net zoals Pianoflix.

Omdat er geen echte ‘beginnersles’ wordt gegeven, is OnlinePianist minder geschikt voor beginners.

Het is namelijk handig om al een basis te hebben van pianospelen voordat je aan veel van deze liedjes begint. Voor mensen die een basis hebben, kan het echter een leuke manier zijn om je skills te verbeteren. Bovenal is deze piano app interessant voor mensen die al kunnen spelen en hun repertoire willen uitbreiden door het spelen van leuke en herkenbare liedjes.

De piano app kan worden gebruikt op de smartphone, tablet of de computer. Je krijgt een dashboard te zien waar veel functies op mogelijk zijn. Zo kun je bijvoorbeeld zelf het tempo van een lied bepalen. Ook kun je één voor één de linker- en rechterhand oefenen. Uiteindelijk kun je ze combineren. Met de microfoon laat de app je weten wanneer je een foutje hebt gemaakt.

OnlinePianist heeft een enorme keuze aan liederen, van Mozart tot Beyoncé. Hierdoor zit er voor iedereen wel een nummer tussen die ze op de piano willen kunnen spelen. Ook geeft het je de mogelijkheid om te oefenen met verschillende soort stijlen. Dat is mooi meegenomen!

Piano Academy


Piano Academy leert je piano spelen zoals een leraar dat zou doen. Het is een goed ontwikkelde app die erg handig kan zijn bij het leren van de piano. Alle belangrijke zaken worden besproken, en je begint écht helemaal bij het begin. Het is vooral een goede app voor jonge kinderen.

De Piano Academy app begint met de octaaf van de centrale C. Zodra je die onder de knie hebt, komt er steeds een nieuwe octaaf bij. Voor je het weet kun je zo al snel leuke liedjes spelen. Omdat de app vooral gericht is op kinderen, zal er vooral geoefend worden met klassieke kinderliedjes. Als je het liedje al kent, is het namelijk nog leuker om het op de piano te kunnen spelen!

Je kunt met de microfoon van je telefoon of tablet feedback krijgen over je spel. Ook is het mogelijk om met een keyboard op het scherm van je tablet te spelen. Dit is een leuke optie voor mensen die nog geen piano of keyboard hebben. Of als je erachter wilt komen of pianospelen iets voor jou is!

Yousician


Yousician heeft een grote naam voor zichzelf kunnen bouwen als muziek app. Naast piano, kun je het namelijk ook gebruiken voor gitaar, bas of ukelele. Misschien heb je een van de piano tutorials van Yousician wel eens langs zien komen op YouTube, ze hebben er behoorlijk veel.

Deze app is te gebruiken op de tablet of de smartphone. Door de microfoon of een MIDI-kabel voor keyboards kun je je oefeningen opnemen en laten controleren. Een MIDI-kabel kan net iets betrouwbaarder zijn, omdat een microfoon ook achtergrondgeluiden opneemt. Hierdoor kan je feedback niet helemaal correct zijn.

Ook bij Yousician heb je verschillende niveaus. Dit kan het zelfs uitdagend maken voor de gevorderde pianist. De app zorgt ervoor dat pianolessen leuk blijven, en moedigt je met verschillende tactieken aan om zo lang mogelijk te blijven oefenen. Zo hebben ze bijvoorbeeld een functie die ‘Workout’ heet. Hier richt je je op iets waar je moeite mee hebt - tempo, akkoorden, enzovoort. Hierdoor krijg je de tijd om alles te perfectioneren.

Sommige gebruikers hebben opgemerkt dat Yousician een beetje werkt zoals Guitar Hero. Als je de juiste noten haalt, scoor je punten. Hierdoor is spelen met de app zeer entertainend, en perfect voor de competitieve pianisten onder ons.

Playground Sessions


Playground Sessions is een populaire app dankzij de vele piano grootheden die eraan hebben meegewerkt. Motown-producer Quincy Jones, de man achter de grootste hits van Michael Jackson, is een van de ontwikkelaars van deze piano app. Hij wil hiermee mensen aanmoedigen om de muzikale kant van zichzelf te ontdekken. Lessen binnen de Playground Sessions piano app krijg je van gerenommeerde pianisten als Wi Chen en Phil Anderson.

Net als andere pianoles apps, kun je Playground Sessions makkelijk gebruiken op je smartphone of tablet. Door het gebruik van een microfoon kun je persoonlijke feedback krijgen bij elke les. Het is geschikt van beginner tot expert. Het voordeel van pianolessen krijgen van professionele pianisten, is dat je altijd iets kunt leren!

De meeste lessen worden door YouTube pianist David Sides gegeven. Hij werkt met veel populaire liederen, en loopt door elk nummer heen voordat je het zelf gaat oefenen. Hierdoor weet je wat je kunt verwachten, en waar de moeilijkheden liggen. Andere instructeurs geven je weer inzicht in hun gebied van expertise. Denk bijvoorbeeld aan jazz of klassieke muziek.

Playground Sessions heeft meer dan 1750 nummers, 20+ cursussen in muziektheorie en honderden lessen. Er komen bovendien elke maand nieuwe lessen bij. Hierdoor zal je dus nooit volledig uitgeleerd raken!

Pianote


Pianote is een geweldige manier om te leren pianospelen. In deze piano app krijg je toegang tot honderden piano tutorials, waar je stap voor stap wordt uitgelegd hoe dit nummer het beste gespeeld kan worden. Misschien herken je de instructeurs van Pianote wel – ze zijn erg bekend op YouTube met meer dan 1 miljoen abonnees op het Pianote YouTube kanaal.

De Pianote app geeft je de mogelijkheid om mee te spelen, en direct feedback te krijgen op je spel. Hierdoor is het een stuk interactiever dan de YouTube tutorials. Door het rustige tempo waarop de lessen worden uitgelegd, is het makkelijk te volgen.

Een unieke optie van Pianote is dat je contact kunt opnemen met een pianoleraar. Hij of zij kan je helpen op momenten waar je er echt niet uitkomt. Deel een video of audio, en je krijgt persoonlijke feedback van een professional. Ook kun je live lessen volgen. Dit geeft je het gevoel dat je weer op muziekschool zit, en kun je op elk moment een vraag stellen in de chat.

Pianote leert je bovendien de nieuwste hits spelen op een toegankelijke manier. Dit kan extra motivatie geven om harder je best te doen. Omdat er vaak nieuwe lessen online worden gezet, raak je bovendien nooit uitgekeken.

Pianoflix


We kunnen natuurlijk geen overzicht maken, zonder ook even kort onszelf te presenteren. Pianoflix is dan wel geen app, maar de website is volledig geoptimaliseerd voor gebruik op smartphones. 

Het interessante aan Pianoflix is dat wij volledig Nederlandse uitleg geven en je in ons liedjesaanbod ook veel Nederlandse liedjes tegenkomt. We bieden lessen aan in 3 verschillende niveaus van moeilijkheid (🎹, 🎹🎹 en 🎹🎹🎹) maar zijn niet geschikt voor absolute beginners.

Als je al een beetje piano of keyboard kunt spelen, kijk dan zeker even naar onze wekelijks groeiende collectie gratis piano liedjes om zelf te ervaren of onze stijl bij je past!

Hoe kies je de beste piano app?


Iedereen leert op een andere manier. Daarom is het belangrijk dat je een piano app vindt die goed past bij jouw manier van leren. Denk er daarom over na wat je van een piano-instructeur zou verwachten. Zou je veel technische achtergrond willen, of juist meer willen leren op gehoor?

Wil je zelf veel oefenen, of juist willen meespelen op muziek?

Omdat er tegenwoordig veel piano apps beschikbaar zijn, heb je ook de luxe om kritisch te zijn.

Taal


Taal zal niet voor iedereen een variabele zijn die meespeelt in de keuze, maar voor veel mensen is het toch makkelijker om les te volgen in 't Nederlands dan in het Engels. Helaas zijn er maar weinig kwalitatieve aanbieders van online pianoles in Nederland en eigenlijk géén Nederlandse apps.

Liedjes of techniek


Een belangrijke vraag is of je liever direct een liedje leert spelen, of dat je het behulpzaam vindt om uitleg en techniek te leren. Bij het leren van liederen is een video tutorial bijvoorbeeld heel nuttig. Om de basis van piano te leren, zul je echter wat extra uitleg moeten ontvangen.

Ook het type muziek dat je wilt gaan spelen is belangrijk bij het kiezen van een piano app. ‘Für Elise’ is bijvoorbeeld heel populair, maar sommige mensen zouden misschien liever iets moderners spelen. Elke app richt zich weer op andere soort muziek, dus let hier goed op bij je keuze.

Gehoor trainen


Iets waar je misschien niet zo snel over nadenkt, is het trainen van je gehoor. Dit is, net als bij andere instrumenten, ontzettend belangrijk bij het spelen van de piano. Het trainen van je gehoor is meer dan het luisteren naar nummers. Het is noten en patronen herkennen, en het ritme van een nummer aanvoelen. Dit kan het leren van pianospelen een stuk makkelijker maken.

Een piano app met instructies kan je helpen bepaalde elementen in een nummer te herkennen. Dit kun je vervolgens toepassen bij andere liederen die je speelt. Het geeft je een betere basis voor het leren van de piano. Ook kun je op deze manier misschien zelfs meer van muziek gaan genieten.

Muziektheorie


Muziektheorie is een soort wiskunde voor muziek. Het legt bepaalde regels vast die in veel klassieke stukken te horen zijn. De basis is echter een stuk simpeler. Het legt je ook uit wat een octaaf is, waar een melodie uit bestaat en welke toonsoorten er zoal bestaan.

Muziektheorie kan ontzettend interessant zijn, maar is niet essentieel voor het leren van piano spelen. Laat het je dus niet afschrikken voor het leren van een instrument. A

ls je liever muziek maakt dan de boeken induikt, kun je het dus nog even links laten liggen. Je kunt het altijd op een later tijdstip oppakken. Bij een piano app hoeft het echter geen dealbreaker te zijn.

TIP: wij hebben zéér uitgebreide gratis uitleg over piano akkoorden en over noten leren lezen.

"Een soort Netflix voor piano & keyboard"

Leer 160+ bekende liedjes, in je eigen tempo en véél voordeliger dan pianoles.

5-sterren

Uitstekend beoordeeld op Trustpilot.