• Homepage
  • |
  • De 5 mooiste liedjes van Adele leren op je piano of keyboard

De 5 mooiste liedjes van Adele leren op je piano of keyboard


Geschreven door pianodocent Ruben Weverling 

Adele is de koningin van de piano-ballads. Vaak heeft ze niet meer nodig dan een piano en haar krachtige stem. Om deze reden zijn de nummers van Adele ontzettend populair onder pianisten. 

Wil jij ook Adele op de piano leren spelen? Hier is onze top 5 van beste Adele liedjes die geweldig klinken op je piano of keyboard.

Onze top 5 piano liedjes van Adele


1. Someone Like You


Het is zeldzaam genoeg dat een nummer langs in de pop-hitlijsten komt zonder allerlei elektronische geluidseffecten en een harde bas.

Het is zelfs nog zeldzamer dat iemand zijn weg naar de top tien bereikt op basis van niets anders dan een stem en één instrument. Het is alsof de stem van Adele en de piano het perfecte duo zijn. 

‘Someone Like You’ is een lied over de spijt die je voelt, maar niet kunt delen. Het is een diep persoonlijk lied over alle woorden die Adele niet kon zeggen tegen de persoon voor wie dit lied bedoeld is. De langzame, treurige piano onder het nummer verandert, versnelt of vlakt nooit af, maar het is het enige dat Adele hier krijgt; er verschijnen geen andere instrumenten op het nummer.

Dus de piano is het stille, kleine skelet dat alles blijkt te zijn wat het lied nodig heeft. 

Door het stabiele pianospel van dit nummer is het een perfecte keuze voor beginners. Je kunt geweldig oefenen op je vingerwerk, en ook nog eens meezingen (of meehuilen?) met Adele. 

In onze onderstaande YouTube video leer je een leuk en herkenbaar stukje uit Someone Like You. Mocht je het hele stuk willen spelen en de bijbehorende bladmuziek willen downloaden, kun je lid worden van Pianoflix waar je de volledige les van Someone Like You vindt.

2. Easy On Me


‘Easy on me’ is een van de nieuwere liedjes van Adele. Zoals verwacht, is de zang van Adele adembenemend, en is de begeleidende pianomelodie melancholisch.

Het nummer biedt een droevig pianospel dat geleidelijk feller wordt naarmate het nummer vordert – wat een vleugje empowerment suggereert wat betreft het delen van je verdriet. Adele bewijst maar weer eens dat haar simpele pianoballads de luisteraar altijd weten te raken. ‘Easy on me’ is een triomf: sentimenteel, gedurfd maar ook een sterke en verfijnde melodie. 

Als je een liedje zoekt dat je op de zondagochtend kunt spelen om rust in huis te brengen, is dit een topper. ‘Easy on me’ is zowel voor beginners als gevorderde pianospelers een leuke uitdaging.

Je publiek zal er intens van genieten!

In onze onderstaande YouTube video leer je een leuk en herkenbaar stukje uit Easy On Me. Mocht je het hele stuk willen spelen en de bijbehorende bladmuziek willen downloaden, kun je lid worden van Pianoflix waar je de volledige les van Easy On Me vindt.

Alle liedjes op Pianoflix zijn ingedeeld in een niveau moeilijkheid: 🎹, 🎹🎹 en 🎹🎹🎹.

De meeste liedjes zijn ingedeeld in één categorie, maar van het nummer Easy On Me hebben wij twee verschillende versies online gezet. Een wat makkelijkere en een voor gevorderde pianisten.

Luister maar!

Easy On Me  🎹

Easy On Me 🎹🎹🎹

3. Make You Feel My Love


‘Make you feel my love’ is natuurlijk een cover van Bob Dylan, die het in 1997 heeft uitgebracht.

Het is het verleden al door veel artiesten gecoverd, van Garth Brooks tot Kelly Clarkson. Toch zorgt Adeles oprechte genegenheid voor het nummer ervoor dat haar vertolking niet klinkt als een cliché. Met alleen de piano als achtergrond mag haar dromerige, gepassioneerde zang schitteren.

Het schrijven van een perfect liefdeslied komt neer op deze zeer beproefde formule: piano + langzaam tempo + gesyncopeerd ritme + majeur + standaard akkoordprogressie = perfect liefdeslied. Het is bijna alsof ‘Make you feel my love’ met deze formule in gedachten is geschreven.

Het gevoel van vertrouwdheid is ook iets wat ervoor zorgt dat we steeds weer naar het nummer willen luisteren.

Beluister op YouTube

4. Hello


Zodra ‘Hello’ werd uitgebracht, brak het het record van de meeste Youtube-weergaven in 24 uur, door meer dan 27,7 miljoen views te bereiken. En dat is natuurlijk niet voor niets: wie moet niet tegen de tranen vechten bij dit nummer?

Hello begint met een piano introductie, terwijl Adele zachtjes "Hello - It's me" zingt. Dit zeer teleurstellende en rustige begin leidt tot een huiveringwekkend couplet met spijt gevulde melodieën, die velen aan het hart gaan. Zodra het eerste couplet ten einde loopt, komt het refrein in volle actie.

Het populaire nummer ‘Hello’ is een piano-ballad in F mineur, waarbij Adele zoals gewoonlijk verbazingwekkend hoge noten slaat. Dat laatste is optioneel, als je dit nummer op de piano leert te spelen. 

Beluister op YouTube

5. Skyfall


‘Skyfall’ is de soundtrack van een James Bond-film die onder dezelfde naam bekend staat; namelijk ook ‘Skyfall’. Het is best bijzonder dat er zoveel piano gebruikt wordt in een soundtrack voor dit soort actiefilms. Maar toch werkt het. Adele's prachtige stem versterkt het nummer natuurlijk ook.

De klassieke '007'-baslijn is zeer duidelijk op de piano te horen. Het nummer is natuurlijk losjes gebaseerd op de originele soundtrack van James Bond, gecomponeerd door Monty Norman.

Beginnend met die kleine kwint die weergalmt op de piano, neemt de bas al snel de bekende verschuiving over naar een majeur-akkoord en dan terug; een cyclus die zich overal herhaalt.

Als je Skyfall op de piano leert spelen, zul je merken hoe mysterieus en interessant het pianospel van het nummer is. Je voelt je bijna zelf een geheime spion!

Beluister op YouTube

"Een soort Netflix voor piano & keyboard"

Leer 160+ bekende liedjes, in je eigen tempo en véél voordeliger dan pianoles.

5-sterren

Uitstekend beoordeeld op Trustpilot.