• Homepage
  • |
  • The Beatles – Let It Be leren spelen op je piano of keyboard

The Beatles - Let It Be leren spelen op je piano of keyboard


Geschreven door pianodocent Ruben Weverling 

Als je net begint met pianospelen, is Let It Be van The Beatles een geweldig lied om mee te beginnen. The Beatles zijn meesters in het schrijven van geweldige nummers met eenvoudige maar effectieve pianopartijen.

Let It Be is een van de meest bekende Beatles melodieën en het maakt gebruik van een van de meest populaire akkoordprogressies in de hele muziekgeschiedenis! 

Dus door Let It Be te leren spelen op de piano, leer je ook de belangrijkste ingrediënten van talloze andere nummers. Het is een uitstekend nummer om je vertrouwd te maken met piano spelen, en het zal je verder brengen als muzikant.

Let It Be op de piano


Dit nummer is geschreven in de toonsoort C majeur, waardoor het een ideaal nummer voor beginnende pianisten is. Er zijn geen zwarte toetsen waar je je zorgen over hoeft te maken.

Ritmisch wordt het refrein gespeeld met een consistente kwartnoot puls. Dat kan maar één ding betekenen: haal je metronoom tevoorschijn en oefen het op een paar tempo's om er comfortabel mee te worden!

Oefen 'Let It Be' in de standaard toon. Pas het vervolgens aan met een andere toon als je je pianokennis verder wilt ontwikkelen. Dit heet transponeren. Probeer eerst F of G majeur. Probeer dan D majeur of A majeur als je je echt bewust wilt worden van de zwarte toetsen. 

Dit prachtige nummer maakt gebruik van tijdloze akkoordprogressies. Elke manier waarop je het speelt, zal je vaardigheden als muzikant ten goede komen.

In onderstaande YouTube video leer je een leuk en herkenbaar stukje uit Let It Be. 

Mocht je het hele stuk willen spelen en de bijbehorende bladmuziek willen downloaden, kun je lid worden van Pianoflix. Binnen ons aanbod vind je de volledige les van Let It Be. 

De oorsprong van Let It Be


Let it Be is geschreven door Paul McCartney tijdens de sessies voor het White Album (1968).

Het nummer was geïnspireerd op een droom die de zanger had van zijn overleden moeder Mary. Zij verzekerde hem, te midden van de onrust van het langzame uiteenvallen van The Beatles, dat alles goed zou komen. McCartney transformeerde het nummer uiteindelijk in een gospelachtig nummer. Het voelt inderdaad net alsof je in de kerk zit als je het nummer hoort.

John Lennon had een hekel aan dit nummer vanwege de duidelijke christelijke ondertoon. Hij maakte de opmerking voordat hij het opnam: “En nu gaan we Hark The Angels Come opnemen.” Lennon zorgde ervoor dat “Maggie Mae”, een lied over een prostituee in Liverpool, het volgende nummer op het album werd.

The Beatles waren niet de eersten die dit nummer uitbrachten – dat was Aretha Franklin. ‘The Queen of Soul’ nam het op in december 1969, en het werd uitgebracht op haar album ‘This Girl's In Love With You’ in januari 1970. Dit was twee maanden voordat The Beatles hun versie uitbrachten. 

Dit was het eerste Beatles nummer dat in de Sovjet-Unie werd uitgebracht.

De single werd daar een hit in 1972.

De pianist van The Beatles


Als rockband uit de jaren 60 gingen The Beatles hard op hun gitaren, wat er elke keer weer voor zorgde dat het publiek begon te schreeuwen. Maar The Beatles waren veel meer dan een pure rockband. Naarmate hun songwriting volwassener werd en er meer instrumenten in beeld kwamen, kregen de keyboard en de piano meer aandacht in de muziek. 

John Lennons klassieker “In My Life” had een pianosolo die hij zelf speelde. Op Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band uit 1967, speelde Paul McCartney de piano op zijn “Lovely Rita” en “When I'm Sixty-Four”. Het epische “A Day in the Life”, voornamelijk geschreven door John, werd ook voor het merendeel door de piano begeleid. 

Maar ondanks alle piano die je op deze platen hoorde, was er maar één Beatle die echt piano speelde. Dat was Paul McCartney.

"Een soort Netflix voor piano & keyboard"

Leer 160+ bekende liedjes, in je eigen tempo en véél voordeliger dan pianoles.

5-sterren

Uitstekend beoordeeld op Trustpilot.