De 10 beste keyboards voor beginners in 2024


Geschreven door pianodocent Ruben Weverling 

Wie graag beter wil worden op de toetsen, kan het beste voor een keyboard gaan.

Ze zijn kleiner dan een piano, voordeliger en voorzien van allerlei functies die het oefenen kunnen vereenvoudigen. Maar natuurlijk zijn er veel verschillende soorten keyboards – elk met hun eigen karakteristieken en functies. Dus hoe weet je nou wat de beste keyboards voor beginners zijn?

Om je hiermee te helpen, hebben wij voor jou de top 10 beste keyboards voor beginners opgesteld – elk met een beschrijving over waarom déze nou precies de beste keuzes zijn voor jou. Let natuurlijk wel op dat iedere beginnende speler zijn eigen voorkeuren heeft, dus niet elk keyboard zal voor jou even goed voelen. 

Als laatste willen we je er nog op wijzen dat het altijd belangrijk is om je eigen onderzoek te doen. Lees recensies van het product en de winkel die het keyboard levert om zeker te weten dat jij de beste aankoop doet!

Wij hebben zelf een uitstekende ervaring met Bax-Music, een populaire muziekwinkel waar we al jaren al onze muziekspullen bestellen.

Een keyboard voor beginners kopen: waar op letten?


Wanneer je keyboards voor beginners wil onderzoeken om de beste te kiezen, zijn er enkele factoren waar je op dient te letten.

De belangrijkste punten zullen wij hier bespreken.

Aantal toetsen


Ten eerste gaan we kijken naar de hoeveelheid toetsen. Keyboards hebben verschillende hoeveelheden toetsen, dus het is belangrijk om te weten wat het beste bij je past. Ben je een beginner, dan raden wij aan om een keyboard met 61 toetsen te kopen.

Ook is het handig om op te letten hoe aanslaggevoelig de toetsen zijn. Oftewel, hoe helder het geluid is als je harder of zachter de toets indrukt. Voor beginners zijn aanslaggevoelige toetsen aan te raden, zodat je altijd over duidelijk geluid beschikt.

Zo kan je namelijk beter horen wat je precies speelt.

Functies en technische aspecten


Naast de toetsen zijn er nog meer technische zaken die je in acht moet nemen. Zo zijn ook ingebouwde speakers handig als je als beginner wil leren keyboard spelen. Dit hoeft gelukkig geen probleem te vormen, gezien over het algemeen de meeste keyboards gelukkig wel over interne speakers beschikken.

Toch bestaan er ook synthesizers en midi keyboards die dit niet hebben, dus houd dit wel goed in de gaten.

Waar keyboards vooral om bekend staan, zijn de vele functies en opties waar de apparaten over beschikken. Zo zijn er ook keyboards die speciale lesfuncties hebben. Dit zijn functies die beginners helpen makkelijker te leren keyboard te spelen. Dat kan dus ideaal zijn voor jou als beginner!

Handige toevoegingen


Veel ervaren spelers kopen allerlei attributen bij hun aankoop van een keyboard. Denk hierbij aan een koptelefoon, kruk, pedaal of een standaard. Als beginner heb je gelukkig niet al deze extra toevoegingen nodig. Zo is een pedaal niet essentieel bij het leren keyboard spelen.

Ook een hoofdtelefoon is niet per se nodig. Toch raden we dit wel aan zodat je in alle rust lekker ongestoord kan oefenen. Ook een kruk is aan te raden – en met name eentje die verstelbaar is. Zo kan je zorgen dat je altijd een goede houding aanneemt.

Waar je eigenlijk niet echt zonder kan als beginnende keyboardspeler, is een standaard. Hoewel velen hun keyboard ook op bijvoorbeeld een bureau of eettafel leggen, is dit niet de ideale speelhoogte voor een keyboard. Dit is belangrijk, want het niet spelen op de juiste hoogte kan later voor fysieke klachten zorgen.

Budget


Wat natuurlijk essentieel is om rekening mee te houden bij het kopen van de beste keyboards voor beginners, is het budget dat je ervoor over hebt. Keyboards kan je namelijk in diverse prijsklassen kopen. Zo heb je modellen die niet zo duur zijn; denk hierbij aan rond de honderd euro. Maar natuurlijk zijn er ook keyboards die van een uitzonderlijk hoge kwaliteit zijn waarbij je toch meer rekening moet houden met prijzen van rond de duizend euro.

We raden je sterk aan om niet zomaar een aankoop te doen zonder eerst een duidelijk budget voor jezelf vast te stellen. Geef niet meer uit dan dat je kwijt kunt, en bereken goed wat je maximale en minimale besteding kan zijn. Zo help je de hoeveelheid keuzes in te perken en voorkom je uitgaves die je niet kunt permitteren.

Merk


Dit kan misschien een onderwerp zijn waar iedereen een andere mening over heeft, maar toch moeten we het even benoemen: het merk. Sommige spelers zweren namelijk trouw aan één specifiek merk, waar anderen niet eens naar het merk kijken. Maar hoe zit dit voor beginners?

Wel, voor beginners raden we aan om voor een merk te gaan dat een goede prijs-kwaliteitverhouding heeft. Natuurlijk zijn veel van de populaire merken om een reden zo gewild, en we zouden ook nooit zeggen dat je deze links moet laten liggen, maar voor een beginner is het misschien toch beter om voor een keyboard te gaan dat voldoende aan je eisen voldoet, maar niet veel meer.

Zo weet je zeker dat je beschikt over wat je nodig hebt, maar er niet te veel geld aan kwijt bent.

Smaak


Maar uiteindelijk draait het allemaal om één ding: je eigen smaak. Jij bent immers de beginnende keyboardspeler, dus jij moet een keyboard hebben dat past bij jou. Bovenstaande factoren zijn raadzaam om in acht te nemen bij je besluit, maar vergeet vooral niet om te luisteren naar wat je zelf wil.

Dat gezegd hebbende, wordt het tijd om te beginnen.

Hier is onze lijst van de top 10 beste keyboards voor beginners.

De 10 beste keyboards voor beginners


Nu je weet hoe je het beste verschillende keyboards met elkaar kunt vergelijken, en wat belangrijk is om in de gaten te houden bij je aankoop, wordt het tijd om te beginnen aan de hele reden dat je dit artikel leest: onze top 10 beste keyboards voor beginners in 2024. We hebben de lijst in een willekeurige volgorde geplaatst, dus dit is niet wat wij persoonlijk gerangschikt hebben. Je keuze blijft per slot van rekening persoonlijk, dus we kunnen er moeilijk een nummer aan geven.

Fazley FKB-050


De Fazley FKB-050 is een keyboard dat eenvoudig is in ontwerp en daarmee ook terecht van een lage prijs is voorzien. Het keyboard heeft 61 vrij smalle toetsen, wat het ideaal maakt voor een beginnende keyboardspeler – waaronder kinderen. 

Je kunt het keyboard in zeker 255 verschillende klanken bespelen, wat best veel is voor een relatief eenvoudig model als de Fazley FHB-050.

Je kunt dit keyboard verder ook overal mee naartoe nemen. Dit komt doordat het niet alleen over ingebouwde speakers beschikt, maar ook met batterijen gebruikt kan worden. Het apparaat wordt bovendien ook nog eens geleverd met een koptelefoon en microfoontje, zodat je niet alleen kan spelen voor jezelf, maar ook je omgeving mee kan laten genieten van je natuurlijk prachtige zangstem!

Tot slot kan je het keyboard koppelen aan andere geluidsbronnen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld je tablet of smartphone. Oftewel, je kunt je die playlist van al je favoriete meezingers op je keyboard afspelen en lekker meespelen.

De Fazley FKB-050 is een eenvoudig, budgetvriendelijk keyboard met 61 smalle toetsen en 255 klanken, ideaal voor beginners.


Fazley FKB-050

Verkrijgbaar bij:

Laatst bijgewerkt: 19 mei 2024 - 08:02

Fazley FKB-120


De Fazley FKB-120 is een keyboard met 61 toetsen, wat erg handig voor beginners. Daarnaast zijn de toetsen aanslaggevoelig, waardoor je perfect van helder geluid kan genieten, en zelf kan bepalen hoe sterk je dit geluid door de kamer wil horen galmen.

Het keyboard biedt 422 verschillende klanken, en een grote collectie aan demo’s, ritmes en begeleidingen. Zijn de 210 begeleidingen en 120 demo’s niet genoeg voor jouw jamsessie? Met een USB-stick kan je alle mp3-bestanden afspelen die je wil.

Tot slot is de Fazley FKB-120 voorzien van vele extra functies. Zo kan je intro’s toevoegen, vibrato’s of echo’s gebruiken, en zelfs lekker creatief beziggaan met een pitch bend. Heb je nog moeite met het vinden van de juiste toonsoort? De Auto Chord-modus helpt je de begeleiding met één simpele toetsaanslag om de begeleiding op de juiste toonsoort te zetten. En voor de beginners hebben we de beste functie die je maar kan wensen: de lesmodus.

De Fazley FKB-120 is een veelzijdig keyboard met 61 aanslaggevoelige toetsen, 422 klanken en handige functies, ideaal voor beginners.


Fazley FKB-120

Verkrijgbaar bij:

Laatst bijgewerkt: 19 mei 2024 - 08:02

Fazley FKB-180


De Fazley FKB-180 biedt meer opties dan je als beginner nodig hebt, maar vraagt er alsnog een erg schappelijk bedrag voor. De 61 aanslaggevoelige toetsen maken het ideaal voor beginners, en geven het een heerlijk natuurlijk spel. De 422 verschillende tonen en 210 ritmes en begeleidingen bieden vele verschillende keuzes om je spel op te kleuren. Ook bevat de Fazley FKB-180 over 120 demo’s, voor als je liever met een liedje mee wil spelen.

Een leuke extra optie is de outro-knop, waarmee je je liedjes van jouw gewenste afsluiting kan voorzien, nadat je natuurlijk ook een intro hebt toegevoegd en verschillende coupletten hebt gecreëerd. Verder kan je met effecten als echo, sustain en vibrato de klank nóg mooier laten klinken.

Maar wat dit keyboard echt noemenswaardig maakt, zijn de dual-voice optie, waarmee je twee klanken kan combineren, en de Full Range-optie die je kan toepassen met de Auto Chord-modus. Zo kan je het gehele toetsenbord in de juiste toonsoort zetten!

De Fazley FKB-180 biedt veel opties voor een schappelijke prijs, met 61 aanslaggevoelige toetsen, 422 tonen en handige functies.


Fazley FKB-180

Verkrijgbaar bij:

Laatst bijgewerkt: 19 mei 2024 - 08:02

Yamaha PSR-E373


De Yamaha PSR-E373 is een prachtig geprijsd model, waarmee een beginner zich zeker weet te redden. De 61 toetsen zijn fijn bij aanraking en je kunt er in 622 verschillende klanken alle akkoorden mee spelen. Naast de vele klanken is dit model ook voorzien van 11 Super Articulation Lite Voices.

Verder kan je van leuke functies gebruikmaken, zoals de duo- en split-modus, of de melodie-onderdrukker, waardoor je de demo’s lekker zelf mee kunt spelen. Ook kan je met de USB-aansluiting je computer aan het keyboard aansluiten, zodat je ook je PC kan gebruiken om je muziek nóg interessanter en uitgebreider te maken.

De Yamaha PSR-E373 is een betaalbaar keyboard met 61 toetsen, 622 klanken en handige functies, perfect voor beginners.

Yamaha PSR-E373

Verkrijgbaar bij:

Laatst bijgewerkt: 19 mei 2024 - 08:02

Yamaha PSR-F52


De Yamaha PSR-F52 is een ideaal keyboard voor de beginnende keyboardspeler. Zo beschikt het over 61 toetsen en is het heerlijk in zijn eenvoud. Ook de prijs is erg aantrekkelijk, waardoor je het zelfs iemand als geschenk zou kunnen geven.

De Yamaha PSR-F25 heeft vele verschillende soorten klanken, en stijlen afkomstig van alle (exotische) plekken van de wereld. Zo kan je bijvoorbeeld in Latijns-Amerikaanse stijl spelen met klanken uit Azië. Alles is mogelijk!

Andere handige functies zijn de metronoom voor je ritme, demo’s voor oefening, en transpositie, waarmee je je lied kunt aanpassen naar de gewenste sleutel.

De Yamaha PSR-F52 is een eenvoudig en betaalbaar keyboard met 61 toetsen, verschillende wereldklanken en handige oefenfuncties.


Yamaha PSR-F52

Verkrijgbaar bij:

Laatst bijgewerkt: 19 mei 2024 - 08:02

Casio CT-S300


De Casio CT-S300 is met zijn 61 aanslaggevoelige toetsen perfect als je een beginnend keyboardspeler bent. Het beschikt over maar liefst 400 klanken en 77 ritmes. Verder is het instrument voorzien van de zogenaamde 'Dance Mode'. Deze modus biedt je 50 patronen en 60 preset songs, waarmee je je altijd kan vermaken!

De Casio CT-S300 is erg gericht op de beginnende speler. Dit is niet alleen aan de toetsen te merken, maar ook aan de handige coach-functie. Daarnaast kan je het keyboard koppelen aan de app Chordata Play for Keyboard. Deze app is ideaal om je keyboard-skills aan te blijven scherpen.

Je kunt ook muziek aansluiten door bijvoorbeeld je MP3-speler eraan te koppelen. Zo kan je meespelen met je favoriete muziek. Neem je je keyboard graag mee, bijvoorbeeld naar je lessen of op vakantie, dan zal je blij zijn met de ingebouwde handgreep!

De Casio CT-S300 is een veelzijdig keyboard met 61 aanslaggevoelige toetsen, 400 klanken en handige functies, ideaal voor beginnende spelers.


Casio CT-S300

Verkrijgbaar bij:

Laatst bijgewerkt: 19 mei 2024 - 08:02

Yamaha PSR-E473


De Yamaha PSR-E437 is een erg nieuw model met een erg aantrekkelijke prijs. Het instrument is ideaal voor beginners, maar ook voor keyboardspelers die al langer bekend zijn met de zwart-witte toetsen. Wat het echter zo aantrekkelijk maakt voor de beginner, zijn de 622 verschillende klanken, waardoor je echt je eigen stijl en kleur kan ontdekken.

Verder is de Yamaha PSR-E473 ook voorzien van enkele andere leuke functies. Denk hierbij aan de verschillende ritmes, de polyfonie-functie, meerdere effecten en zelfs de mogelijkheid het aan je computer aan te sluiten! Dit kan middels USB, waardoor je keyboard MIDI communiceert met je PC. Tot slot kan je je keyboard ook overal mee naartoe nemen doordat het ook op batterijen werkt.

De Yamaha PSR-E437 is een veelzijdig keyboard met 622 klanken en handige functies, geschikt voor zowel beginners als ervaren spelers.


Yamaha PSR-E473

Verkrijgbaar bij:

Laatst bijgewerkt: 19 mei 2024 - 08:02

Roland GO-61K GO


De Roland GO-61K GO focust zich speciaal op de beginner. Het instrument is compact, weegt weinig en is overal mee naartoe te nemen. Je hebt 61 toetsen, twee 2.5 W-speakers en kunt verschillende lagen opnemen met behulp van de loop-functie.

Een andere handige toevoeging is de mogelijkheid om je op verschillende manieren te verbinden met andere apparaten, zoals je smartphone. Denk hierbij aan onder andere Bluetooth en MIDI. Je kunt vervolgens je ingespeelde partijen versturen naar een DAW-programma, zoals Ableton, zodat je waar je ze verder kunt bewerken. Ideaal om te werken op verschillende wijzen!

De Roland GO-61K GO is een compact en draagbaar keyboard met 61 toetsen, handige loop-functie en verschillende verbindingsopties.


Roland GO-61K GO

Verkrijgbaar bij:

Laatst bijgewerkt: 19 mei 2024 - 08:02

Yamaha PSR-SX700


De Yamaha PSR-SX700 is een geschikt keyboard als je wil gaan voor iets uitgebreids. Het instrument kent 1507 klanken, 400 stijlen, heeft 1GB geheugen en heeft een user-interface dat voorzien is touchscreen, dat je van volledige controle voorziet over alle functies.

Je geheugen kan je met 400 MB uitbreiden en er is een mogelijkheid om de PSR-SX700 aan te sluiten op zowel MIDI als USB to host. Je kunt er zelfs je gitaar in pluggen!

De Yamaha PSR-SX700 is een uitgebreid keyboard met 1507 klanken, 400 stijlen, 1GB geheugen, ideaal voor wie op zoek is naar veelzijdigheid.


Yamaha PSR-SX700

Verkrijgbaar bij:

Laatst bijgewerkt: 19 mei 2024 - 08:02

Carry-On Folding Piano Black


De Carry-On Folding Piano Black is een keyboard dat je op kan vouwen, om het zo eenvoudig met je te vervoeren. Dit keyboard is erg gericht op beginnende spelers en is ontzettend compact en licht in gewicht.

Met 88 toetsen verschilt dit keyboard van de rest van de lijst, maar dit hoeft totaal geen probleem te zijn! Juist doordat de Carry-On Folding Piano zo makkelijk op te vouwen en vervoeren is, zal je geen last hebben van de grootte.

Qua functies is de Folding Piano ook een erg fijn apparaat. Naast de 128 geluiden waar je uit kan kiezen, is het instrument ook voorzien van een USB-MIDI-verbinding, waardoor je het aan diverse apparaten kan koppelen. Verder is het keyboard voorzien van ingebouwde speakers en wordt het artikel geleverd met een draagtas, USB-kabel én sustainpedaal. Een ideaal beginnerspakket dus!

De Carry-On Folding Piano Black is een compact, opvouwbaar keyboard met 88 toetsen, ideaal voor beginners, met 128 geluiden en handige accessoires.


Carry-On Folding Piano Black

Verkrijgbaar bij:

Laatst bijgewerkt: 19 mei 2024 - 08:02

"Een soort Netflix voor piano & keyboard"

Leer 160+ bekende liedjes, in je eigen tempo en véél voordeliger dan pianoles.

5-sterren

Uitstekend beoordeeld op Trustpilot.