• Homepage
  • |
  • De 5 beste iPad en Android apps voor bladmuziek

De 5 beste iOS en Android apps voor bladmuziek


Geschreven door pianodocent Ruben Weverling 

Of je nu gitaar, dwarsfluit of piano speelt: zonder bladmuziek kom je niet ver.

Natuurlijk is het ook leuk om mooie stukken te improviseren, maar soms kan een beetje sturing wel fijn zijn. Bladmuziek was vroeger altijd fysiek – gewoon op papier – maar tegenwoordig is vrijwel alle bladmuziek gedigitaliseerd. Van online bladmuziek op websites tot PDF downloads.

Bladmuziek wordt de laatste jaren ook vaak aangeboden via apps voor Apple en Android. 

Ideaal: heb je je telefoon of tablet bij de hand, dan kan je altijd spelen. Er zijn ontzettend veel verschillende apps met een groot aanbod digitale bladmuziek.

Wij hebben de 5 beste iOS en Android bladmuziek apps voor je gezocht.

Waarom een app voor bladmuziek?


Mobiele telefoons en tablets zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit onze maatschappij.

Het grootste deel van de mobiele telefoons zijn smartphones. Veel mensen weten niet dat er een verschil tussen de twee zit: een mobiele telefoon is een model zoals de Nokia 3310, terwijl een smartphone een model is als een iPhone of Samsung Galaxy. Wist je dat in Nederland maar liefst 99% van de bevolking een mobiele telefoon heeft? Hiervan heeft 87% een smartphone. 

Een smartphone of tablet kan van alles zijn: een middel om mensen mee te bereiken, maar ook een manier om teksten te vertalen, nieuwe kleren te bestellen via het internet, online spelletjes te spelen, te bankieren én zelfs om bladmuziek van af te lezen. 

Doordat de meeste mensen in het bezit zijn van een smartphone of tablet, is het dé manier om altijd bladmuziek in je broekzak of tas te hebben zitten. Van gedownloade bladmuziek tot apps: er zijn ontzettend veel manieren waarop je via je mobiele telefoon toegang kan hebben tot bladmuziek. 

Naast dat het handig is dat je met je mobiele telefoon of tablet overal toegang hebt tot bladmuziek, scheelt het ook nog eens ruimte. Een mobiele telefoon of tablet neemt aanzienlijk minder ruimte in beslag dan een grote map gevuld met bladmuziek. Ideaal voor muzikanten die hun instrument vaak ergens anders dan thuis bespelen, bijvoorbeeld op de muziekschool of tijdens optredens.

Tevens is het gebruiken van een telefoon of tablet voor bladmuziek milieuvriendelijker dan papier.

De beste iOS apps voor bladmuziek


Ben jij opzoek naar een app voor bladmuziek voor op jouw iPhone of iPad? 

De Apple App Store bevat rond de twee miljoen apps. De kans dat er een goede app voor bladmuziek bij zit, is dus ontzettend groot. Wij hebben een aantal apps getest en onderzocht.

De beste app voor bladmuziek op iOS hebben we voor je op een rijtje gezet:

forScore


forScore is een bladmuziek-app voor je iPad of iPhone. Deze app kan je downloaden op alle toestellen met toegang tot de App Store. De app gaat veel verder dan alleen de mogelijkheid om bladmuziek op te slaan. Je kunt forScore ook gebruiken om nummers te beheren, wijzigen en te componeren. De app is ontzettend gebruiksvriendelijk: de noten zijn duidelijk te lezen en het ontwerp is simpel en duidelijk.

forscore app

Je kunt op verschillende manieren bladmuziek toevoegen aan de forScore app, namelijk als PDF via Dropbox of Bluetooth. Je kunt bladmuziek zelfs fotograferen met de camera van het toestel waarop de app gedownload is. Vervolgens wordt de gefotografeerde bladmuziek toegevoegd aan de app. Wil jij graag op een app bladmuziek afspelen? Dan is de forScore app de app die je nodig hebt.  

De forScore app kost €22,99 in de App Store en krijgt 4,7 sterren uit ruim 3000 beoordelingen. De forScore app is uitgebracht in 14 talen, waaronder Nederlands.

Apple Books


De Apple Books app is een app die standaard gedownload is op elk nieuw Apple apparaat, ongeacht of het een iPhone, iPod of iPad is. Hoewel de Apple Books app geen app is die speciaal voor bladmuziek is ontwikkeld, is het wel een erg handige app om te hebben als muzikant. De app is een soort digitale bibliotheek van boeken en PDF-bestanden. 

Je kunt bladmuziek downloaden en als PDF toevoegen aan de Apple Books app. Deze bladmuziek kan je openen wanneer je wil. Je bladert er doorheen alsof je door een boek bladert. 

De Apple Books app is gratis en kan op elk Apple toestel worden gedownload. De app krijgt 2,8 sterren uit ruim 300 beoordelingen. De pp is verkrijgbaar in het Nederlands en 32 andere talen.

Piascore


De Piascore app is een zeer gebruiksvriendelijke bladmuziek app.

piascore app

De app heeft ontzettend veel functies, waaronder het toevoegen van annotaties en opmerkingen aan bladmuziek, het bijsnijden, roteren en formatteren van pagina’s naar wens. Je kunt op verschillende manieren de pagina’s van jouw bladmuziek omslaan: handmatig door te swipen of drukken of door met je hoofd te schudden. Handig voor de muzikanten die liever beide handen op hun instrument houden. 

De Piascore app is een gratis app die je kunt downloaden in de App Store, al heeft de app wel in-app aankopen. Je kunt de app hierdoor wel eerst gratis uitproberen en later beslissen of je een in-app aankoop doet. De app krijgt 4,2 sterren uit 165 beoordelingen, is verkrijgbaar in het Nederlands en 25 andere talen.

De beste Android apps voor bladmuziek


In theorie verschillen een Android en Apple toestel misschien niet veel met elkaar, maar in de praktijk is dit wel anders. Er zijn veel apps op de markt die alleen verkrijgbaar zijn voor óf een iPhone óf een Android of Windows toestel.

Wij hebben de beste bladmuziekapps voor Android voor je uitgezocht.

MobileSheets


De MobileSheets app is een populaire bladmuziek app voor Android.

Net zoals bij de forScore app, kan je de app na het aanschaffen meteen gebruiken. Je kunt verschillende formats importeren, waaronder PDF-bestanden, afbeeldingen, tekstbestanden en akkoordenschema’s. Veel gebruikers raden aan om deze bestanden te importeren via Dropbox, aangezien de app hier op is ingericht. Je kunt de bibliotheek goed ordenen, wat het zoeken tussen jouw opgeslagen bladmuziek makkelijker maakt. 

mobilesheets app

In de MobileSheets app kan je gemakkelijk aantekeningen en annotaties toevoegen. Je kunt de pagina’s van de bladmuziek handmatig omslaan door te swipen of je kunt de pagina’s automatisch verticaal laten scrollen. De snelheid waarop de pagina’s scrollen kan je zelf instellen. De app heeft ook een eigen muziekspeler. Hierdoor kan je bepaalde stukken muziek laten afspelen en herhalen.

De MobileSheets app is te downloaden in de Google Play en Microsoft Store. De app kost €17,99 en heeft 4,3 sterren uit ruim 3000 beoordelingen in de Google Play store.

Orpheus Sheet Music (Pro)


Nog een goede app voor bladmuziek Android is de Orpheus Sheet Music (Pro) app.

Bij deze app kan je bestanden gemakkelijk aan de app toevoegen via Dropbox. Je kan de bibliotheek goed ordenen door verschillende mappen en setlists aan te maken. Handig, want zo kan je altijd snel de juiste bladmuziek terugvinden.

orpheus sheet music app

In de Orpheus Sheet Music (Pro) app kan je, net zoals in veel bladmuziek-apps, eenvoudig notities en annotaties maken. Je kan van pagina wisselen door zowel te scrollen of te swipen. Je kan deze app ook combineren met Bluetooth-pageturners. 

Wil je deze app liever eerst uitproberen voordat je ‘m aanschaft? Dat is geen probleem. Met de gratis proefversie kan je maximaal dertig muziekstukken, één setlist en één map bewaren.

De Orpheus Sheet Music (Pro) app download je al vanaf €0. De app krijgt 3,9 sterren.

"Een soort Netflix voor piano & keyboard"

Leer 160+ bekende liedjes, in je eigen tempo en véél voordeliger dan pianoles.

5-sterren

Uitstekend beoordeeld op Trustpilot.